Högtider att uppmärksamma från 7 till 17 februari

Gott nytt år – igen. När Yanxiao – Lyktfesten till andarna avslutar nyårsfirandet i Kina  följs det på en annan plats på jorden av Tu bi-Shevat – Trädens nyår i Israel. Dagen markerar att de första träden väcks ur sin vintervila och börjar blomma i Israel. Fira Trädens nyår med fikonkaktus. Buddhister högtidlighåller Buddhas död med Parinirvanadagen den 8 eller 15 februari. Även ägghalvan och geléhallonet har sina dagar de närmsta tio dagarna, liksom sex länders nationaldagar – och vi förmedlar recept till alla länderna.  Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

Lax marinerad i teriyakisås med nudlar och sockerärtor passar bra på Japans nationaldag den 11 februari. Foto: Caroline Maino

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 7 februari
Grenadas nationaldag* 1974 förklarade sig den karibiska önationen självständig från Storbritannien detta datum. Nationalrätten är oil down, en mustig gryta.


Lördag 8 februari 
Parinirvanadagen*. Mahayannabuddister minns dagen då Buddah, vid 80 års ålder, dog och uppgick i nirvana. Dagen firas av de flesta Mahayannabuddister den 15 februari. Många buddister är vegetarianer, så en Daal, gryta med röda linser kan passa dagen.
– Ägghalvans dag* Grönkålssoppa med ägghalva är gott och nyttigt denna dag.
– Yanxiao – Lyktfesten till andarna avslutar nyårsfirandet i Kina, Sydkorea och då är Tangyuan – klibbiga risbollar – ett måste.


Söndag 9 februari
– Mors dag i Norge, firas andra söndagen i februari.
– Tu bi-Shevat – Trädens nyår (judar). Dagen markerar att de första träden väcks ur sin vintervila och börjar blomma i Israel. Fira Trädens nyår med fikonkaktus.
– Magha Puja – Sanghadagen (buddhister). Dagen firas till minne av när över tusen av Buddhas efterföljare spontant samlades för att visa sin respekt. Dagen hyllar gemenskapen, sangha, mellan alla som följer Buddhas lära.


Måndag 10 februari
– Heliga Annas dag (ortodoxa) Firar Sveriges nationalhelgon.
– Ninevefastan (syrisk-ortodoxa). Det är en tre dagars fasta som går tillbaka till händelser under pesten på 400-talet. Ninevefastan hålls alltid från måndag till onsdag, tre veckor innan Stora fastan börjar.


Tisdag 11 februari
Japans nationaldag*. År 660 f. Kr. kröntes Japans förste kejsare på denna dag. Kejsare Jimmu sägs ha grundat sin huvudstad, Yamato, samma år. I dag är det en nationell helgdag, men firas inte stort. Japan har ingen uttalad nationalrätt – men att göra egen sushi kan vara ett sätt att fira dagen – eller en annan populär traditionell rätt, sukiyaki en sorts fondue som är ganska enkel att göra hemma. En supergod lax med teriyakisås, nudlar och sockerärtor kan vi också rekommendera.
Irans nationaldag* – uppmärksamma dagen med Khoresht-e bademjan – en persisk lammgryta med aubergine om du vill. Tillbehören Shirazi – en persisk sallad och Mast va khiar – en persiskt gurksallad – gör måltiden komplett. Ja – och glöm inte basmatiriset förstås.
– Internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskap (FN).
– Hizirfastan (3 dagar) (aleviter)


Onsdag 12 februari
– Internationella dagen mot utnyttjande av barnsoldater* (FN).


Torsdag 13 februari 


Fredag 14 februari 
Alla hjärtans dag* – kallas även Valentindagen efter helgonet Sankt Valentin. Det lär ha funnits åtminstone tre olika personer som led martyrdöden på 200- eller 300-talet. Vem av dem som givit upphov till den i dag romantiska dagen är oklart. För den som vill göra en Kärleksmeny tipsar vi om en som finns i boken ”En engelsman i Paris” av Nicolas Barreau. Menyn hjälper till i handlingen i boken… Du kan även laga en enklare favorit, Förälskade räkor
– Vändagen (Finland)


Lördag 15 februari
Serbiens nationaldag*. Dagen firas till minne av den serbiska revolutionen mot det Ottomanska riket 1804 och som varade fram till 1835 då landet blev fritt från turkarna och en konstitutionell monarki. Den första grundlagen skrevs detta datum 1835 och Serbien blev en nationalstat. Uppmärksamma dagen med hejdukarnas kebab, Ćevapčići,  och en sachertårta.
– Kyndelsmässodagen (ortodoxa) – firas 40 dagar efter Jesus födelse. Kallas även Herrens frambärande i templet. Dagen firas för att fyrtio dagar gått sedan Jesus födelse. Maria och Josef tog då sitt barn till templet enligt judisk tradition för att bära fram honom inför Gud. Kyndel betyder bloss, och ofta delas ljus ut under gudstjänsten. (se även 2 februari då dagens firas enligt Gregorianska kalendern).
Parinirvanadagen*. Mahayannabuddister minns dagen då Buddah, vid 80 års ålder, dog och uppgick i nirvana. Dagen firas av de flesta Mahayannabuddister den 15 februari, en del firar i stället den 8 februari. Många buddister är vegetarianer, så en Daal, gryta med röda linser kan passa dagen.
Geléhallonens dag*. Troligen har geléhallonen funnits sedan första världskriget och sägs vara en del av det svenska kulturarvet. Och de går att göra själv hemma. Här är ett recept.
– Herrens möte i templet (ortodoxa, julianska kalendern)


Söndag 16 februari
Litauens nationaldag*. Självständighetsdagen firas till minne av proklameringen till en egen litauisk stat från Ryssland och Tyskland 1918. I den nya deklarationen stod det klart att Litauen skulle styras av demokratiska värderingar och att Vilnius installerades som nationens huvudstad. Samtidigt infördes den flagga som Litauen använder sig av än idag. För att fira denna dag kan man laga den litauiska nationalrätten Zeppelinare, kroppkakor på lien period avtauiskt vis. En annan nationalrätt i Litauen är Borsjtj (rödbetssoppa).


Måndag 17 februari
Kosovos nationaldag*. Kosovo förklarade sig självständigt från Serbien den 17 februari 2008. Flija (skiktad paj med yoghurtfyllning) är en av landets nationalrätter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *