Nyhetsbrev från 30 januari till 9 februari

På måndag kanske vi får reda på när våren kommer – i alla fall i USA och Kanada – då är det murmeldjurdagen nämligen. Japanerna firar vårens ankomst på tisdag och på onsdag firar judarna Trädens nyår. Sen kommer torsdag – håll utkik på Kultursmakarna.se den dagen! Då utlyser vi Kultursmakarnas egen tävling om en kokbok som Täbys Enskilda Gymnasium vann Matakademins kategori Bästa kantinmåltider med i höstas.
Kockarna Henrik Forsell och Tobias Bentley lagar mat varje dag till 650 elever. Varje recept är skapat för 4 respektive 600 personer. Här förmedlar vi redan nu ett av deras kycklingrecept.

Dessutom finns fem nationaldagar att uppmärksamma den närmsta tiden förutom bland annat vegetariska dagen, andningens dag, Runebergsdagen och paranirvanadagen.

Kan en sån här gynnare avslöja hur lång vintern blir? Foto: François Trazzi

Kan en sån här gynnare avslöja hur lång vintern blir?
Foto: François Trazzi

I veckan som gått har vi berättat att Australiens nationaldag firas utomhus, att Chicken Tikka Masala passar bra att fira Indiens nationaldag med, en studie som visar att humor och respekt skapar förståelse. I tisdags uppmärksammade vi förstås årets viktigaste dag – Förintelsens minnesdag.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 30 januari


Lördag 31 januari
 Naurus nationaldag. Nauru firar självständighet från det australiensiska, nyazeeländska och brittiska förvaltarskapet 1968. De hade tagit över i september 1945 från den japanska ockupationsmakten.


Söndag 1 februari
Vegetariska dagen. För den som vill fira denna dag finns det massor av goda rätter. Här ett tips!


Måndag 2 februari
– Kyndelsmässodagen, firas 40 dagar efter Jesus födelse. Kallas även Herrens frambärande i templet. Dagen firas för att fyrtio dagar gått sedan Jesus födelse. Maria och Josef tog då sitt barn till templet enligt judisk tradition för att bära fram honom inför Gud. Kyndel betyder bloss, och ofta delas ljus ut under gudstjänsten. (se även 15 februari då dagens firas av ortodoxa enligt Julianska kalendern).
– Groundhog Day (Murmeldjursdagen) – enligt traditionen i USA och Kanada kan ett murmeldjurs beteende denna dag förutspå hur lång vintern blir. Gör Groundhog cookies för att fira dagen.


Tisdag 3 februari
Setsubun – firar vårens ankomst i Japan. En tradition när japanerna firar Setsubun är att försöka äta en hel Maki sushi rulle. Här hittar du ett recept på Maki sushi rulle.
– Andningens dag. Genom att bli medveten om hur vi andas kan vi förbättra vår hälsa avsevärt och bli mer harmoniska. Luft är viktigt för att vi ska kunna leva – kanske kan ett recept för chips av lufttorkad skinka förgylla dagen.


Onsdag 4 februari
 Sri Lankas nationaldag – Detta datum år 1948 förklarade sig Sri Lanka som självständigt från kolonialmakten Storbritannien. På den tiden gick Sri Lanka under namnet Ceylon. Det lankesiska köket är influerat av kolonisatörer och utländska köpmän. Ris och curry är landets nationalrätt och kan serveras på många olika sätt. Här är ett recept på en kycklinggryta med curry och kokosmjölk. Kokosmjölk ingår också i Kiri bath, en annan typisk rätt när något ska firas.
–  Tu bi-Shevat – Trädens nyår (judar). Dagen markerar att de första träden väcks ur sin vintervila och börjar blomma i Israel. Fira Trädens nyår med fikonkaktus.


Torsdag 5 februari
Runebergsdagen – firar minnet av den finska nationalskalden Johan Ludvig Runeberg som föddes den 5 februari. Många äter Runebergsgtårtor – eller bakelser som det egentligen är – den dagen. I år är det 211 år sedan han föddes. Här är ett recept på Runebergsbakelse från Huvudstadsbladet.
– Nutelladagen


Fredag 6 februari
Samernas nationaldag – firas i hela Sápmi, som sträcker sig över norra Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Samerna har ingen egentlig nationalrätt, men Renkalvytterfilé med grönsås, broccoli och och kålrotsrulle med mandelpotatis  eller – Suovas med svamp och grädde kanske förgyller dagen för den som vill fira samernas nationaldag.
 Nya Zeelands nationaldag –  ”Waitangy Day” firas till minnet av att Waitangy-föredraget undertecknades detta datum år 1840. Storbritannien och lokala maorihövdingar undertecknade fördraget och det gav britterna kontroll över öriket, men även flera rättigheter för den inhemska befolkningen.
 Niues nationaldag – Niue är en autonom ö i sydvästra Stilla havet, i fri associering med Nya Zeeland. Den är befolkningsmässigt det näst minsta självständiga området i världen. Huvudstad är Alofi.


Lördag 7 februari
 Grenadas nationaldag1974 förklarade sig den karibiska önationen självständig från Storbritannien detta datum. Nationalrätten är oil down, en mustig gryta.


Söndag 8 februari
Parinirvanadagen. Mahayannabuddister minns dagen då Buddah, vid 80 års ålder, dog och uppgick i nirvana. Dagen firas av de flesta Mahayannabuddister den 15 februari. Många buddister är vegetarianer, så en Daal, gryta med röda linser kan passa dagen.
– Ägghalvans dag


Måndag 9 februari

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *