Berusad kyckling från det karibiska köket

Karibisk kycklinggryta Foto: Kronfågel

Karibisk kycklinggryta
Foto: Kronfågel

I Karibien finns en av världens rikaste matkulturer. Karibien består av hundratals öar, och sedan 1400-talet har den ursprungliga indiankulturen radikalt påverkats av framför allt europeiska kolonisatörer och afrikanska slavar, men även av invandrade kineser och indier.

Med andra ord: en sann smältdegel och mötesplats, som gjord för crossover-övningar i köket!

Föga överraskande domineras menyerna traditionellt av fisk och skaldjur i detta örike, som också kallas Västindien sedan Columbus landsteg här.

Denna rätt kan passa till exempel om man vill uppmärksamma Barbados nationaldag den 30 november.

Till fyra personer behöver du:
en kyckling på cirka 1,5 kg
saft från en halv citron
salt och svartpeppar
vitpeppar
5 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
5 dl vatten
1,5 dl torr sherry
8 urkärnade gröna oliver
1 dl mörk rom
4 vitlöksklyftor
vattenkrasse

Till servering
ris
matbananer
grönsallad

Så här gör du:

  1. Dela kycklingen i 6-8 bitar (för 4 port) och marinera dem med citronsaft, salt och svartpeppar. Låt stå i kylskåp 1 timme.
  2. Torka kycklingbitarna, krydda med salt och vitpeppar och bryn dem i olja tillsammans med skalade och skivade vitlöksklyftor.
  3. När kycklingen och vitlöken börjat få färg tillsätter du de gula lökarna, skalade och skurna i bitar. Bryn lite till och häll på vatten och sherry. Låt småkoka under lock i 20 min.
  4. Tillsätt oliver, rom och pressad vitlök. Koka ca 20 min. Smaka av med vitpeppar. Garnera med vattenkrasse.
  5. Till servering: Servera gärna med saffransris, stekta mogna matbananer samt grönsallad, och njut av den berusande smaken!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *