Australiens nationaldag firas utomhus

Frida Pettersson, Santino Romano och dottern Maya

Frida Pettersson, Santino Romano och dottern Maya

– Australiens nationaldag ”Australia Day” firas den 26 januari med att hylla allt som är australiensiskt, säger Frida Pettersson, som bor i Sydney tillsammans med sin familj. Det är en dag som firas utomhus med nära och kära. De flesta firar med att grilla eller ha en picknick, hemma, i en park eller på stranden.

– I Sydney där vi bor hålls olika aktiviteter, bland annat en musikkonsert utomhus, båttävlingar och fyrverkerier. Vi är bjudna på barnkalas, några bekanta till oss har en dotter som fyller år på nationaldagen, så varje år bjuder de in på grillfest. Vi firar dagen utomhus med grillat och dopp i poolen.

Frida reste till Australien 2004 tillsammans med en kompis för att resa runt och se sig omkring. De hade ett ”working holiday”-visum som tillät dem stanna och jobba i ett år.

– Vi reste runt i fyra månader. Min kompis åkte tillbaks till Sverige, men jag bestämde mig för att stanna. Inte långt därefter träffade jag Santino så jag stannade året ut. Sedan bar det av till Sverige. I december 2005 åkte Frida tillbaka till Australien och Santino. 2013 gifte dig sig och idag har de dottern Maya tillsammans.

Port Jackson 1788 Algernon Talmage R.A. ML 1222 (1871 - 1939)

Port Jackson 1788
Algernon Talmage R.A. ML 1222 (1871 – 1939)

Australiens nationaldag firas till minne av att brittiska båtar, The First Fleet,  år 1788 anlände till Port Jackson, som nu är en del av Sydneys hamnområde. The First Fleet var elva fartyg med straffångar från England, och deras ankomst till Australien blev starten på den engelska kolonisationen av landet.

”Invasion Day” – en dag att sörja på
För många aboriginer är dagen dock inget att fira, tvärtom. Många australier ser det som att man firar hur aboriginernas kultur förstördes av brittiska kolonialister. Aboriginerna hade levt här i ca 50 000 år när britterna steg iland och tog landet i besittning. Bland ursprungsbefolkningen finns de som kallar dagen för ”Invasion Day”.

Foto: Sofia Öhlund

Foto: Sofia Öhlund

Därför finns det personer som vill att datumet för Australia Day ska bytas mot ett annat datum. Datumen som har föreslagits är bland annat den 1 januari (under denna dag 1901 bildades ett nytt land av Australiens 6 kolonier ) och den 25 april (vilket är ANZAC Day och en helgdag även i Nya Zeeland, Samoa, Tonga med flera). De flesta anser att Australia Day bör fortsätta firas den 26 januari eftersom dagen ändå representerar en historisk händelse.

…eller en dag att sprida kunskap om historien
En del aboriginer föredrar att sörja denna dag medan andra ser den som ett tillfälle att sprida kunskap om tiden som föregick kolonisationen. Därför finns även framträdanden av aboriginer, att skåda under denna dag.

”Australia Day” anses som landets viktigaste helgdag och är dagen när invandrare kan få sitt medborgarskap.

Grillat utomhus i parker eller hos vänner är vad som gäller denna dag Foto: Bert Bolle, Danmark

Kvällen innan nationaldagen hålls en ceremoni för ”årets australiensare”. Det är nationens mest prestigefyllda pris som delas ut utanför parlamentet i Canberra. Nominerade är personligheter som är föredömen – människor som kan inspirera genom sina bedrifter och utmana andra att bidra till att göra Australien till ett bättre land.

För ett par år sedan genomförde ett av Australiens största mediebolag, News Corp Australia, en undersökning om Australiens nationalrätt. På hemsidan röstades lammstek fram som Australiens nationalrätt, i konkurrens med köttpaj och grillad korv med bröd. Som efterrätt äts gärna pavlova. 
Lammstek och sedan pavlova är en kombination god som någon för den som vill fira Australiens nationaldag.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *