Högtider att uppmärksamma från 10 till 20 januari

Nu är det en dryg vecka sedan vi firade nyår och det nya decenniet har kommit igång. Men om du vill fira nyår igen finns fyra fem tillfällen de närmsta tio dagarna. På måndag är det Tjugondedag Knut och julen dansas ut. Inga nationaldagar finns att uppmärksamma, däremot både Mazarindagen och Tulpanens dag. Du vet väl att det går att äta tulpan…? Kika gärna i ”Vår kalender” och låta dig inspireras.

Tulpanens kronblad är ätbara. Passa på att prova den 15 januari. Foto: Caroline Maino

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 10 januari
Mazarindagen. Mazarinen är en riktig klassiker. Kännetecknande är att den består av ett mördegsskal fyllt med mandelmassa och toppad med glasyr. Därefter kan den smaksättas på olika vis. Bakverket är uppkallat efter kardinalen och fransmannen Jules Mazarin som levde i Frankrike under 1600-talets första hälft. Här förmedlar vi ett recept på Apelsinmazarin.
– Mahayanabuddhistiskt nyår. Detta nyår firas främst i Kina, Korea, Japan och Vietnam och infaller vid fullmånen i januari. Det firas oftast i tre dagar men det varierar i olika länder.


Lördag 11 januari


Söndag 12 januari
Yennayer – berbiskt nyår 2970. I Algeriet firas berbernas nyårsafton, Yennayer, den 12 januari och det blir år 2970 enligt berbernas tideräkning när den julianska kalendern räknar år 2020. Det firas med fester och familjemåltider. Yennayer är den enda icke-muslimska gemensamma festen för alla nordafrikanska folk. Fira Yennayer med en smaskig couscous med kyckling.


Måndag 13 januari
Tjugondedag Knut*, Sverige.
– Nyårsafton (ortodoxa)*
– Fira med Glassuflé nobis – desserten Tore Wretman gav min man när han pryade på Operakällaren på 1960-talet.
Seiji no Hi – myndighetsdagen (Japan). Detta är en japansk helgdag som hålls varje år den andra måndagen i januari. Alla som har blivit myndiga det senaste året firas. Festen ska också hjälpa dem att inse att de blivit vuxna. Fira dagen med att göra egen sushi.


Tisdag 14 januari
Yennayer – berbiskt nyår 300. Många berber firar det berbiska nyåret den 14 januari och många firar Yennayer den 12 januari – se det datumet. – Revolutionens och ungdomens dag (Tunisien)*
– Vasilica – det gamla nyåret (arli-romsk tradition)
– Maghi (sikher) – Högtid till minne av 40 martyrer som kämpade för Guru Gobindh Singh Ji (5 January 1666 – 7 October 1708) i ett krig mellan sikher och muslimer 1705.


Onsdag 15 januari
Tulpanens dag * – tulpanen, liksom många andra blommor, är ätlig. Prova en sallad med tulpan.
Makara Sankranti. Solens inträde i Stenbockens tecken (hinduer). Chura är en av många olika snacks som hör till när indiska hinduer firar Makara Sankranti – att våren är på väg i och med att solen börjar röra sig bort från Stenbockens vändkrets. Detta firas bland annat med rituella bad i flod eller vattendrag samt drakflygning i mitten av januari. Sesamfrön och ris är två viktiga ingredienser i maten under festivalen. Indiska sesamkakor är en av festivalens specialiteter. Här förmedlar vi ett recept från bloggen Amy´s piece of cake . I Bihar och Orissa äts chura som första måltid under Makar Sankranti-festivalen. Här förmedlar vi ett recept.


Torsdag 16 januari


Fredag 17 januari


Lördag 18 januari


Söndag 19 januari
– Trettondedag jul/Epifania/Theofania/ enligt den julianska kalendern*. Det är en viktig juldag och firas till minne av de tre vise männen som följde en stjärna till Betlehem, där Jesus föddes. I den ortodoxa kyrkan firas theofania till minne av Jesu dop.
– Timket, Herrens dop (koptisk-ortodoxa) – högtidlighåller Jesus dop i Jordanfloden.
– Popcornets dag – Popcorn är populära snacks med lågt kalorivärde jämfört med annat snacks och godis. De är dessutom glutenfria, fiberrika och innehåller antioxidanter, till exempel är polyfenoler, en antioxidant som sänker kolesterol och kan motverka viss form av cancer. Popcorn är så poppis att den till och med har en egen låt!
 – Fadimedagarna – under januari organiseras Fadimedagarna över hela Sverie av GAPF tillsammans med ett stort antal stödorganisationer för att hedra Fadime Sahindal som blev brutalt hedersmördad av sin pappa. Läs mer om organisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime.


Måndag 20 januari
Martin Luther Kings dag i USA (högtidlighålls den tredje måndagen i januari). ”Den yttersta måttstocken för en människa handlar inte om var hon står då hon har det tryggt och bekvämt, utan var hon står i stunder av utmaningar och konflikter.” Pastor Martin Luther King, var förgrundsgestalt i den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Han tilldelades Nobels fredspris 1964. Han mördades 1968.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *