Europas största gatufest i Notting Hill i augusti

När det är karneval i Notting Hill i västra London fylls gatorna av människor i färggranna kläder dansande till calypsomusik. Alla är inbjudna. ”The Notting Hill Carnival” är Europas största gatufest. 

Stålbandsmusikerna slår takten och människorna dansar i färgsprakande kläder. Gatorna kantas av stånd med mat från alla hörn av världen. Musiken är själva hjärtat i karnevalen och består av allt från calypso till reggae, R&B, Funk, House och mycket mer.

Calypson kan spåras till de första afrikanska slavarna i sockerplantagen på Trinidad. Förbjudna att tala med varandra och bestulna på familjeband och hem sjöng de om sina slavägare. De valde calypson, som har sitt ursprung i västafrikanska Kaiso-musiken.

Vill du vara med om bästa festen i Europa lär denna årliga karneval vara en god kandidat. Ända sedan starten, 1966, är karnevalen trogen sitt karibiska tema och inriktad på att spegla mångfalden i London.  Runt 500 deltog första året. Numera är det inte ovanligt att 50 000 personer är med i festivaltåget och mer än 1 miljon besöker karnevalen denna helg.

Dofter av mat från alla världsdelar
Söndagen ägnas åt familjeteman med bland annat en parad med barn. På måndagen, som är en helgdag, är den stora paraden och massor av fester och andra aktiviteter som arrangeras i anslutning till den.

Under karnevalshelgen doftar gatorna av kyckling, lamm, fisk och grönsaker smaksatt med all världens exotiska kryddor. I Notting Hill finns redan till vardags alla världsdelar representerade. Och det är lätt att hitta de råvaror och kryddor man önskar.

Notting Hill under karnevalen Photo by DAVID ILIFF. License: CC-BY-SA 3.0

Notting Hill under karnevalen
Photo by DAVID ILIFF. License: CC-BY-SA 3.0

Om du vill testa en jerkkryddad kycklingrätt kan vi rekommendera detta recept som vi lånat från ica.se. Grillade kycklingklubbor vänds i en smakrik jerkkrydda, bestående av bland annat vitlök, ananas, farinsocker och tabasco. Och serveras med en fräsch mangosallad och limedressing. Till dessert kan vi rekommendera Glaserad ananas med lime, muscovadoråsocker och kokosglass. Receptet är lånat från Tasteline.com.

Källor:

Notting Hill Carnival Guide 2019
VisitLondon.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *