Högtider att uppmärksamma från 3 till 13 april

På söndag, på Palmsöndagen, går en stor del av den kristna världen in i stilla veckan inför påsken. På tisdag infaller ytterligare ett nyår. Under veckan firas också flera religiösa viktiga personers eller gudars födelsedagar. Ett par länder har nationaldag och så finns där även matrelaterade dagar att uppmärksamma – först ut är den nyttiga morotens dag. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

På lördag 4 april är det den nyttiga morotens dag.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 3 april
– Kärlekens dag* – Kärlekens dag firas den 3 april varje år och dagen ska inte blandas ihop med Alla hjärtans dag. Kärlekens dag firas dock på samma vis som Alla hjärtans dag, genom att sprida kärlek omkring oss. En kärleksmumskaka förgyller säkert dagen.


Lördag 4 april
Senegals nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960.
Morotens dag*, firas sedan 2003. Morötter är nyttigt och cupcakes är gott. Dessa morotscupcakes hittade vi på sajten Leilas.se och de kanske kan passa att fira Morotens dag med. Morotskakan är en favorit ända sedan andra världskriget. Gör gärna Morotsslantar med crème fraiche som tillbehör till middagen.
Qingming, Kina – gravstädningsdagen, gravsopardagen eller förfädersdagen, kombinerar sorg och glädje. Vemodet och sorgen över de döda blandas med lycka och skratt inför den kommande våren. Zongzi (粽子) är ett slags klibbigt ångkokt ris som är invirat i bambublad. Zongzi äts gärna i Zheijangprovinsen när det är Quingmingfestivalen, gravstädningsdag, i Kina, vilket vanligen är 4 eller 5 april.


Söndag 5 april
Palmsöndag (katoliker, protestanter) – inleder påskveckan. Dagen firas till minne av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Palmsöndagen inleder stilla veckan, som avslutas med påsk, då Jesus dog på korset på Långfredagen och återuppstod på Påskdagen.


Måndag 6 april
– Mahavir Jayanti, Mahaviras födelsedag (jainister) – Mahavira var en indisk vishetslärare och grundaren av jainismen. Jainismen har en hel del gemensamt med buddhismen, men har ett ännu större fokus på ahimsa, ickevåld. Munkar och nunnor inom jainismen gör sitt yttersta för att undvika att döda ens de minsta livsformer, exempelvis genom att sopa marken framför sig där de går. Vissa jainistiska munkar går också himmelsklädda, det vill säga nakna, som ett sätt att övervinna alla begär till materiella ting – även kläder, berättar Multireligiösa almanackan.


Tisdag 7 april
– Jungfru Marie bebådelsedag (ortodox). Kallas även Herrens bebådelse eller Marie Bebådelsedag. Kristna firar att jungfru Maria fick veta att hon skulle föda Guds son. (Den 7 april enligt den julianska kalendern, den 25 mars gäller för den Gregorianska kalendern)
Mors dag i Armenien*.
– Världshälsodagen (FN, WHO). En matig och nyttig sallad kan vara ett tips att svänga ihop på denna dag.
– Theravadabuddhistiskt nyår, Sri Lanka, Thailand. Firas i tre dagar i samband med den första fullmånen i april. Här förmedlar vi ett vegetariskt recept på Daal, indisk gryta med röda linser.


Onsdag 8 april
Internationella romadagen – romernas nationaldag * – Romerna har en femhundraårig svensk historia och är en av Sveriges fem nationella minoriteter. Här är ett recept på Bokoli – romskt matbröd med sidfläsk/bacon. Britt-Inger Lundqvist i Skellefteå delar med sig av ett recept på Rumänska kåldolmar, som hon tycker kan vara en lämplig varmrätt på romernas dag.
Hanamatsuri – Buddhas födelsedag (japanska buddhister)*. I japansk buddhism firas Buddhas födelsedag alltid den 8 april. Hanamatsuri betyder ordagrant blomfestivalen och många går till templen för att dekorera buddhafigurerna med vackra blommor och dricker örtteet ama-cha.– Dymmelonsdag (katoliker, protestanter). Den sista veckan i fastan kallas ”stilla veckan” eller ”dymmelveckan” och inleds med palmsöndagen. Onsdagen i stilla veckan kallas dymmelonsdag efter det medeltida bruket att vira tyg kring kyrkklockornas kläppar för att de skulle ljuda dovt. Eller också byttes de vanliga ut mot träkläppar (dymmel = träplugg, träkläpp). Då ansågs påskfriden börja, den strängt markerade stillheten inför den stora helgen.
Hanuman Jayanti – firar apgudens födelse, (hinduer). Kultursmakarna föreslår kikärtsgryta och gult kryddat ris som varmrätt denna dag.
– Laylat al Bara´ah – Natten kallas för förlåtelsens natt och infaller I mitten av månaden sha´ban, cirka två veckor före ramadan. Muslimer ber under natten om Guds vägledning och förlåtelse för sina synder. För shiamuslimer är detta också dagen för den tolfte och sista imamens födelse, berättar Multureligiös almanacka. I Pakistan och Indien äter man gärna den klassiska desserten från Indien och Mellanöstern Halvah i samband med Laylat al Bara´ah.


Torsdag 9 april
Iraks nationaldag* – sedan 2004 efter att Saddam Hussein störtats av amerikanska styrkor den 9 april 2003. Iraks nationalrätt är ”Masgouf” (Masgûf) som är karp smaksatt och fylld med en marinad av olivolja, salt, bergsalt, tamarind och gurkmeja. Den grillas över öppen eld, men går även att göra i ugn hemma.
– Internationella gin & tonic-dagen*
– Skärtorsdag (katoliker, protestanter) Denna dag firas den heliga nattvardens instiftande. Det var den dagen Jesus åt sista måltiden med sina lärjungar. Och denna dag då Judas Iskariot förrådde Jesus så att han kunde gripas av Pontius Pilatus män. Den kristna Påsken firar livet och gamla traditioner.
– Erev Pesach (judar) (inleds i solnedgången) – Pesach är en av de stora judiska högtiderna och ursprunget till den kristna Påsken. Då firar judarna firar minnet av hur Moses, cirka 1 200 före vår tidräkning, ledde sitt folk ut ur Egypten, genom Sinaiöknen och fram till Palestina. Här förmedlar vi recept på Matze-kneidl.Och här recept på Charoset. Recept på Sylvias nötkaka hittar du här.Recept på challe – det traditionella judiska helgbrödet – finns här.


Fredag 10 april
– Internationella syskondagen* – ge gärna dina syskon en extra kram denna dag. Det är en dag som skapades i USA av en kvinna vid namn Claudia Evart eftersom hon ville hylla sin bror och sin syster som båda tyvärr dog i unga år. Dagen firas numera på vissa håll i USA, men här i Sverige är den nog rätt okänd.
– Internationella koltdagen* (samisk tradition) – Dagen startades av det Samiska ungdomsförbundet i Norge år 2014. Initiativtagarna anser att kolten borde synas mer i det vardagliga livet och inte bara vid kulturella sammanhang.
– Långfredag, (katoliker, protestanter). En dag av sorg och stillhet då kristna minns Jesus lidande och att han dog på korset för människornas skull. Ortodoxa fastar. Till förrätt på Långfredagen föreslår vi en av vårens verkliga höjdpunkter, vit sparris med rört smör. För den som vill hålla på gamla traditioner att inte äta kött just på Långfredagen föreslår vi Inkokt lax med inlagd gurka och dillmajonnäs. Efter den nyttiga rätten tycker vi att man har all rätt att unna sig en marängtårta från Karins kök till kaffet.
– Åminnelsen (Jehovas vittnen) – Åminnelsen är en högtid till minne av Jesus död och utgår från den sista måltiden då han delade det osyrade brödet och vinet med sina lärjungar. Firandet består av sång, bön och ett tal som hålls av en äldstebroder. Ett fat med osyrat bröd och ett glas vin skickas runt i församlingen. Det finns över 22 000 Jehovas Vittnen i Sverige, berättar Multireligiösa almanackan.


Lördag 11 april
– Påskafton, (katoliker, protestanter). Under påskaftonsnatten börjar förberedelserna inför påskdagen. Påskafton brukar kallas dagen mellan liv och död. För de kristna kyrkorna är påsken årets största högtid. Det var då Jesus dog för människorna och det var då han på tredje dagen uppstod från de döda. Andris Zvejnieks med rötter i Lettland har vuxit upp med den ryska desserten Pasha på påsk. På påskaftonen äter många ägghalvor, lax och sill till förrätt och lammstek till varmrätt. Här tipsar vi om en variant på en måltid med lite extra sting i; ägghalvor med wasabirom och stenbitsrom till förrätt och Maries lammköttbullar i mustig tomatsås till varmrätt. Efteråt kan en svalkande hemmagjord mangoglass vara en bra avslutning.
Surdegsdagen – med lite planering gör du Lenas smaskiga surdegsbröd. Kenneths surdegsbröd kan vi också rekommendera. Dagen firas andra lördagen i april.


Söndag 12 april
Lakritsdagen* – här förmedlar vi flera tips på lakrits i mat och här recept på desserten pannacotta med lakritsbär. Något kan säkert locka den som vill fira lakritsens dag.
– Linssoppans dag* – instiftad av Baljväxtakademin. Varför inte göra en Röd linssoppa med sval citronyoghurt?
– Gatubarnens dag* Consortium for Street Children (CSC) – Fler än 150 miljoner barn bor på gatan. CSC, en förening för ett sextiotal organisationer som engagerar sig för gatubarns rättigheter, organiserade den 12 april 2011 den första internationella dagen för gatubarn. Denna dag vill ge en röst åt en av de mest missgynnade och osynliga barngrupperna i världen. Dagen ska firas över hela världen: av gatubarn i Marocko, Uganda, Etiopien och Indien såväl som av skolbarn i Irland och politiker i Tanzania och Storbritannien.
– Påskdagen, (katoliker, protestanter). Firandet börjar sent på påskaftonen i den mörka kyrkan, som blir ljusare och ljusare när alla närvarande tänder sina ljus. Gudstjänsten handlar om att Jesus övervinner döden och återuppstår. En mustig lammragu kanske passar att äta denna dag.
Palmsöndag (ortodoxa). Dagen firas till minne av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Palmsöndagen inleder stilla veckan.
Vårblot ska upprätthålla goda relationer. Vårblot (Samfundet Forn Sed) högtidlighåller att årshjulet nu har nått halvvägs mellan midvinter och midsommar och att sommarhalvåret börjar. Sedtrogna hyllar de livgivande krafterna och hälsar sommaren välkommen. Gudar och gudinnor bjuds in och mat och dryck offras. Ett stort vårblot arrangeras varje år av Samfundet Forn Sed vid högarna i Gamla Uppsala. Här blir det både offerrit och picknick. Enligt svensk fornsed får gudabilder och offergåvor en central plats. Den nordiska fruktbarhetsguden får samsas med korngryn, lök, blommor, bröd, ägg och en ceremonihammare.


Måndag 13 april
– 13-15 april Song Kran – nyår*. firas i många länder i Sydostasien till exempel Thailand, Burma, Laos och Kambodja. Läs mer om hur Johan Bünger firar det med sin kambodjanska familj. Krabba tillhör nyårsfirandet i Kambodja. Vårrullar kan kombineras i all oändlighet. Vi föreslår vårrullar med krabba. Kultursmakarna förmedlar även ett asiatiskt recept på Grönsakswok med broccoli, morötter och champinjoner.
– Baisaki och Khalsa *(sikher) – Nyår och skördefest som uppmärksammar att den tionde gurun grundade den sikhiska församlingen år 1699.
– Annandag påsk, (katoliker, protestanter).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *