Högtider att uppmärksamma mellan 18 och 28 september

Hummer, messmör och skolmjölk, åtta nationaldagar plus flera religiösa högtider – och höstdagjämningen inte att förglömma – finns bland annat att uppmärksamma den närmsta tiden. Dessutom finns alzheimerdagen, hjärtdagen, rabiesdagen och många fler dagar att observera.

I veckan som gått har vi bland annat berättat om  Rosh Hashana – det judiska nyåret – och Jom Kipur, tio dagar av botgöring och eftertanke som började i söndags. Till dessa förmedlade vi recept på Gefillte fish med chrein som förrätt samt vetebrödet challe. Vi har även uppmärksammat att Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua och Costa Rica som  gemensamt förklarade sin självständighet från Spanien den 15 september 1821. Till den dagen tipsade vi om en fiskrätt med sydamerikanska smaker, ”Ceviche på kolja med tostones”. Samma dag var det den internationella dagen för demokrati. I onsdags var det den internationella ozondagen (Ozone Day) och i går började firandet av den folkkära hindusiska guden Ganeshas födelsedag. Till det firandet tipsar vi om sötsaken Modak som är Ganeshas favorit.

Svensk hummer Foto: Caroline Maino

Svensk hummer
Foto: Caroline Maino

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 18 september
 Chiles nationaldag, firar självständighet från Spanien 1810.


Lördag 19 september
 Saint Kitts och Nevis nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1983.
– Messmörets dag – då kan Renskavsgryta med messmör och kantareller passa bra.


Söndag 20 september


Måndag 21 september
 Armeniens nationaldag, firar självständighet från Sovjetunionen 1991.
 Belizes nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1981.
 Maltas nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1964.
– Internationella fredsdagen
– Internationella Alzheimerdagen – Läs om professor Miia Kivipeltos råd för att minska risken för demens. Rätt man kan förlänga livet. Här förmedlar vi Leif Mannerströms recept på Pannbiff med lök ur Mannerströms stora kokbok.
– Hummerpremiären i Sverige – gör Leif Mannerströms hummersoppa för att fira dagen. Dagen infaller alltid den första måndagen efter den 20 september.
– Hajj –  Vallfärden, (muslimer) Hajj eller hadj är den vallfärd till islams heliga stad Mekka i Saudiarabien som varje frisk vuxen muslim, som har råd, är förpliktigad att göra. Vallfärden är en av islams fem pelare och den ska göras mellan den 8:e och 12:e dagen i dhu-l-hijjah, den tolfte månaden i den muslimska kalendern. Under dessa dagar vallfärdar miljontals muslimer till Mekka från hela världen. Eftersom den muslimska kalendern är en månkalender och därför inte följer det tropiska året, infaller hajj från år till år på olika datum i den västerländska tideräkningen.


Tisdag 22 september
 Malis nationaldag, firar självständighet från Frankrike 1960.
– Arafadagen (muslimer) – vallfärden hajjs höjdpunkt. Dagen firas till minne av när profeten Muhammed tog emot Koranens sista verser vid berget Arafat, barmhärtighetens berg. Läs även mer på UR.


Onsdag 23 september
 Saudiarabiens nationaldag, firar att kungariket enandes 1932.
– Höstdagjämning – vid dagjämningarna är dag och natt ungefär lika långa på hela jorden. Efter höstdagjämningen blir dagen kortare på norra halvklotet än på södra halvklotet, och tvärtom vid vårdagjämningen.
Eid El-Adha – offerhelgen (muslimer). Denna högtid avslutar vallfartstiden hajj och är tillsammans med Eid al Fitr årets största högtid för muslimer. Ett lamm eller annat djur offras till minne av när Gud befallde profeten Ibrahim (Abraham) att offra sin son Ismael. I Sverige offras i stället ofta pengar som används till mat för behövande, skriver Multureligiös almanacka. Gör en klassisk köttsoppa dagen till ära.
Jom Kippur – försoningsdagen (judar). Den tionde dagen efter det judiska nyåret Rosh Hashana är Försoningsdagen. Det är årets heligaste dag inom judendomen. Under nyårshelgen ber man gud om förlåtelse för alla fel man begått under året och lovar att försöka bli en bättre människa. Men Gud kan bara förlåta den som själv bett andra om förlåtelse, så på Jom Kippur förväntas ovänner sluta fred. Många judar, även sekulära, går till synagogan för att fasta och be tillsammans. Detta är en dag då man ska sluta fred med ovänner.  Baka Challe – det traditionella judiska helgbrödet och gör den berömda Gefillte fisch.


Torsdag 24 september
 Guinea-Bissaus nationaldag, firar självständighet från Portugal 1973.
– Skolmjölkens dag – Gör en milkshake som mellis eller återhämtningsdryck efter träningen.


Fredag 25 september
– Janssons-dagen – infaller sista fredagen i september. Gör Kultusmakarnas Lena Ahlströms smaskiga recept på Janssons frestelse.


Lördag 26 september
– Internationella hjärtdagen (WHO). Dagen instiftades 2000 med syfte att uppmärksamma det faktum att hjärt- och kärlsjukdomar är världens ledande dödsorsak. Här förmedlar vi ett hjärtnyttigt recept publicerat i en tidning Hjärt Lungfonden gav ut tidigare på en god och värmande rödbetssoppa med chèvre-gratinerat bröd.
– Europeiska språkdagen


Söndag 27 september
– Världsturismdagen (UNWTO)
– Heliga korsets upphöjelse (ortodox). En dag tillägnad korset som var själva instrumentet för frälsningen. Enligt legenden grävdes korset fram på Golgata av Sankta Helena år 326. (Se även 14 september)
– Chuseok, tacksägelsefest i Korea. Chuseok är en viktig familjehögtid i Korea och precis som vid alla familjehelger i världen är maten viktig. Ett måste är den halvmåneformade och tallbarrsdoftande riskakan songpyeon. Den har oftast söt fyllning och görs i massor av färger som rosa, grönt eller gult, berättar den Mångkulturella almanackan. Här förmedlar vi recept på Tteok eller dduk – Koreanska riskakor.
– Månfesten eller Månfestivalen i Kina, eller som den vanligen kallas på kinesiska, midhöstfestivalen  räknas ofta som Kinas näst viktigaste traditionella högtid efter vårfestivalen, det kinesiska nyåret.


Måndag 28 september
–  Internationella rabiesdagen (WHO)
– Sukkot – lövhyddohögtiden (judar). Sukkot är ursprungligen en skördehögtid. Många judar bygger lövhyddor i trädgården eller vid synagogan. Man äter gärna sina måltider i hyddan och vissa ortodoxa familjer sover i den. Syftet är at minnas det judiska folkets långa vandring i öknen, berättar Multireligiösa almanackan. Fira till exempel med  Rostbiff och äppelkaka på mos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *