Anna och Kultursmakarna inne på samma linje

Det kom ett mejl: ”Gillar ert projekt och tittar gärna in på er informativa och trevliga hemsida. Jag är inne på samma linje. Maten som kulturbrygga är fantastisk”, skrev Anna Cederberg Gerdrup journalist i Göteborg som skrivit boken ”Från donsökaka till maklobe i Bergsjön”.
Eftersom både Kultursmakarna och Anna Cederberg Gerdrup brinner för att bygga broar mellan grytorna och vill lyfta det positiva med det mångkulturella, har vi börjat samarbeta.

Anna Cederberg Gerdrup och Kultursmakarna börjar samerbete.
Foto: Maja Kristin Nylander

Syftet med Annas bok var att göra en positiv resa genom Göteborg, (inspirerad av Janne Josefssons Tv-serie: På rätt sida älven), från södra skärgården till Bergsjön i nordost.

– På min resa med elvans spårvagn har jag intervjuat göteborgare med olika kulturella bakgrunder om deras liv och mattraditioner. Vi har lagat mat och ätit tillsammans, berättar Anna Cederberg Gerdrup.
I anslutning till varje kapitel finns även recept. Några av dem kommer vi på Kultursmakarna att förmedla i samband med olika länders högtider.

Glimtar ur boken

När vi publicerar recepten får du även små glimtar av berättelserna i boken. Berättelser som intervjupersonerna förmedlat om olika länders kulturer, bland annat Indonesien/Sumatra, Donsö, Iran och staden Shiraz – poesins och näktergalens hemstad, USA/San Fransisco, Tyskland, Ghana och Guinea, Kenya, Irak och staden Mosul.
– I avsnittet om Irak och Mosul har vi recept på Maklobe – det är så gott! tycker Anna Cederberg Gerdrup.

Cross over kitchen

I boken finns även berättelsen om Yannick som mest lagar franska rätter i sitt ”cross over kitchen”. Hans pappa är från Indien, mamma från Polen. Föräldrarna träffades på Madagaskar och Yannick är född i Strasbourg. Ett annat kapitel handlar om Nasif som är kristen och från Libanon. Hans släkt kommer från den gamla staden Maloula, där man pratar västarameiska, det språk som historiker menar att Jesus pratade.

Andra historier är den om Max från Tyskland och hans kompis Lasse från Skåne.
– Max bjuder bland annat på polsk surbladssoppa som han lärt sig laga av sin polska fru. Den påminner väldigt mycket om ängamat, berättar Anna Cederberg Gerdrup.

Du kan också läsa om Celina som är halvrom (hennes mamma var från Ungern) och Dembo från Gambia, Jamen som är från Beirut och muslim och Josephine från Ghana och hennes man Ibrahim från Guinea.

Boken ”Från donsökaka till maklobe i Bergsjön” tar dig med på en matkulturellresa.

Upptäck världens mat

Anna Cederberg Gerdrups vision är att inspirera göteborgare till att göra resan, att upptäcka att världens mat bara finns några hållplatser bort.

– Därför är jag både glad och tacksam för att så många av läsarna hörde av sig och ville göra ”resan” på riktigt. Sedan några år arrangerar jag därför matkul-turer till platser i boken och andra intressanta ställen, berättar hon vidare.

Boken och matkul-turerna hittar du även via facebooksidan här  samt hemsidan matkulturellresa

Hoppas att du också vill följa med på färden.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *