Högtider att uppmärksamma från 21 april till 1 maj

Trots det kylslagna vädret är körsbärsblommorna utslagna i Kungsträdgården i Stockholm – och i morgon 22 april firas körsbärsblommans dag där. I Göteborgs Botaniska trädgård firas dagen nästa helg. På söndag är det dagen för hjältar och drakar i England. Mot slutet av perioden infaller valborgsfirandet och maj  månad tar över. Sju nationaldagar infaller de närmsta tio dagarna och vi förmedlar mattips till fyra av dem. Ännu mycket mer finns att uppmärksamma – kika i Vår kalender”  och låt dig inspireras.

Körsbärsblommor.
Foto: Caroline Maino

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 21 april
– Ridván (bahá´iér). Firas till grundarens minne (12 dagar)


Lördag 22 april
– Jordens dag* – internationella dagen för Moder Jord.
–  Hanami – Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården i Stockholm med olika japanska aktiviteter och uppträdanden, arrangeras av Japanska föreningen. I Göteborg,  i Botaniska trädgården firas Hanami söndag den 30 april i år. Laga körsbärsblommeris dagen till ära.


Söndag 23 april
Saint George’s Day* – firas i England, till minne av landets skyddshelgon Sankt Görans död denna dag 303. Detta är dagen för hjältar och drakar.
– Barnens dag*, Turkiet
– Världsbokdagen (UNESCO) – denna dag uppmärksammar Unesco böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Böcker är ett av våra allra mest effektiva verktyg för att arbeta för fattigdomsbekämpning och fredsbyggande, och målet med Världsbokdagen är att uppmuntra författare och kämpa mot analfabetism. Den 23 april är minnesdagen för flera stora författare; Shakespeare, Laxness, de la Vega m.fl. ”Låt oss ta upp våra böcker och pennor. De är våra mest effektiva vapen” – Malala Yousafzai, mottagare av Nobels Fredspris 2014. På Unescos hemsida kan du läsa mer om Världsbokdagen.


Måndag 24 april
– Årsdagen av folkmordet på armenier och andra kristna i Osmanska riket år 1915.
– Jom hashoah – Förintelsens minnesdag, Israel. Jom hashoa är en dag då man minns de sex miljoner judar som dödades under andra världskriget, förintelsen. Det är inte en religiös högtid men uppmärksammas ofta genom ceremonier i synagogor världen över.
Laylat al Miraj – profetens himmelsfärd (muslimer). Natten firas till minne av att profeten Muhammed av ängeln Gabriel fördes från Mecka till Jerusalem och sedan genom himlen tillbaka till Mecka. Under himmelsfärden mötte han och bad tillsammans med alla tidigare profeter. Himmelsfärden firas med särskilda böner natten före leylat al-isra wa al-miraj. Högtiden infaller natten till måndagen.


Tisdag 25 april
– Den 25 april 1945 kapitulerade Tyskland i Italien. Dagen är en helgdag som firas på lite olika sätt beroende på hur engagerad man är i politiken. Men äter gör alla. Här tipsar vi om recept på pasta med skaldjur (pasta frutti di mare), aubergine med grönsaker och svamp (verdure ripieni) som för- respektive mellanrätt samt en chokladkaka (chocolate salami roll) som efterrätt eller till kaffet.


Onsdag 26 april
Tanzanias nationaldag. Färgstarka bönor äter man i Tanzania till kokt ris, men de är också goda att servera som ett annorlunda tillbehör till kötträtter. I helaTanzania äts chapati, ett bröd som förts till Tanzania av indier, och äts tillsammans med te, olika fyllningar, soppor och grytor. Man skrapar ofta upp de sista matresterna med brödet.
– Promenadens dag.*


Torsdag 27 april
Nederländernas nationaldag* – firar konungens födelsedag. Nederländernas kung firas med en orgie i orange. I Nederländerna hör den lilla pannkakan Poffertjes till det traditionella köket. Allt firas med dessa plättar, familjens födelsedagar liksom Konungens födelsedag den 27 april. En typisk nederländsk huvudrätt är Stamppot, en typ av pyttipanna som görs på potatismos, grönsaker och bacon eller korv. Jordnötskakor – pindakoekjes – är också självskrivna när det är fest i Nederländerna.
Sierra Leones nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1961
Sydafrikas nationaldag* – firar de första demokratiska valen 1994. År, 2014,var det 20 år sedan de första fria valen hölls i Sydafrika. Sydafrikas nationalrätt är Bobotie, uttalas ba-boor-tea. Det är en utsökt blandning av smakrikt kött och frukt med en krämig gyllene yta
Togos nationaldag* – firar självständighet från det av Frankrike administrerade FN-mandatet 1960.
Afghanistans nationaldag* – har firats till minne av aprilrevolutionen 1978 då kommunistpartiet tog makten. Qabili palau är Afghanistans nationalrätt.


Fredag 28 april


Lördag 29 april
– Dansens dag, eller den internationella dansdagen*. Det är hälsosamt att dansa – rena hälsokuren. Dagen firas runt om i hela världen på Jean-Georges Noverres födelsedag, han föddes den 29 april år 1727. I Sverige firas dansens dag genom att man uppmärksammar dansen i alla möjliga sammanhang. Kalvdans en svensk dessertklassiker kan passa denna dag.
– Golden week börjar (Japan). Golden week, gyllene veckan, är fyra nationella högtider på rad på sju dagar i Japan.


Söndag 30 april
– Valborgsmässoafton* – firar vårens ankomst i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Valborsfirandet inleder sommarhalvåret. En varmrätt som kan tillagas i förväg och bara värmas på är en Auberginegratäng med mozarella och parmesan.
– Återföreningsdagen, Vietnam*
– Hanami – Körsbärsblommans dag i Botaniska trädgården i Göteborg. Laga körsbärsblommeris – Sakura gohan – dagen till ära.


Måndag 1 maj
– Första maj – firas i många länder*. Första maj-firandet är viktigt för Gunnel Nyman Gräff och Jan-Ewert Strömbäck skriver en bok om Första majs historia.
Marschallöarna firar konstitutionsdagen från 1979*
– Beltane – fruktsamhetens högtid (wiccaner).

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *