Högtider att uppmärksamma från 11 till 21 oktober

Nu på hösten finns många skördefester att fira, till exempel judiska Sukkot – som börjar firas i helgen – är ursprungligen en skördehögtid. Ett annat exempel är Thanksgiving som firas i Kanada på måndag och några veckor senare i USA. Minst ett halvdussin matrelaterade dagar finns också att uppmärksamma de närmsta tio dagarna, liksom flera religiösa högtider samt ett par länders nationaldagar. Kika gärna i ”Vår kalender” och låta dig inspireras.

Skörd och ett ymnighetshorn hör ihop liksom skördefester, till exempel Sukkot som börjar i helgen och Thanks giving i Kanada som infaller på måndag.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 11 oktober
– Internationella flickdagen (FN)
– Äppelmustens dag – Har du äpplen kan du göra en egen äppelmust. Här är ett mustigt recept.
– Äggets dag – dagen infaller andra fredagen i oktober. Gör en traditionell bohuslänsk äggost för att fira dagen.


Lördag 12 oktober
Ekvatorialguineas nationaldag (firar självständighet från Spanien 1968)
Spaniens nationaldag (Día de la Hispanidad, firar dagen då Christoffer Columbus satte sin fot i Las Americas, 1492). Kanske äter spanjorerna en paëlla – här förmedlar vi ett recept på en Paëlla Valenciana anpassad efter svenska förhållanden.
– Ursprungsfolkens kampdag i Latinamerika.
– Civilkuragets dag
Världsdagen för flyttfåglar* (UNEP – FN:s miljöprogram). Dagen firas andra lördagen i maj – samt andra lördagen i oktober. Dagen till ära förmedlar vi en kycklingrätt från det karibiska köket


Söndag 13 oktober
– Musikens dag – dagen infaller andra lördagen i oktober.
–  Sukkot – lövhyddohögtiden (judar, sju dagar). Sukkot är ursprungligen en skördehögtid. Många judar bygger lövhyddor i trädgården eller vid synagogan. Man äter gärna sina måltider i hyddan och vissa ortodoxa familjer sover i den. Syftet är att minnas det judiska folkets långa vandring i öknen, berättar Multireligiösa almanackan. Fira till exempel med Rostbiff och äppelkaka på mos. Notera att firandet börjar vid solnedgången dagen före.


Måndag 14 oktober
– Räkmackans dag* – Gör en räckmacka med majonnäs om du vill fira dagen.
Mors dag i  Vitryssland
– Kathina/Pavarana (buddhister). Kathina är en högtid som avslutar munkarnas tremånadersretreat, som hålls i samband med regnperioden. Under kathina ligger fokus på givmildhet och många buddhister skänker gåvor till munkarna och templen, berättar Multireligiös almanacka. 
– Älgjakten börjar i södra Sverige.
– Thanksgiving (Kanada). Thanksgiving firas i Kanada den andra måndagen i oktober. Den första gången tacksägelsemiddagen firades i Kanada var den 15 april 1872 för att fira att prinsen av Wales – som senare blev kung Edward VII – tillfrisknat från en allvarlig sjukdom. I USA firas Thanksgiving den fjärde torsdagen i november. Här är Dianas recept på kalkon med stuffing och hemgjord tranbärssylt.
– Columbus dag (USA), firas den andra måndagen i oktober.
– Mors dag i Malawi, firas andra måndagen i oktober.


Tisdag 15 oktober
– Fetaostens dag* – fira med fetaostgratinerad laxfile med rödbetsrisotto eller kanske fetaost- och vattenmelontorn
– Vita käppens dag* – dagen uppmärksammar situationen för personer med synnedsättning extra runt om i världen. De flesta synskadade använder vit käpp som en signal om att de har dålig syn och att övriga behöver visa hänsyn.
– Metoo-dagen. Den 15 oktober 2017 uppmanade en amerikansk skådespelerska sina följare på twitter att skriva #metoo i kommentarsfältet, om de någon gång blivit utsatta för sexuellt ofredande. Det blev starten för en internationell revolution som i Sverige verkligen fick fäste och följdes av upprop i bransch efter bransch. Av den anledningen är det viktigt att ämnet lyfts minst en gång om året!


Onsdag 16 oktober
– Världslivsmedelsdagen* (FAO)


Torsdag 17 oktober
– Internationella dagen för utrotande av fattigdom (FN).
Grynkorvens dag, infaller tredje torsdagen i oktober
Måltidens dag, infaller tredje torsdagen i oktober. Välj en svensk klassiker på Måltidens dag. Här delar Linda Nilsson med sig av sitt recept på slottsstek med gräddsås, gelé, inlagd gurka och kokt potatis.


Fredag 18 oktober
– Chokladmuffins dag*. Här förmedlar vi ett recept från TastelineChokladmuffins med chokladbitar – som kan passa bra till Chokladmuffinsens dag.
– Internationella champagnedagen. Fira dagen genom att skåla med ett glas Champagne. Det lär motverka åldersrelaterade minnesproblem.


Lördag 19 oktober


Söndag 20 oktober
– Kvinnodagen (Vietnam) – Vietnamesiska kvinnodagen är en dag då samhället visar sin kärlek och respekt till de vietnamesiska kvinnorna. På denna dag får vietnamesiska kvinnor rosor, vykort och hälsningar. För att minnas att det Vietnamesiska kvinnoförbundet inrättades den 20 oktober 1930 instiftades denna dag, berättar sajten VietnamWiki.Net.
– Guru Granth Sahib-dagen (sikher). Sikhernas heliga skrift ses som sikhernas guru eller andliga ledare och kallas Adi Granth eller Guru Granth Sahib. Därför behandlas Guru Granth Sahib som en levande människa som väcks varje morgon och läggs till vila varje kväll i en himmelssäng, berättar Multireligiösa almanackan. Texten färdigställdes och installerades i det Gyllene templet i Amritsar, Indien, den 1 september år 1604. Årsdagen av att boken färdigställdes har firats i över 400 år av sikher världen runt, bland annat med langar, vegetarisk mat som fritt erbjuds alla tempelbesökare.


Måndag 21 oktober
– Mors dag i Argentina, Dia de la Madre, firas tredje söndagen i oktober.
– Shemini Atseret (judar). En glädjefylld festdag då man ber en särskild bön om regn i Israel. Judiska högtider inleds alltid kvällen före utsatt datum.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *