En skog av mat i Fisksätra

I närheten av Fisksätras station ligger en av fyra skogsträdgårdar i Stockholmsområdet. Men här finns varken mossa, björk eller tall.

Vindruvor odlade av Odla med solen i Fisksätra Bilden är lånad från DN.se

Vindruvor odlade av Odla med solen i Fisksätra
Bilden är lånad från DN.se

Det sociala företaget Odla med solen och boende i Fisksätra har under tre säsonger byggt upp en ”matskog” och har omkring 170 olika växter på området som inte är mycket större än en fyrarummare.

Helene Götberg Foto: Caroline Maino

Helene Götberg
Foto: Caroline Maino

– Trädgården är inspirerad av skogen men är ingen skog som vi vanligtvis tänker oss den, säger Helene Götberg, som är projektledare för Odla med solen. Det här är ett odlingssystem. En trädgård som är inspirerad av en skog. En matskog, helt enkelt. Man får mat från buskar och träd i form av t ex nötter, frukter, bär och vissa blad.

Skogsträdgården bygger på tre enkla principer. Det ska vara en mångfald av växter för att få en mångfald av insekter, förhindra skadedjur och skapa balans i ekosystemet. Det ska vara så lite skötsel som möjligt. Och så måste det vara hållbart, det vill säga att man själv tillför så lite resurser som möjligt.

Idealet är att odla som man gjorde före jordbruket, likt indianerna i Nordamerika. För att odla spannmål i dag krävs ettåriga växter som ger stora koldioxidutsläpp och utarmar jorden. Man måste dessutom konstgödsla, vilket leder till övergödning.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *