Polsk surbladssoppa på nationaldagen 3 maj

Polens ena nationaldag är den 3 maj. År 1791 fick Polen – som första land i Europa – sin första moderna konstitution med demokratisk filosofi, humanism och tolerans. Till minne av den händelsen har den 3 maj utsetts till Polens nationaldag.
I boken ”Från donsökaka till maklobe i Bergsjön” delar Max Schneider med sig av sin polska frus recept på surbladssoppa – och nu förmedlar Kultursmakarna det receptet.

Surbladssoppa ur boken ”från donsökaka till maklobe i Bergsjön”
Foto: Maja Kristin Nylander

Max Schneider kom till Sverige från Tyskland i början av 1960-talet. Han värvades som glasblåsarmästare till ett av Ekenäs glasbruk i Småland. Den största skillnaden när han kom till Sverige var maten.
– I glasbrukets matservering serverades det bröd och stekt potatis halv tio på morgonen, det var jag inte van vid, berättar Max i boken. Hemma i Tyskland började han dagen med en kopp kaffe och åt sedan kanske en smörgås vid elvatiden.
– Och den svenska inlagda strömmingen var ju söt i smaken!

Vänskapen frodas i Gläntan
Sedan förde kärleken honom till Göteborg. I boken berättar Max mer om sitt liv i Sverige. Han och vännen Lasse Lindström från Skåne har känt varandra i sådär 30 år. De spenderar mycket tid i Gläntan.

Anna Cederberg Gerdrup journalist i Göteborg som skrivit boken ”Från donsökaka till maklobe i Bergsjön” träffade vännerna på Gläntan – en kolonilottförening i Göteborg med 119 medlemmar där många nationaliteter är representerade.

– Max bjöd bland annat på polsk surbladssoppa som han lärt sig laga av sin polska fru. Den påminner väldigt mycket om min farmors ängamat, en grönsakssoppa, fast den är syrligare, berättar Anna Cederberg Gerdrup.

Mat och kultur
Anna skrev boken för att hon ville göra en positiv mat- och kulturresa genom Göteborg, från södra skärgården till Bergsjön i nordost.
– På min resa med elvans spårvagn har jag intervjuat göteborgare med olika kulturella bakgrunder om deras liv och mattraditioner. Vi har lagat mat och ätit tillsammans, berättar Anna Cederberg Gerdrup. Läs mer om henne och boken här.

Polsk surbladssoppa

Ingredienser för 4 personer:
3 morötter
½ blomkålshuvud
100 g sockerärtor
150 g surblad/ängssyra
1 ½ l vatten
2 buljongtärningar
30 g vetemjöl
2½ dl mjölk
1-2 äggula
30 g rumsvarmt smör
2 hårdkokta ägg

Gör så här:
Koka grönsakerna mjuka i lätt saltat vatten. Lägg i buljongtärningar och en tredjedel av smöret. Gör en redning av mjölet och mjölken. Red av soppan. Låt det koka ihop. Kör hälften av surbladen i en mixer och lägg det i soppan. Låt bladen koka med en stund. Blanda äggulorna med resten av smöret. Rör ned det i den heta soppan. Men den får inte koka igen, då skär sig äggulorna. Servera soppan med resten av de mixade surbladen och ägghalvorna.

Surblad (ängssyra, lappsyra, fjällängssyra)
Tillhör släktet skräppor och syror inom familjen slideväxter. Örten har breda pilliknande blad. Den

Surblad
Foto: Maja Kristin Nylander

växer på ängsartade marker, i lövskogar och vid vägkanter. Den syrliga smaken skapas av oxalsyra, som finns i växten. Oxalsyra kan utgöra en belastning för njurarna. Om surbladen intas tillsammans med livsmedel som innehåller kalciumjoner, till exempel mjölk, belastar det inte njurarna.

 

Läs mer om Polen:
Polen var första landet i Europa att anta en demokratisk grundlag, år 1791. Polens nationalrätt sägs vara Bigos – här förmedlar vi två recept: ett snabbare och ett omsorgsfullt, nästan poetiskt, som tar tre dagar. Som efterrätt kan polska pannkakor med kvarg och russin passa bra.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *