Högtider att uppmärksamma från 14 till 24 april

Den kristna Påsken firar livet, den är kristendomens största högtid och firar livets seger över döden, ljusets seger över mörkret. I år känns det som ett extra viktigt budskap. Just nu pågår även Song Kran – nyår som firas i många länder i Sydostasien till exempel Thailand, Burma, Laos och Kambodja och i Indien firas skördefest och solens nyår Vaisakhi. På onsdag infaller ytterligare ett nyår. Sen följer polkagrisens dag och så drar det nästa helg ihop sig till körsbärsblommans dito. Tre nationaldagar infaller under de närmsta tio dagarna och mycket mer. Kika i Vår kalender”  och låt dig inspireras.

 

Glad Påsk Foto: Lena Ahlström

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 14 april
– Långfredag, (katoliker, protestanter). En dag av sorg och stillhet då kristna minns Jesus lidande och att han dog på korset för människornas skull. Ortodoxa fastar. Till förrätt på Långfredagen föreslår vi en av vårens verkliga höjdpunkter, vit sparris med rört smör.  För den som vill hålla på gamla traditioner att inte äta kött just på Långfredagen föreslår vi Inkokt lax med inlagd gurka och dillmajonnäs. Efter den nyttiga rätten tycker vi att man har all rätt att unna sig  en marängtårta från Karins kök till kaffet.
– Långfredag (ortodoxa) – En dag av sorg och stillhet då kristna minns Jesus lidande och att han dog på korset för människornas skull. Ortodoxa fastar.
– Vaisakhi – skördefest och solens nyår i Indien som firas av hinduer och sikher. Eftersom olika kalendrar används i Indien firas flera olika nyår. Vaisakhi, som också är en skördefest, firas av många hinduer och sikher. Den söta vetemjölshalwan Karah Parshad är mycket populär vid indiska högtider.
– Thingyan – Burmesiskt nyår (2 dagar)


Lördag 15 april
– Påskafton,(katoliker, protestanter). Under påskaftonsnatten börjar förberedelserna inför påskdagen. Påskafton brukar kallas dagen mellan liv och död. För de kristna kyrkorna är påsken årets största högtid. Det var då Jesus dog för människorna och det var då han på tredje dagen uppstod från de döda. Andris Zvejnieks med rötter i Lettland har vuxit upp med den ryska desserten Pasha på påsk. På påskaftonen äter många ägghalvor, lax och sill till förrätt och lammstek till varmrätt. Här tipsar vi om en variant på en måltid med lite extra sting i; ägghalvor med wasabirom och stenbitsrom  till förrätt och Maries lammköttbullar i mustig tomatsås till varmrätt. Efteråt kan en svalkande hemmagjord mangoglass vara en bra avslutning.
– Påskafton (ortodoxa) Under påskaftonsnatten börjar förberedelserna inför påskdagen. Påskafton brukar kallas dagen mellan liv och död. På påskaftonen äter många ägghalvor, lax och sill till förrätt och lammstek till varmrätt. Här tipsar vi om en variant på måltiden med lite extra sting i; ägghalvor med wasabirom och stenbitsrom till förrätt och Maries lammköttbullar i mustig tomatsås till varmrätt. Efteråt kan en svalkande hemmagjord mangoglass vara en bra avslutning.


Söndag 16 april
– Påskdagen, (katoliker, protestanter). Firandet börjar sent på påskaftonen i den mörka kyrkan, som blir ljusare och ljusare när alla närvarande tänder sina ljus. Gudstjänsten handlar om att Jesus övervinner döden och återuppstår.  En mustig lammragu kanske passar att äta denna dag.
– Pascha, påskdagen (ortodoxa) Firandet börjar sent på påskaftonen i den mörka kyrkan, som blir ljusare och ljusare när alla närvarande tänder sina ljus. Gudstjänsten handlar om att Jesus övervinner döden och återuppstår.


Måndag 17 april
Syriens nationaldag* – 1947 blev landet självständigt från Frankrike. I Mellanöstern äter man gärna rätter som innehåller Frike (rostat grönt vete), lite likt råris men med fastare konsistens. Frike passar till kött, fågel, fisk och skaldjur. Här väljer vi att presentera ett recept med nötkött.
Samoas nationaldag* – överfördes från kejsardömet Tyskland till USA 1900.
– Annandag påsk, (katoliker, protestanter).
– Annan dag påsk (ortodoxa)
– Annandag påsk, ”Thnahto” – de dödas vilodag, (syrisk ortodoxa). Detta är en dag för kyrkogårdsbesök. Man ber om Guds nåd för de avlidna och prästen håller korta mässor. Denna dag firas traditionellt som stor folkdag och symboliserar segern över döden. När Jesus begravdes på långfredagen besökte Han samtliga döda och ingav dem förhoppningar och barmhärtighet. Till följd av Jesus uppståndelse på påskdagen får de döda vila på annandagen som är alla dödas minnesdag. Enligt Syrisk-Ortodoxa tron får såväl de onda som de goda vila, även döda i helvetet blir befriade från sina straff just på denna dag.


Tisdag 18 april
Zimbabwes nationaldag* – firar att landet blev självständighet under namnet Zimbabwe år 1980. Sadza, en tjock majsgröt som äts tillsammans med kött eller så,  rätt som äts ofta i Zimbabwe.


Onsdag 19 april
– Sere sal – yezidiskt nyår (yezidier). Denna dag firar yezider ängeln Malak Taus ankomst till jorden. Den karga och öde jorden förvandlades då och blev grön och full av liv. Under nyårsaftonen målar man ägg i olika färger. Dessa tas med nästa morgon då festmåltider dukas upp på begravningsplatserna. De döda hedras genom sång och inramade foton på de avlidna. Dagen firas den första onsdagen efter den 14 april.


Torsdag 20 april
Polkagrisens dag* – fira den med en polkagrisdessert.


Fredag 21 april
– Ridván (bahá´iér). Firas till grundarens minne (12 dagar)


Lördag 22 april
– Jordens dag* – internationella dagen för Moder Jord.
–  Hanami – Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården i Stockholm med olika japanska aktiviteter och uppträdanden, arrangeras av Japanska föreningen. I Göteborg,  i Botaniska trädgården firas Hanami söndag den 30 april i år. Laga körsbärsblommeris dagen till ära.


Söndag 23 april
Saint George’s Day* – firas i England, till minne av landets skyddshelgon Sankt Görans död denna dag 303. Detta är dagen för hjältar och drakar.
– Barnens dag*, Turkiet
– Världsbokdagen (UNESCO) – denna dag uppmärksammar Unesco böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Böcker är ett av våra allra mest effektiva verktyg för att arbeta för fattigdomsbekämpning och fredsbyggande, och målet med Världsbokdagen är att uppmuntra författare och kämpa mot analfabetism. Den 23 april är minnesdagen för flera stora författare; Shakespeare, Laxness, de la Vega m.fl. ”Låt oss ta upp våra böcker och pennor. De är våra mest effektiva vapen” – Malala Yousafzai, mottagare av Nobels Fredspris 2014. På Unescos hemsida kan du läsa mer om Världsbokdagen.


Måndag 24 april
– Årsdagen av folkmordet på armenier och andra kristna i Osmanska riket år 1915.
– Jom hashoah – Förintelsens minnesdag, Israel. Jom hashoa är en dag då man minns de sex miljoner judar som dödades under andra världskriget, förintelsen. Det är inte en religiös högtid men uppmärksammas ofta genom ceremonier i synagogor världen över.
Laylat al Miraj – profetens himmelsfärd (muslimer). Natten firas till minne av att profeten Muhammed av ängeln Gabriel fördes från Mecka till Jerusalem och sedan genom himlen tillbaka till Mecka. Under himmelsfärden mötte han och bad tillsammans med alla tidigare profeter. Himmelsfärden firas med särskilda böner natten före leylat al-isra wa al-miraj. Högtiden infaller natten till måndagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *