Hurra hurra för att vi får äta tillsammans

Allting har sin dag. Den tredje torsdagen i oktober är det till exempel dags att fira Måltidens dag. Då lyfts just det lustfyllda som en måltid faktiskt är.

Buffé i Tavernan på Mångkulturellt centrum i Fittja Foto: Lena Ahlström

Buffé i Tavernan på Mångkulturellt centrum i Fittja
Foto: Lena Ahlström

Precis som vi på Kultursmakarna konstaterat förut tycker vi människor om att fira och då gärna i kombination med att äta tillsammans med sina nära och kära. För att just lyfta fram fenomenet att äta tillsammans har föreningen ”Låt måltiden blomma” instiftat Måltidens dag. Föreningen bildades 1997 och måltidens dag såg så att säga dagens ljus året efter. När vi letade efter fakta kring den här dagen fick vi fram motstridiga uppgifter om vilka som faktiskt var instiftare av dagen. Bland annat fann vi på ett ställe att det var Måltidsakademin som instiftat dagen, men det verkar alltså vara fel. Föreningen ”Låt måltiden blomma” har avsomnat, men arbetade med att ge måltiden en mer lustfylld status och ville uppmärksamma de hälsosamma möjligheterna att samlas i lugn och ro runt ett dukat bord.

Nattvarden målad av Leonardo da Vinci

Nattvarden målad av Leonardo da Vinci

Inger Grimlund som är en svensk journalist och författare tog initiativet till dagen. Hon har en gedigen meritlista och bland annat har hon gjort en artikelserie om kända personers matlagning. Hon var också med att arrangera det första SM  i ostronöppning. År 2000 utsågs hon till svensk matambassadör av den dåvarande Jordbruksministern Margareta Winberg.

Måltidens dag uppmärksammas på olika sätt varje år. Skolor och förskolor har till exempel speciella menyer dagen till ära.

Här delar Linda Nilsson med sig av sitt recept på slottsstek med gräddsås, gelé, inlagd gurka och kokt potatis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *