Högtider att uppmärksamma 2 till 13 april

Denna vecka kommer Kultursmakarnas tips om somt att fira redan i dag torsdag – så att vi hinner fara till Blåkulla. Påsken – den största kristna högtiden – står för dörren liksom tre nyår, några nationaldagar och flera temadagar för mat; morotens, lakritsens, surdegens dagar till exempel. I Kina är det snart gravstädningsdag och hinduer firar den populära apguden Hanuma. 

Påskkycklingar Foto: Caroline Maino

Påskkycklingar
Foto: Caroline Maino

I veckan som gått har vi berättat om att Stilla veckan börjar med palmer, tipsat om sesammarinerade grillspett som passar när vi ställt fram klockan och grillen. Vi har förmedlat recept på en karibisk majssoppa i samband med Amerikanska Jungfruöarnas nationaldag. Assyriska nyåret och Irans nationaldag har det också varit, dem kan man fira med auberginegryta med lamm. Vi har också noterat att 1 april uppmärksammas på många håll i världen och fördjupat oss i påskkäringens historia……

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Torsdag 2 april
– Skärtorsdag, (katoliker, protestanter). Denna dag firas den heliga nattvardens instiftande. Det var den dagen Jesus åt sista måltiden med sina lärjungar. Och denna dag då Judas Iskariot förrådde Jesus så att han kunde gripas av Pontius Pilatus män. Den kristna Påsken firar livet och gamla traditioner.


Fredag 3 april
– Långfredag, (katoliker, protestanter). En dag av sorg och stillhet då kristna minns Jesus lidande och att han dog på korset för människornas skull. Ortodoxa fastar. Till förrätt på Långfredagen föreslår vi en av vårens verkliga höjdpunkter, vit sparris med rört smör.  För den som vill hålla på gamla traditioner att inte äta kött just på Långfredagen föreslår vi Inkokt lax med inlagd gurka och dillmajonnäs. Efter den nyttiga rätten tycker vi att man har all rätt att unna sig  en marängtårta från Karins kök till kaffet.
– Högtid till minne av Jesus död (Jehovas vittnen)


Lördag 4 april
 Senegals nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960.
Morotens dag*, firas sedan 2003. Morötter är nyttigt och cupcakes är gott. Dessa morotscupcakes hittade vi på sajten Leilas.se och de kanske kan passa att fira Morotens dag med. Gör gärna Morotsslantar med crème fraiche som tillbehör till middagen.
– Påskafton,(katoliker, protestanter). Under påskaftonsnatten börjar förberedelserna inför påskdagen. Påskafton brukar kallas dagen mellan liv och död. För de kristna kyrkorna är påsken årets största högtid. Det var då Jesus dog för människorna och det var då han på tredje dagen uppstod från de döda. Andris Zvejnieks med rötter i Lettland har vuxit upp med den ryska desserten Pasha på påsk.
– Theravadabuddhistiskt nyår, Sri Lanka, Thailand, Burma, Kambodja, Laos. Firas i samband med den första fullmånen i april. Här förmedlar vi ett vegetariskt recept på  Daal, indisk gryta med röda linser.
– Hanuman Jayanti – apgudens firande, (hinduer). Apguden Hanuma dyrkas av miljontals människor i Indien. Det sägs att när du tillber Hanuman ger han dig mod och styrka. Kultursmakarna föreslår kikärtsgryta och gult kryddat ris som varmrätt denna dag.


Söndag 5 april
Qingming, Kina – gravstädningsdagen, gravsopardagen eller förfädersdagen, kombinerar sorg och glädje. Vemodet och sorgen över de döda blandas med lycka och skratt inför den kommande våren. Zongzi (粽子) är ett slags klibbigt ångkokt ris som är invirat i bambublad. Zongzi äts gärna i Zheijangprovinsen när det är Quingmingfestivalen, gravstädningsdag, i Kina, vilket vanligen är 4 eller 5 april.
– Påskdagen, (katoliker, protestanter). Firandet börjar sent på påskaftonen i den mörka kyrkan, som blir ljusare och ljusare när alla närvarande tänder sina ljus. Gudstjänsten handlar om att Jesus övervinner döden och återuppstår.  En mustig lammragu kanske passar att äta denna dag.
– Palmsöndag (ortodoxa). Dagen firas till minne av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Palmsöndagen inleder stilla veckan.
– Vårblot. (Samfundet forn sed, ett trossamfund för utövande av nordisk naturreligion).
Årsting och Vårblot hålls i Gamla Uppsala


Måndag 6 april
– Annandag påsk, (katoliker, protestanter).


Tisdag 7 april
– Jungfru Marie bebådelsedag (ortodox). Kallas även Herrens bebådelse eller Marie Bebådelsedag. Kristna firar att jungfru Maria fick veta att hon skulle föda Guds son. (Enligt den julianska kalendern, den 25 mars gäller för den Gregorianska kalendern)
– Mors dag i Armenien*.


Onsdag 8 april
Romernas nationaldag – Romerna har en femhundraårig svensk historia och är en av Sveriges fem nationella minoriteter. Här förmedlar vi ett recept på Bokoli – romskt matbröd med sidfläsk/bacon. Britt-Inger Lundqvist i Skellefteå delar med sig av ett recept på Rumänska kåldolmar, som hon tycker kan vara en lämplig varmrätt på romernas dag.


Torsdag 9 april
 Iraks nationaldag* – sedan 2004 efter att Saddam Hussein störtats av amerikanska styrkor den 9 april 2003.
– Internationella gin & tonic-dagen*
– Skärtorsdag (ortodoxa) Denna dag firas den heliga nattvardens instiftande.  Det var den dagen Jesus åt sista måltiden med sina lärjungar. Och denna dag då Judas Iskariot förrådde Jesus så att han kunde gripas av Pontius Pilatus män. Den kristna Påsken firar livet och gamla traditioner.


Fredag 10 april
– Långfredag (ortodoxa) – En dag av sorg och stillhet då kristna minns Jesus lidande och att han dog på korset för människornas skull. Ortodoxa fastar.


Lördag 11 april
– Påskafton (ortodoxa) Under påskaftonsnatten börjar förberedelserna inför påskdagen. Påskafton brukar kallas dagen mellan liv och död.


Söndag 12 april
Lakritsdagen* – här förmedlar vi flera tips på lakrits i mat. Något kan säkert locka den som vill fira lakritsens dag.
Surdegsdagen* – med lite planering gör du Lenas smaskiga surdegsbröd.
– Linssoppans dag* – instiftad av Baljväxtakademin.
– Påskdagen (ortodoxa) Firandet börjar sent på påskaftonen i den mörka kyrkan, som blir ljusare och ljusare när alla närvarande tänder sina ljus. Gudstjänsten handar om att Jesus övervinner döden och återuppstår.


Måndag 13 april
– 13-15 april Song Kran – nyår* firas i många länder i Sydostasien till exempel Thailand och Kambodja. Kultursmakarna förmedlar ett asiatiskt recept på Grönsakswok med broccoli, morötter och champinjoner.
– Vaisakhi – skördefest och nyår i Indien. Eftersom olika kalendrar används i Indien firas flera olika nyår. Vaisakhi, som också är en skördefest, firas av många hinduer och sikher.
– Thnahto – de dödas vilodag, syrisk ortodoxa.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *