Ozondagen – inte ett slag i luften

Den internationella ozondagen (Ozone Day) firas varje år den 16 september till minne av Montrealprotokollet som undertecknades 1987. Kanske ska vi fira extra mycket denna dag eftersom detta är ett av det mest framgångsrika miljöavtalen i världen. Vi människor kan alltså förändra – om vi vill!

Ozonlagret är ett lager av gasen ozon i jordens stratosfär. Detta lager skyddar jorden från skadlig UV-strålning. Utsläpp av ozonnedbrytande gaser har tunnat ut ozonlagret. Det har försämrat tillgången till växtplankton, vilket påverkar fiskbeståndet. De ökar även risken för hudcancer, särskilt i områden nära polerna. År 1987 skrev ett flertal länder under det som kallas Montrealprotokollet.

260px-Full_moon_partially_obscured_by_atmosphere

Protokollet är ett internationellt traktat som är utformat för att skydda ozonskiktet genom att fasa ut samt begränsa produktionen av ett antal substanser som tros vara ansvariga för uppkomsten av ozonhål. År 1998 beslutade FN:s generalförsamling att dagen skulle bli en internationell dag för bevarande av ozonlagret.

Ozonlagret håller nu på att laga sig själv – även om det går långsamt. Det finns väl en risk att det går inflation i alla dagar som ska skydda en det ena och en det andra. Men firandet av det här protokollet kanske är på sin plats då det faktiskt haft effekt. ”Jordens skyddande ozonlager är på god väg att återhämta sig de närmaste decennierna”, skriver Uneps chef Achim Steiner i ett uttalande. Han kallar samtidigt det så kallade Montrealprotokollet från 1987, som reglerar användandet av ozonskadande ämnen, för ”ett av de mest framgångsrika miljöavtalen i historien”.

Läs mer på Uneps webbplats.

Lite smolk i bägaren finns det dock. I mars 2014 har en liknande typ av aggressiva freoner dykt upp i mätinstrumenten igen. Det är ovisst var dessa kommer ifrån eventuellt kan det röra sig om jordbrukskemikalier eller läckage från slutna processer.

Unep, United nations environment programme

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *