100 000 assyrier i Sverige firar nyår 1 april

Omkring 100 000 i Sverige firar Akitu eller Kha b-Nisan-Ha b`Nisin 1 april. Då firar assyrier världen över Akitu och klär upp sig i traditionella kläder. Det är vårfest och assyriskt nyår på samma gång.

traditionella assyriska kläder

Traditionella assyriska kläder
Foto: Lånat från Assyriska Riksförbundets webbtidning

Assyrier och syrianer tillhör samma folkstam och har sitt geografiska ursprung i forntidens Mesopotamien, som motsvarar delar av dagens Iran, Irak, Syrien och Turkiet. Under historiens gång har assyrierna spritts över världen och saknar idag hemland. I Sverige lever idag över 100 000 assyrier och syrianer.

Auberginegryta med lamm kan passa bra för den som vill fira Irans nationaldag, republikens dag, 1 april.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *