Fikar och övar svenska

kompisbyrånKompisbyrån vill ge människor som inte behärskar det svenska språket en chans att öva svenska. Den bärande tanken är att svenska språkkunskaper är nödvändiga för att det ska vara möjligt att vara en del av det svenska samhället.

– Alla människor är ju födda in i ett språk, säger Cecilia Holmgren, en av grundarna till Kompisbyrån. Bara för att man inte har möjlighet att bo där det språket talas blir det svårare att få jobb, bostad och nya vänner. Det känns orättvist och svårt att acceptera.

Cecilia Holmgren och Emma Hansson, Kompisbyrån Foto: Lena Ahlström

Cecilia Holmgren och Emma Hansson, Kompisbyrån
Foto: Lena Ahlström

Cecilia startade Kompisbyrån tillsammans med Emma Hansson i början av året. Sedan dess har de länkat ihop hundratals personer som velat öva svenska med personer som vill hjälpa till. Målet med Kompisbyrån är att fler människor ska bli bättre på svenska och på så vis lättare komma in i samhället.

Konceptet är enkelt. Språkövningarna sker över en fika på något kafé som är enkelt att ta sig till.

–  Att öva språket över en fika i en avslappnad miljö är lättsamt och roligt för både nyanlända och personer som vill hjälpa till med språkinlärning, säger Emma.

Idén till ”kompisfikat” kom bland annat efter det att Emmas pojkväns pappa, som är SFI-lärare, pratat om behovet för nyanlända att få träffa svensktalande för att kunna öva språket. Men signaler kom även från andra håll.

– Ett gemensamt språk behövs för att människor ska kunna få jobb, bostad och vänner, säger Emma. Alla vill känna sig sedda, viktiga och behövda i ett samhälle. Och svenska språket är den nyckel man behöver för att bli en del av det svenska samhället.

Ayman, Muhammed och Martin

Ayman, Muhammed och Martin

– Via Kompisbyrån kunde jag träffa Ayman med hans vän Muhammad, säger Martin. Hans svenska var tillräckligt bra för att vi skulle kunna skämta och förklara lite mer komplicerade saker. Vi pratade om språk i huvudsak, om vad jag jobbar med, vad jag hade pluggat, om hur hans utbildning på SFI var och en massa andra saker. När Ayman kom till Sverige träffade han en sjuksyrra som hjälpte honom, och idag vill han plugga till sjuksyrra. Ett möte som detta är extremt (!) givande för båda parter. Jag fick en känsla av stolthet för Sverige, och en glädje av att kunna dela med mig av språket och kulturen. 

Kompisbyrån, som är en ideell förening, har fått bra publicitet i media. Människor som vill öva svenska och andra som vill hjälpa till strömmar till. I ”Kompisbyråns” grupp på Facebook finns idag ett 1000-tal personer från Stockholm, Göteborg och Malmö, av vilka de flesta är människor som vill hjälpa till att öva svenska. Tankar finns på att expandera till andra orter i Sverige. Utöver Cecilia och Emma är numera ytterligare två personer involverade i matchningen.

– Vår önskan är att vi ska få spridning över hela landet, men vi vill växa organiskt och inte tappa kontakten med verksamheten, säger Cecilia. Vi får förfrågningar från personer från hela landet.

Att lära känna en ny kompis – vare sig du vill förbättra din svenska eller hjälpa någon med att förbättra den – är enkelt.

Du som vill vara med i Kompisbyrån kan anmäla ditt intresse via Facebook, e-post eller ett formulär på föreningens hemsida. Du berättar lite om dig själv, var du bor och vilka intressen du har. Därefter gör Kompisbyrån en matchning. Ni träffas på ett offentligt kafé, fikar och pratar en timme eller mer. Matchningen är gratis men fikat får du betala själv.

– Många tycker det är spännande att träffa personer som man aldrig annars skulle ha mött och några fortsätter att träffas efter första mötet, säger Cecilia. Det känns som ett kvitto på att vår idé fungerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *