Nordisk kost lika hälsosam som Medelhavskost

Flera forskningsstudier tyder på att den nordiska kosten faktiskt kan vara en av de hälsosammaste i världen. Det berättar den digitala nyhetskanalen Quartz. I början av januari publicerades en nordisk studie ledd av Institutet för folkhälsa och klinisk nutrition vid Östra Finlands universitet som visar att den nordiska hälsosamma kosten kan minska den typ av fettvävnad som förknippas med övervikt.

Studien publicerades i American Journal of Clinical Nutrition. Danska forskare säger att om danskar skulle byta sin vanliga kost mot det Nya nordiska köket skulle det minska utsläppen av växthusgaser. Det Nya nordiska köket bygger på begrepp som alla förmodligen känner väl till; lokalt, säsongsbetonat, enkelt, rustikt och fräscht.

Logo för Ny nordisk mat

Logo för Ny nordisk mat

Dieten har tio enkla riktlinjer, noterar Quartz:
1. Mer frukt och grönsaker varje dag
2. Mer fullkorn
3. Mer mat från hav och sjöar
4. Högre kvalitet på kött, men mindre av det
5. Mer mat från vilda landskap
6. Ekologiska produkter när det är möjligt
7. Undvik livsmedelstillsatser
8. Fler måltider baserade på säsongens råvaror
9. Mer hemlagad mat
10. Mindre avfall

Den nordiska dieten skiljer sig inte så mycket från medelhavsdieten när det gäller rådet att konsumera fett och protein med måtta. Medelhavskostens olivolja, nötter, bönor och sardiner motsvaras av rapsolja, bär, rotfrukter och torsk i Norden.

Hjortron hör Norden till

Hjortron hör Norden till

Växter är centrala i den nya nordiska dieten och rotfrukter, inklusive potatis, är stapelvaror, samtidigt som fisk också anses viktigt. Allt kött är tillåtet så länge det är ekologiskt, frigående eller vilt och äts sparsamt. Frukt ingår också i dieten. Oliver, tomater och gurka nämns inte, eftersom de inte växer naturligt i Skandinavien, inte för att de är dåliga på något sätt. Så det är fritt fram att äta om man hittar dem vildväxande.

Det Nya nordiska köket föddes 2004
Det nya nordiska köket är redan över tio år gammalt. Det skapades av en grupp nordiska kockar och dietister 2004. Den svenska stjärnkocken Mathias Dahlgren hör till grundarna. De utarbetade ett manifest för det nordiska köket som genom sitt välsmakande och egenart kan mäta sig med de största köken i världen:
1. uttrycka den renhet, friskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region,
2. avspegla de skiftande årstiderna i sina måltider,
3. bygga på råvaror som blir särskilt utsökta i våra klimat, landskap och vatten,
4. förena kravet om välsmakande med modern kunskap om sundhet och välbefinnande,
5. främja de nordiska produkter och producenters mångfaldighet och sprida kännedom om kulturerna bakom dem,
6. främja djurens trivsel och en hållbar produktion i havet samt i de odlade och vilda landskapen,
7. utveckla nya användningsområden för traditionella nordiska livsmedel,
8. förena de bästa nordiska tillredningsmetoder och kulinariska traditioner med impulser utifrån,
9. kombinera lokal självförsörjning med regionalt utbyte av varor med hög kvalitet,
10. bjuda in konsumenter, andra mathantverkare, lantbruk, fiskeri, små och stora livsmedelsindustrier, detaljhandlare, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om detta gemensamma projekt som ska gagna och vara till glädje för hela Norden.
Källor:
http://qz.com/about/
http://nynordiskmad.org/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *