Högtider att uppmärksamma från 27 oktober till 6 november

I dag 27 oktober är det den Audiovisuella världsdagen, instiftad av UNESCO för att rädda film, radio- och teveprogram, grammofonskivor och bandinspelningar och andra audiovisuella medier för framtiden. Kika i kalendern nedan om det finns något att baka på temat…
Glöm för allt i världen inte att du kan sova en timme längre natten till söndag när du får tillbaka timmen som försvann i våras. Normaltiden är åter här.
På tisdag är det Halloween till många barns glädje. Även mycket annat, som ett antal matdagar liksom åtta länder som har nationaldag finns att uppmärksamma de närmsta tio dagarna. Kika i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

 

Grillen är tillbaka i förrådet – dags att dra tillbaka klockan. Foto: Caroline Maino

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 27 oktober
Saint Vincent och Grenadinerna (firar självständighet från Storbritannien 1979)
Turkmenistan (firar självständighet från Sovjetunionen 1991)
– Audiovisuella världsdagen – Sedan 2007 uppmärksammar UNESCO årligen 27 oktober som Världsdagen för att rädda film, radio- och teveprogram, grammofonskivor och bandinspelningar och andra audiovisuella medier för framtiden. Då kan en Stenkaka (=78-varvare) passa bra. Här finns länk till ett recept från tidningen hembakat, eller varför inte en Radiokaka. Här är länk till ett recept från icacuriren..


Lördag 28 oktober
Tjeckiens nationaldag (firar att den Tjeckoslovakiska republiken grundades 1918).  Vepřová s knedlíkem a se zelím heter Tjeckiens nationalrätt. Namnet brukar förkortas till Vepro-knedlo-zelo. Rätten består av kumminstekt fläsk, tjeckisk knödel och surkål. Här förmedlar vi ett recept.
Nejdagen (Grekland) – Dagen firas till minne av den grekiska premiärministern Ioannis Metaxas (premiärminister mellan 4 augusti 1936 och 29 januari 1941) berömda nejsvar (óchi) på Mussolinis ultimatum den 28 oktober 1940 att Grekland skulle kapitulera. Nejet drog in Grekland i andra världskriget. Fira med en krämig moussaka.
Hackkorvens dag, uppmärksammas den fjärde lördagen i oktober. Här förmedlar vi ett recept på hackkorvslåda  från Bo Göran ”Bola” Sjögren.


Söndag 29 oktober
Turkiets nationaldag (firar självständighet från Osmanska Riket och utropandet av republiken, 1923). Här berättar vi mer om Turkiets självständighetsdag. Dolmar är husmanskost i Turkiet, där det serveras sallad eller yoghurt till. I Sverige blev de husmanskost i form av kåldolmar, som kom till Sverige när kung Karl XII (1682-1718) och hans soldater tog med receptet hem efter de hade smakat dolmar i Osmanska riket. Här förmedlar vi ett recept på turkiska vinbladsdolmar.
– Sommartid slutar natten till söndag. Glöm inte att ställa tillbaka klockan när du ställer tillbaka grillen i förrådet.


Måndag 30 oktober


Tisdag 31 oktober
– Halloween* – (katoliker, protestanter). Halloween infaller kvällen före alla helgons dag och är en förkortning av all hallows evening. Vanliga traditioner är att tillverka ljuslyktor av pumpor och klä ut sig till skräckinjagande figurer. Fira med denna pumpapaj som är ganska lätt att göra och är bra vintermat. Läs vår gästbloggare Diana Ljungaeus som bor i Los Angeles berättelse om Trick or treat-festen. En hallowen-kaka att fresta med kan vara en Squash-kaka med valnötter och apelsinglasyr. Receptet har ni här.
– Samhain (wiccaner) – Den gamla keltiska högtiden Samhain firas av wiccaner. Högtiden sammanfaller med Halloween. Samhain är tydligt fokuserad på döden, vilken ses som en förutsättning för att nytt liv ska kunna uppstå.
– Grannens dag* (Sverige) – dagen instiftades år 2000 av Kenneth Eneroth på Bärgslagsbladet i Köping. Grannens dag är en dag då vi ska vara snäll mot våra grannar och visa hänsyn. Varför inte bjuda över din granne på fika eller middag?


Onsdag 1 november
Algeriets nationaldag – (firar revolutionsdagen, algerietrevoltens första dag 1954)
Antigua och Barbudas nationaldag (firar självständighet från Storbritannien 1981)
– Internationella vegandagen*. Den veganska kosten avstår från alla animaliska produkter, det vill säga mejeriprodukter, kött, fisk, fågel, ägg, honungs- och vaxprodukter liksom olika tillsatser av animaliskt ursprung. Här förmedlar vi ett recept på vegansk pizza.
Dia de los Muertos, De dödas dag firas i Mexiko och många andra länder i Latinamerika 1 och 2 november Den 1 november hedras döda barn och den 2 november de döda vuxna. Under denna glädjens helg i Mexiko råder nästan karnevalsstämning – de döda återvänder ju för att umgås med sina anhöriga. Man samlas vid deras gravar eller vid altare hemma och dukar upp bord till de döda, med blommor, fotografier, dikter, mat och dryck, berättar Mångkulturella almanackan. Gör gärna de dödas bröd, Pan de Muerto – ett måste för dem som firar Dia de los Muertos.
– Allhelgonadagen*, (katoliker, protestanter) – infaller alltid 1 november och är en minnesdag för de döda. Många tänder ljus vid gravar på kyrkogårdar.


Torsdag 2 november
– Alla själars dag (katoliker). Under dagen ber man böner och deltar i gudstjänster till minnet av bortgångna anhöriga, skriver Multureligiösa almanackan.


Fredag 3 november
Dominicas nationaldag – (firar självständighet från Storbritannien 1978)
Panamas nationaldag (firar självständighet från Colombia 1903). På nationaldagen tycker vi att det passar att laga Panamas nationalrätt – Sancocho – kycklinggryta med majs och het peppar.
– Mors dag i Östtimor
Lutfiskens dag – Lutfisk är svensk husmanskost och traditionell svensk festmat, höst, vinter och vår under många hundra år och – naturligtvis – ett måste på julbordet. Lutfisk är dessutom mager och nyttig mat, rik på mineraler och spårämnen som D-vitaminer, selen och jod. Lutfisk med souvas, trattkantareller och puré på mandelpotatis och jordärtskockor är kanske ett recept att prova på lutfiskens dag, som infaller fredagen före Alla helgons dag.


Lördag 4 november
– Alla helgons dag, Sverige. Tusentals brinnande ljus på en kyrkogård en mörk höstkväll är en mäktig syn. Att tända ljus till de dödas minne på just helgonens dag är en ganska ny sed i Sverige. Ljus på gravar vid allhelgonahelgen började man med i Stockholm på 1920-talet. Sedan spreds bruket över Sverige och någon gång på 1960-talet blev alla helgons dag den dag då de flesta tände ljus på gravar, berättar Svenska kyrkan. Tanken att de döda behöver vägledas hem med ljus eller eldar är urgammal och finns i många kulturer, berättar Mångkulturella almanackan.
– No hate day*
– Guru Nanaks födelsedag. (sikher) Guru Nanak var sikhernas grundare och första guru. Hans födelsedag är en glad fest som traditionellt firas med processioner på gatorna. Högtiden föregås av att man turas om att läsa ur den heliga boken Guru Granth Sahib från början till slut, berättar Multireligiös almanacka.
Loi Krathong (buddhister i Thailand) – En thailändsk festival som firas vid fullmåne i den tolfte månaden i den thailändska månkalendern. Den firas genom att vackert dekorerade ”kronor” av palmblad sätts ut i åar och floder. Kronorna eller krathongerna är tända ljus i sig som lyser upp i natten. Under Loi Krathong är det också populärt med skönhetstävlingar till minne av den mytologiska drottningen Nopphamat, berättar Multireligiös almanacka.


Söndag 5 november
Guy Fawkes Day* (England, Nya Zeeland). Vid ett misslyckat attentat i London år 1605 försökte den katolske soldaten Fawkes spränga kungen och parlamentet i luften eftersom de gjorde livet svårt för katolikerna. Denna kväll lyser fyrverkerier upp himlen och överallt tänds brasor med Guy Fawkes-dockor. Sedan 2010 har det blivit vanligt med Guy Fawkes-masker i demonstrationer världen över, berättar Mångkulturell almanacka. Engelsk kola är en klassiker i både när Halloween och Guy Fawkes firas i England. Vi förmedlar recept på Treacle Toffee för att påminna om denna dag.
– Kaninköttets dag* – fira dagen med Källängens enkla, snabba & supergoda kaninfilé i folieknyte med hasselbackspotatis.


Måndag 6 november
Gustav Adolfsdagen* – fira med Gustav Adolfbakelse
– Svenska dagen (Finland)* – fira med Gustav Adolfbakelse
– Internationella dagen för att förhindra exploatering av miljön i krig och väpnade konflikter* (FN)
Frysrättens dag – Frysrättens dag infaller första måndagen i november.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *