I april firar Theravada-buddhisterna nyår

I samband med den första fullmånen i april firar Theravadabuddhister nyår i tre dagar. De firar dagen genom att gå till tempel och ge mat till munkarna samt lyssna till recitationer, mantrasång och högläsning av Buddhas läror. Många Theravadabuddhister firar även det nya året med symboliska element som ofta finns på stranden: sand och vatten.

En flicka firar theravadiskt nyår med att hälla vatten vid festligheter i Yangon, Burma. Foto: Htoo Tay Zar

En flicka firar theravadiskt nyår med att hälla vatten vid festligheter i Yangon, Burma. Foto: Htoo Tay Zar

Buddhismen grundades av Siddhartha Gautama som blev den första Buddha när han nådde upplysning. Religionen har sina rötter i Indien på 600-talet före Kristus – vilket innebär att det är mer än 2 500 år sedan.
När den första Buddha dog spreds hans läror över hela Asien. Buddhismen blandades med olika religioner och livsstilar. Buddhas lära delades i flera grenar och Theravada blev en av de buddhistiska lärorna. Den är spridd på många håll i världen och det finns munkar och troende i nästan alla länder.

I de länder där Theravada är vanligast – Sri Lanka, Thailand, Burma, Kambodja,  Laos och Bangladesh – firas det nya året i tre dagar från den första fullmånen i april. En annan stor gren är Mahayanabuddismen som är störst i länder som Tibet, Korea, Kina, Japan, Mongoliet, Vietnam, Indonesien och Nepal. Inom den traditionen börjar det nya året vid den första fullmånen i januari. Men det buddhistiska nyåret beror på vilket land de troende kommer från ursprungligen och vilken etnisk bakgrund de har. Kineser, koraner och vietnameser firar till exempel i slutet av januari eller början av februari enligt månkalendern, medan tibetaner brukar fira ungefär en månad senare.

Buddhistiska högtider är alltid glädjefyllda. Vanligtvis går de troende till det lokala templet eller klostret och ger mat till munkarna, följer de fem levnadsreglerna och lyssnar på uppläsningar ur Buddhas läror. På eftermiddagen delar de ut mat till fattiga och på kvällen deltar de kanske i en stupaceremoni för visa sin respekt för Buddha. Dagen avslutas med meditation och mantrasång av Buddhas läror.

En munk badar Buddha

En munk badar Buddha

Många buddhister som följer Theravadatraditionen firar nyåret med symboliska element  som ofta hittas på stranden, det vill säga sand och vatten. Troende badar Buddhastatyer och sprutar vatten på munkar – men även på andra festdeltagare. I Thailand, Laos och Kambodja byggs sandhögar vid kloster eller på stränder. Inom buddhismen representerar varje sandkorn en ond gärning (eller med buddhistiska termer dålig karma). När sanden sköljs bort av floden eller på annat sätt, sköljs den onda handlingen bort.

Eftersom ris dominerar stora delar av Ostasien där buddhismen praktiseras av väldigt många, är ris en stapelvara i den buddhistiska måltiden. Det märks redan på morgonen då risgröt ofta äts till frukost. Nudlar och annat gjort på säd serveras också ofta. Grönsaker av alla slag är i allmänhet antingen wokade eller kokta i buljong med kryddor och kan ätas med olika såser. Nudlar och andra sädesslag serveras också ofta. Grönsaker av alla slag är i allmänhet antingen wokade eller kokta i buljong med kryddor och kan ätas med olika såser.

Ägg och mejeri är tillåtna ibland och kan dyka upp då och då i måttliga mängder. Mejerivaror är ovanliga i rent japanska och kinesiska rätter, men kan förekomma i rätter från amerikanska och europeiska buddhistiska kloster. Ägg ses nästan som kött och många buddhister undviker dem. Vilka kryddor som används beror på vad som är vanligt i regionen, till exempel används sojasås och vegansk dashi mycket i japansk klostermat medan curry är vanlig i Sydostasien. Sötsaker och desserter är tillåtna med måtta, men äts inte ofta utan endast vid speciella tillfällen som till exempel en teceremoni enligt Zen-traditionen.

Buddha gav inga detaljerade regler för vad man bör och inte bör äta. Men många buddhister är vegetarianer för att följa regeln att inte döda eller skada något levande. Så jag passar på att här förmedla ett vegetariskt indiskt recept som jag fick av en indisk/svenska en gång i tiden och som hennes familj tycker mycket om: Daal, indisk gryta med röda linser.

Källor:
http://www.buddhanet.net/festival.htm
http://sv.wikipedia.org/wiki/Theravada
http://www.readthespirit.com/religious-holidays-festivals/buddhist-theravada-new-year-with-sand-and-water/
http://www.buddhist-tourism.com/buddhist-festivals/buddhist-new-year.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Buddhist_cuisine

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *