Halvah på morot

Halvah är en klassisk dessert från Indien och Mellanöstern. I Pakistan och Indien äts den gärna under Laylat al Bara´ah – Förlåtelsens natt – som infaller i mitten av månaden sha´ban, två veckor före fastemånaden ramadan. Med tanke på den stundande fastan kanske denna lättlagade efterrätt smakar extra gott. Det här receptet hittade vi på Norrmejeriers hemsida.

Halvah på morot Foto: Norrmejerier

Halvah på morot
Foto: Norrmejerier

Ingredienser för 4 portioner:
1/2 liter grovriven morot
4 dl mjölk 3%
3 dl vispgrädde
1 msk kardemumma
en bit hel kanelstång
en klick smör
3-5 msk farinsocker
1 dl pistagenötter, hackade
eventuellt russin

Gör så här:
Koka morötter och gräddmjölk med kardemumma och kanelstång tills all mjölk kokat in. Rör gärna i kastrullen mot slutet. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs morotsblandningen tills den är torr och har fått en vackert röd färg. Smaka av med socker och rör eventuellt ned lite russin. Servera morotshalvan varm eller ljummen gärna med iskall crème fraiche. Dekorera med pistagenötter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *