Den 4 februari firas Sri Lankas nationaldag

_13

Foto: Lena Ahlström

Den 4 februari firar Sri Lanka självständighet. De flesta i Sri Lanka är lediga denna dag och många passar på att träffa släktingar och vänner. I Sri Lanka hissar presidenten flaggan och håller tal.

Visserligen räknas den 4 februari 1948 som självständighetsdagen, men britterna hade kvar en del poster ända fram till den 22 maj 1972, då de sista officiella banden till Storbritannien löstes upp. Det var också då landet bytte namn från Ceylon till Sri Lanka.

Sri Lankas kustområden koloniserades av Portugal redan under 1500-talet, och av Nederländerna under 1600-talet. Britterna kom till ön 1796 och 1815 lade de hela ön under sig. Sri Lanka var därefter en brittisk koloni fram till självständigheten 1948.

Det bor runt 20 miljoner människor i Sri Lanka, som består av en stor tropisk ö och ett antal småöar sydost om Indien. Colombo, med cirka 700 000 invånare, är landets största stad och kommersiella centrum. Sri Lanka har ett demokratiskt socialistiskt republikanskt styre med president och premiärminister.

Sri Lankas kultur har stora likheter med Indiens. Sri Lankas inhemska populärmusik kallas för bala. Några av de största artisterna inom bailamusiken är The Gypsies och Sunil Perera.

Sri Lankas matkultur liknar södra Indiens, och den tamilska befolkningsgruppen delar många mattraditioner med tamilerna i sydindien. Landets nationalrätt är ris och curry, och ofta även paddam (ett tortillaliknande bröd) samt någon sambol, en lankesisk variant av det som i Indien ofta kallas chutney.

kiribath

Kiri bath

På lankesiska kallas ris och curry ofta bara bath, Vid högtider serveras kiri bath (mjölkris), ett fast ris med kokosmjölk, som skärs upp i diamantformade bitar. En varmrätt som är populär på Sri Lanka är kycklinggryta med curry och kokosmjölk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *