Fadime mördades 2002 – hennes minne lever

Fadime Sahindal Foto: GAPF

Fadime Sahindal
Foto: GAPF

Den 21 januari 2002 blev Fadime Sahindal, 26 år gammal,  brutalt hedersmördad av sin far i Uppsala. Fadime hade före sin död framträtt i TV och hållit tal i riksdagen där hon berättat om hedersrelaterat våld och förtryck.

På förmiddagen den 21 januari högtidlighålls minnet av Fadime i Uppsala med ljussättning vid Fadimes plats vid Fyrisån i hörnet Bangårdsgatan/Östra Ågatan. Mitt på dagen blir det  kransnedläggning vid Fadimes och Sungüls gravar på Gamla kyrkogården i Uppsala. Och tal, bland annat av Carl G Lindberg – Uppsala kommunfullmäktiges ordförande. På eftermiddagen invigs Fadimes rum i Gränsbyskolan som är Fadimes gamla skola.

 

I flera städer hålls seminarier och utbildningar tillsammans med olika samarbetsorganisationer under Fadime-dagarna som pågår mellan den 17 januari och 18 februari.

En minnesgala för Fadime äger rum i Berns Salonger i Stockholm med live musik, tal av nationella och internationella talare och teaterinslag. Under Minnesgalan kommer Bortförda Barn, Mot Barn- och Tvångsäktenskap och ”oskuldskontroller” att uppmärksammas. Teckentolk kommer att finnas på plats. Mellan kl. 14.00-15.00, mingel, mat och invigning av Pela och Fadime stödjouren och “Nationell stödlinje för barn och unga utsatta för hedersrelaterat förtryck och våld” inom Rädda Barnens projekt: Kärleken är fri (2014-2017).

Glöm aldrig Pela och Fadime
Det är Riksorganisationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime) som i samarbete med 79 organisationer hedrar Fadimes minne i 15 olika städer i Sverige och i Helsingfors i Finland. Här finns mer information om Fadime-dagarna.

Föreningen grundades år 2001 av Sara Mohammad, under namnet Glöm Aldrig Pela-föreningen. Föreningen bytte namn till det nuvarande Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime efter mordet på Fadime Sahindal året 2002.

Till en början verkade GAPF enbart i Stor-Stockholmsområdet, men idag har verksamheten expanderat till nationell nivå genom bildandet av flera olika lokala föreningar runtom i landet. Vi har sektioner i Malmö, Göteborg, Uppsala, Sundsvall, Örebro och Stockholm.

Förutom att hjälpa de utsatta jobbar vi med informationsspridning och opinionsbildning. Idag är GAPF ett väletablerat och efterfrågat kunskapscenter vad gäller hedersrelaterat våld och förtryck mot ungdomars och kvinnors rättigheter i hela Sverige.

Källor:
http://gapf.se
http://www.humanisterna.se/

1 comment for “Fadime mördades 2002 – hennes minne lever

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *