Jesus christ superstar – ett musikaliskt påsknöje!

Vem kunde 1970 ana att en korsning av rockkonsert och en Bachpassion skulle bli en av teaterhistoriens mest framgångsrika musikaler? Den frågan ställer en kritiker på Svenska Dagbladet sig själv i en recension. Själv återvänder jag alltid till denna musikal varje år, just vid denna tid och upptäcker alltid något nytt!

Jesus Christ Superstar är en rockopera eller rockmusikal, med musik av Andrew Lloyd Webber och text av Tim Rice. Enligt den officiella sidan är det ”Ett globalt fenomen som har bländat publiken i över 40 år”. Det var också den första musikalen som Andrew Lloyd Webber och Tim Rice gjorde tillsammans. Den hade sin urpremiär på Broadway i oktober 1971, vid Mark Hellinger Theatre i New York. Totalt har Jesus Christ Superstar satts upp  professionellt  i 42 länder runt om i världen.

250px-Jesus_Christ_Superstar_Elliman_Neeley_1973

Jesus Christ Superstar Elliman Neeley 1973

Historien har hämtat sitt stoft från evangelierna i Nya testamentet och börjar med att Jesus kommer till Jerusalem och slutar med korsfästelsen. I centrum för berättelsen står Judas och hans förhållande till Jesus och saken. Han tvivlar och är rädd för att de ska råka illa ut. Han försöker få med sig Jesus och de andra lärjungarna på sina tankar om att ligga lågt inför romarna, men lyckas inte nå dem eftersom, ”De har för mycket himmel i sina sinnen”. Översteprästerna är också oroliga för vad som håller på att ske och funderar på hur de ska kunna slå undan benen på denna upprorsmakare. De lyckas snärja Judas att förråda Jesus genom att vädja till hans rättvisepatos och allt bra han kan göra för de 30 silverpenningarna han får i belöning. Musikalen slutar med att Judas ställer några frågor till Jesus. Till exempel varför han valde en sådan konstig tid att verka i och om berget verkligen kom till Mohammed, eller om det bara var PR?

Min favorit ”Jesus Christ Superstar” är en filmad teaterversion från 2000. Alla sångarna gör helt fantastiska prestationer, problemet är att man efter denna inte kan lyssna på andra versioner som inte lever upp till den här nivån – om man inte har tillgång till första uppsättningen som också är en höjdare. Så har du lite tid över nu i påsk så gå in på youtube och lyssna, här finns ett rikligt bibliotek på olika versioner, det är bara att njuta.

Källa:

http://www.jesuschristsuperstar.com/about/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *