Nyhetsbrev från 23 januari till 2 februari

Fick du inte det du önskade av jultomten? Då kanske en miniatyr till Ekeko kan hjälpa – han hyllas i morgon 24 januari på festivalen Alasitas i Bolivia. I Indien firas samma dag guden Shivas natt. Kyndelsmässodagen firas den 2 och den 15 februari. Australien och Indien har nationaldagar liksom Nauru. Vegetariska dagar finns också att fira. Av allvarligare slag noterar vi att det är 70 år sedan koncentrationslägret Auschwitz befriades på tisdag – Förintelsens offer får inte glömmas!

Ekeko-dockor på Alasitasfestivalen i Bolivia.

Ekeko-dockor på Alasitasfestivalen i Bolivia.

I veckan som gått har vi berättat om att Martin Luther Kings tidlösa värderingar uppmärksammas den 19 januari,  att Vissa kolhydrater inte är bra för känsliga magar samt att det är 13 år sedan Fadime mördades. I veckan har vi även kunnat fira Kramens dag och noterat att nordisk kost är lika hälsosam som Medelhavskost.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 23 januari


Lördag 24 januari
– Alasitas – populär festival  i La Paz, Bolivia, till Ekekos ära, överflödets och lyckans gud från före inkarikets tid. Fira dagen med den populära rätten Plato Paceño från La Paz och het boliviansk salsa, Llajwa eller Llajua.
– Vasant Panchami, eller Saraswati Puja, eller Basant Panchami, guden Shivas natt. Detta är en populär indisk festival där man ber till Sarasvati, kunskapens, konstens och musikens gudinna. Firandet markerar början av våren och de flesta som firar bär gula kläder, som symboliserar både andlighet och färgen på grödor som börjar gro. Fira med Kheer – indisk rispudding med kardemumma och saffran.


Söndag 25 januari


Måndag 26 januari
 Australiens nationaldag, firas till minne av att brittiska båtar år 1788 anlände till Sydney Cove. Lammstek och sedan pavlova är en kombination god som någon för den som vill fira Australiens nationaldag.
 Indiens nationaldag – en av två firas den 26 januari för att Indiens nya grundlag antogs det datumet 1950. Den andra firar självständigheten från Storbritannien den 15 augusti. Indien har ingen officiell nationalrätt. Vi har valt en egen favorit – kyckling tikka masala. Tikka betyder bit och masala är den typiska indiska kryddbandningen garam masala. Som efterrätt kan man till exempel göra Kulfi, indisk glass med pistagemandel.


Tisdag 27 januari
– Internationella dagen till minne av förintelsens offer, (FN). Denna dag år 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Förintelsen som begrepp syftar på det systematiska folkmordet på över sex miljoner judar som nazisterna utförde under andra världskriget. Deras målsättning var att totalt utplåna det judiska folket.


Onsdag 28 januari


Torsdag 29 januari
– Veganpizzadagen – den veganska kosten tar bort alla animaliska produkter såsom mejeriprodukter, kött, fisk, fågel, ägg, honungs- och vaxprodukter samt olika tillsatser av animaliskt ursprung. Här förmedlar vi ett recept på vegansk pizza.


Fredag 30 januari


Lördag 31 januari
 Naurus nationaldag. Nauru firar självständighet från det australiensiska, nyazeeländska och brittiska förvaltarskapet 1968. De hade tagit över i september 1945 från den japanska ockupationsmakten.


Söndag 1 februari
Vegetariska dagen. För den som vill fira denna dag finns det massor av goda rätter. Här ett tips!


Måndag 2 februari
– Kyndelsmässodagen, firas 40 dagar efter Jesus födelse. Kallas även Herrens frambärande i templet. Dagen firas för att fyrtio dagar gått sedan Jesus födelse. Maria och Josef tog då sitt barn till templet enligt judisk tradition för att bära fram honom inför Gud. Kyndel betyder bloss, och ofta delas ljus ut under gudstjänsten. (se även 15 februari då dagens firas av ortodoxa enligt Julianska kalendern).

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *