Fira Hanami med Sakura-gohan – körsbärsblommeris

Körsbärsblommorna – sakura – är för många japaner nästan det mest japanska man kan tänka sig. Hanami – tillfällen att se de blommande träden arrangeras på många håll runt om i Japan. I Sverige firas körsbärsblommans dag bland annat i slutet av april i Botaniska trädgården i Göteborg. Gör ett körsbärsblommeris för att fira de vackra blommorna.

Körsbärsblommor 2012 i Kungsträdgården. Foto: Caroline Maino

Körsbärsblommor 2012 i Kungsträdgården.
Foto: Caroline Maino

Hanami, som betyder blomvisning eller egentligen oftast körsbärsblommor, är en japansk tradition för att njuta av blommornas skönhet i hela Japan under våren. Det sägs att ursprunget till Hanami är mer än tusen år gammalt, från den tiden när aristokrater fick titta på och bli inspirerade av körsbärsblommor för sina dikter. Nuförtiden tycker japanerna om att titta på de vackra körsbärsblommorna och samtidigt ha picknick och grillfester under träden. Festivaler för körsbärsblommorna hålls vid olika tider från mars till april på olika platser i Japan.

Flera sajter publicerar datum för när körsbärsträden beräknas börja blomma och när blomningen når sin höjdpunkt i Japan tillsammans med bilder. Bland de sajterna finns till exempel Japan National Tourist Organisation  och Japan guide.

Även i Sverige firas den vackra blomman. Många stockholmare går och tittar på och njuter av blommorna i Kungsträdgården i Stockholm.  I Botaniska trädgården i Göteborg anordnas en Hanami – japansk körsbärspicknick när körsbärsträden blommar. Läs mer här på Botaniska trädgårdens sajt.

Körsbärsblommeris, Sakura-gohan. Foto: Rieko Mise

Körsbärsblommeris, Sakura-gohan.
Foto: Rieko Mise

Körsbärsblommeris – Sakura-gohan
”Japaner har haft riset som en basvara i köket i flera tusen år, så det är inget konstigt i att man under tidens gång utvecklat en stor mängd recept för hur man tillagar och avnjuter de små kornen.

Riset i Japan är för det första så långt från Uncle Bens man kan komma. Det är ett rundkornigt ris med en distinkt doft och en klart ”klistrigare” struktur. Det är, i mitt tycke, kanske världens godaste ris”, berättar Dag Klingstedt på sajten Japangourmetguide.com.

Dag Klingstedt har inget alls emot riset i Indien eller Thailand, men han tycker att de rissorterna har en annan smak och kanske inte så passande till de mer subtila smakerna i Japan.

I Japan kan man koka, steka och till och med grilla ris; alla sätt är bra och risets smak kommer fram på distinkt olika sätt beroende på tillagningsmetod. Det är också vanligt att man blandar saker i riset. Att koka riset tillsammans med örter, bönor eller andra grönsaker är ganska vanligt.
Här på bilden ser ni en risrätt som garanterat få har sett i Sverige. Det är Sakura-gohan, det vill säga körsbärsblommeris.

Gör Sakura-gohan så här:
Koka riset med saltinlagda körsbärsblommor (kan köpas året runt i Japan och håller sig mycket bra; kan till och med frysas utan problem). På sajten Japangourmetguide.com tipsas även om ett hemligt knep: att också ha i lite rosévin i riset vid kokningen.
Strö gärna även lite pulver gjort av torkade körsbärsblommor över riset före serveringen. Det ger riset en lite salt och flagrant smak och det passar bra till konventionell japansk husmanskost; kokt eller stekt fisk och inlagda grönsaker.
Det görs numera ris av japansk kvalitet i Spanien. Det är mycket bra; japaner kan inte ens tro att det är odlat utanför Japan. Kolla in Japan Food & Kitchen eller Japanska Torget i Stockholm tipsar sajten Japangourmetguide.com.

Källor:
http://event-carnival.com/japan/hanami
http://www.japangourmetguide.com/
http://www.jnto.go.jp/sakura/eng/index.php 
http://www.japan-guide.com/e/e2011.html
http://www.gotbot.se/sv/kulturplattformen/Goteborgs-Botaniska-Tradgard/Startsida-Goteborgs-Botaniska-tradgard/Besok-oss1/Program/Hanami-2017/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *