Squashkaka med valnötter och apelsinglasyr

Squashkaka med valnötter och apelsinglasyr
Foto: Lena Ahlström

Halloween infaller den 31 oktober.Vanliga traditioner är att tillverka ljuslyktor av pumpor och klä ut sig till skräckinjagande figurer. Många barn klär ut sig och går från hus till hus och säger bus eller godis – och hoppas på att få godis, eller att kunna skrämmas lite.

Denna Squashkaka kan passa bra att fira dagen med.

10 bitar
3 st ägg
4 dl råsocker
5 dl squash, grovriven
1,5 dl solrosolja
1 st apelsin tvättad, rivet skal från
3,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
2 tsk kanel
0,5 tsk malen ingefära
1 tsk nystötta, kardemummakärnor
0,5 tsk riven muskot
2 dl valnötskärnor, hackade

Apelsinglasyr
100 g rumsvarm philadelphiaost
50 g rumsvarmt smör
2,5 dl siktat florsocker
1,5 tsk vaniljsocker
0,5 st apelsin, tvättad, rivet skal från

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner squash, olja och apelsinskal. Blanda mjöl, salt, bikarbonat, bakpulver och kryddor. Vispa ner mjölet i smeten. Vänd ner nötterna.
  3. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 1 timme. Känn med en prov- sticka att kakan är färdiggräddad. Låt kakan kallna.
  4. Rör samman ingredienserna till apelsinglasyren och bred den över den kalla kakan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *