Nyhetsbrev 7 till 17 november

På söndag är det fars dag – får han en slips månne? De närmsta tio dagarna kan även Mårten Gås, tre nationaldagar, smörgåstårtans och Napoleonbakelsens dagar firas. Och nästa helg fyller Kultursmakarna 1 år.

Smörgåstårta Fotot har vi fått från Smorgasbaren.se

Smörgåstårta
Fotot har vi fått från Smorgasbaren.se

Sedan förra helgens delvis fasansfulla firanden har vi berättat om frysrättens dag och kaninköttets dag, att det i Sverige inte görs någon kontinuerlig kartläggning och uppföljning av barns längd och vikt. Vi har även berättat om Guy Fawkes och Krutkonspirationen och funderat om Gustav Adolfsdagen verkligen ska firas.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 7 November
– Kladdkakans dag
– Kathina/Pavarana (buddhister). Kathina är en högtid som avslutar munkarnas tremånadersretreat, som hålls i samband med regnperioden. Under kathina ligger fokus på givmildhet och många buddhister skänker gåvor till munkarna och templen, berättar Multireligiös almanacka.


Lördag 8 November


Söndag 9 November
 Kambodjas nationaldag – (firar självständighet från Frankrike 1953)
– Fars dag (Estland, Finland, Island, Norge, Sverige). Är det många pappor som får en slips månne? Ett tips är att ge honom slipsen på tårtan i stället.


Måndag 10 November
– Mårtensafton (Skåne, Tyskland). Att fira Mårten Gås i Sverige har mycket gemensamt med de stora skördefesterna i Europa och amerikanernas tacksägelsedag där kalkon är huvudnummer. Förr i tiden var den sista chansen för folk att smörja kråset innan fastan som varade fram till jul. Högtiden har firats i hela Sverige, men idag lever traditionen kvar främst i Skåne där man firat Mårten Gås sedan 1500-talet. En klassisk gåsmiddag består av svartsoppa, stekt gås och skånsk äppelkaka.


Tisdag 11 November
 Angolas nationaldag (firar självständighet från Portugal 1975)
 Polens nationaldag – den andra vid sidan av 3 maj. Den 11 november firas att Polen återuppstår som stat 1918. Det var den dagen landet på nytt blev fritt – efter 123 år. 1795 styckade de tre stormakterna Ryssland, Preussen och Österrike upp Polen och tog var sin del. Polen återfick sitt oberoende den 11 november 1918 sedan de tre ockupationsmakterna förlorat första världskriget. Under hela 123 år var Polen bortsuddat från Europas karta. Fira dagen med Polens nationalrätt som sägs vara Bigos – här förmedlar vi två recept: ett snabbare och ett omsorgsfullt , nästan poetiskt, som tar tre dagar, eller polska pannkakor med kvark och russin.
– Internationella flickdagen, FN
 – Chokladens dag


Onsdag 12 November


Torsdag 13 November
– Smörgåstårtans dag – här förmedlar vi ett recept på denna svenska klassiker.


Fredag 14 November
– Ostkakans dag


Lördag 15 November
– Palestina firar självständighetsförklaringen 1988. Gör en palestinsk rätt,  Makluba upp-och-ner-gryta.


Söndag 16 November
– Internationella dagen för tolerans
– Kultursmakarna fyller 1 år!


Måndag 17 November
– Napoleonbakelsens dag. Denna bakelse med över 360-åriga anor är oftast en variant av smördegsbakverket Mille-feuille vilket är franska och betyder ungefär ”tusen blad”. Den svenska varianten lär ska ha skapats av Johan Brokvist som gesällprov i Österrike i mitten av 1800-talet. Johan Broqvist startade 1876 konditoriet Brokqist konditori i Växjö  som nu drivs av ättlingar i femte generationen till honom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *