Högtider att uppmärksamma från 15 till 25 maj

På söndag är det 17 maj och Norges nationaldag samt Internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi, IDAHOT*. Samtidigt som allt fler länder godkänner samkönade äktenskap, har varannan homo-, bi- eller transsexuell person inom EU blivit diskriminerad eller trakasserad det senaste året. En Apelsinsallad med rökt regnbågslax kanske passar denna dag. Förutom Norge har åtta länder till nationaldag de närmsta tio dagarna. Flera religiösa högtider finns också att uppmärksamma, till exempel Kristi himmelsfärd på torsdag och nästa helg är det  Eid al Fitr – då Ramadan avslutas. Kika gärna iVår kalender” och låt dig inspireras.

På söndag är det internationella dagen mot homo bi- och transfobi, IDAHOT

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 15 maj
Paraguays nationaldag* – firar att landet förklarade sig självständigt från Spanien 1811. Firandet börjar redan dagen innan, på paraguayanska flaggans dag. Paraguays nationalrätt, Sopa paraguaya, kom till efter ett misstag. Komplettera måltiden med en Ensalada de porotos (bönsallad).
Mors dag i Paraguay*
– Internationella familjedagen (FN)*
Kardemummabullens dag* – denna anrika krydda är särskilt populär i Mellanöstern och i Skandinavien. Här finns även ett recept på goda kardemummabullar.


Lördag 16 maj
– World Whisky Day – dagen för ”livets vatten” infaller tredje lördagen i maj.


Söndag 17 maj
Norges nationaldag, Syttende mai – firar att kung Kristian VIII skriver under grundlagen i Eidsvoll 1814. Fira med en god förrätt på Skrei eller smaklig huvudrätt som lax i ugn med spenat, grädde och parmesan. I Norge har römmegröt med spekemat en självklar plats på många festbord. På Norges nationaldag den 17 maj är den en självklarhet.
– Internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi, IDAHOT*. Dagen grundades av fransmannen Louis-Georges Tin 2004. Han valde datumet som påminnelse om att Världshälsoorganisationen (WHO) fram till 17 maj år 1990, klassificerade homosexualitet som psykisk sjukdom. Regnbågsflagga står för stolthet, mångfald, respekt och tolerans. Samtidigt som allt fler länder godkänner samkönade äktenskap, har varannan homo-, bi- eller transsexuell person inom EU blivit diskriminerad eller trakasserad det senaste året. En Apelsinsallad med rökt regnbågslax kanske passar denna dag.


Måndag 18 maj
Somaliland Somalilands nationaldag – firar självständighet från Somalia 1991. Den 18 maj firar somalierna att det i år är 26 år sedan befolkningen i norra Somalia utropade självständigheten av Somaliland. En traditionell maträtt som är vanlig vid bröllopsceremonier är Muqmad eller Oodkac. På YouTube finns vägledning om hur denna rätt tillagas.


Tisdag 19 maj
Mors dag i Kirgisistan*
– Nationella mag- och tarmdagen*
– Lailat al-qadr – ödets natt eller allmaktens natt (muslimer). Lailat al-qadr är natten då Koranens första verser togs emot av profeten Muhammed via ängeln Gabriel. Enligt traditionen infaller ödets natt någon gångunder de sista tio dagarna av fastemånaden ramadan och en del går till moskén varje natt under dessa tio dagar. Många muslimer samlas i moskén för att be och läsa ur Koranen. Enligt Koranen är denna natt mer värdefull än tusen månader, berättar Multireligiös almanacka. (Inleds i solnedgången dagen före)


Onsdag 20 maj
Kameruns nationaldag – firar republikens dag. Nationalrätten i Kamerun är Ndolé, en gryta på det söta och bittra vernonia-bladet (liknar i viss mån grönkål), nötter och fisk eller getkött. Här tipsar vi om ett recept på Ndolé med räkor.
Johannes Döparens dag (mandéer) – enligt mandéisk tro föddes och döptes Johannes döparen den 20 maj. Omkring detta datum varje år samlas över tusen troende för att upprepa dopet i Albysjön i Botkyrka söder om Stockholm. De flesta mandéer i Sverige kommer från Irak. Det är en tro man inte kan konvertera till utan bara födas in i.
– Världsbidagen (FN) – Dagen är tänkt att öka kännedomen om hur viktiga bina är och varna om att de minskar i antal. Utan bin ingen honung – laga en god pastarätt med tomatsås smaksatt med honung och tänk på de viktiga bina. Andra rätter med honung som ingrediens är Marockansk kycklinggryta, medelhavsspätta, rårakor med rökt lax och kakorna homentaschen.


Torsdag 21 maj
Internationella mångfaldsdagen för kulturell mångfald, dialog och utveckling (FN). Dagen utlystes första gången av FN år 2001.
Kristi himmelsfärd (katoliker, protestanter). Firas till minne av att Jesus lämnade jorden och steg upp i himlen. På vissa platser i Sverige firas dagen genom att man beger sig ut i natten tidigt på morgonen för att lyssna på göken som gal (så kallad gökotta). Till gökottans utflykt i naturen kan Krabbelurer eller tomteplättar passa bra.
Folknykterhetens dag. Här tipsar vi om alkoholfri Cosmopolitan-drink.


Fredag 22 maj
Jemens nationaldag – firar att Sydjemen och Nordjemen slogs ihop till ett land 1990. Saltah anses vara Jemens nationalrätt. Det sägs att rätten är tusen år gammal.
– Internationella dagen för biologisk mångfald (FN) * – Syftet med dagen är att väcka medvetenhet hos så väl allmänheten som hos våra folkvalda politiker om den biologiska mångfalden och dess situation i världen idag, vilka utmaningar och hot som finns samt hur vi kan skydda den. Dagen har ett nytt tema varje år.
– Picknickens dag* – Frukt, vattenmelon skuren i kuber, ostar och gott bröd är käkigt på picknick – och krabbelurer och urgoda rullar med rökt lax och selleri, kanske även en hallon- och banansmothie och varför inte göra en Quiche Lorraine. Missar du denna dag kommer internationella pick-nickdagen den 18 juni.


Lördag 23 maj


Söndag 24 maj
Eritreas nationaldag* – firar självständighet från Etiopien 1993. här förmedlar vi recept på Doro Wat – både etiopisk och eritreansk kycklinggryta samt Injera – både etiopiskt och eritreanskt surdegsbröd.
Bermudas nationaldag*
– Nationalparkernas dag*
– Hammarkullekarnevalen (tre dagar) Göteborg
 Eid al Fitr – Ramadan avslutas (muslimer). Med start från solnedgången, efter en månads fasta, firar man i dagarna tre. Enlig Arla recept bryts fastan med lite soppa. På den här sidan kan också du läsa mer om vad man kan äta en dag som denna! Och här finns en länk till bakelsen helwa eller halva, med morot. (Helgen börjar vid solnedgången)


Måndag 25 maj
Jordaniens nationaldag – firar landets självständighet från Storbritannien 1946. Jordaniens nationalrätt är den välkryddade lammgrytan mansaf med rötter hos beduinerna. Baklava, ett bakverk gjort på nötter och honung äts gärna till efterrätt.
Argentinas nationaldag – firar revolutionsdagen.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *