Ebba vill att vi äter middag med nyanlända

Ebba Åkerman Foto: Rodeo.net

Middagsminister Ebba Åkerman
Foto: Rodeo.net

Kultursmakarna vill uppmärksamma initiativet som länkar samman svensktalande med nyanlända som vill öva svenska över en bit mat. Ebba Åkerman, som är SFI-lärare i Stockholm, har skapat Invitationsdepartmentet för människor som är nyfikna på nya middagssällskap.

Som lärare påSFI märkte Ebba Åkerman att det var svårt för nyanlända svenskar att öva på det svenska språket i vardagen. Och inte minst att skapa nya kontakter med personer från Sverige.

– För att förstå andra människor måste man träffas privat. Det finns idag inget naturligt sätt för invandrare att öva sig på språket, säger Ebba. Visst finns olika språkkaféer, men svenskar umgås oftast via middagsbordet. Jag såg att det här kunde vara en av många lösningar på integrationsfrågan.

MatMat, språk och möte
Invitationsdepartementet är ett samlingsnamn för minnesvärda måltider med nya middagssällskap. Kort och gott bjuder svenskar hem invandrare som studerar svenska på middag eller vice versa. Inget konstigare än mat, språk och möte.

Invitationsdepartementet är ett icke-statligt, ideellt, partipolitiskt och religiöst obundet initiativ. Det utgörs av de som väljer att delta, människor som på eget ansvar och av fri vilja bjuder andra på middag.

– Jag går runt i olika klasser på de högre språknivåerna med en lapp där intresserade kan skriva upp om de vill bjuda eller bli bjuden på middag. Sedan berättar jag om projektet och att jag har vänner som vill bjuda på middag.

Nyfikna anmäler sig
– Alla som pratar bra svenska kan vara med. Känner man att man kan förbättra någons svenska är man välkommen att höra av sig. Jag tror att det mest är nyfikna och gästvänliga personer som bjuder in på middag.

– Vissa inbjudna har bjudit tillbaka och andra har nöjt sig med en middag. Intresset för att bjuda på middag har varit över förväntan och hittills har ett hundratal middagar arrangerats. I juni exploderade det när 800 mejl dundrade in efter det att initiativet fått stor medial uppmärksamhet. Nu efter sommaren försöker jag följa upp alla mejl och ber dem som kontaktat mig att återkomma med förslag på datum när de vill bjuda på middag.

Gustav och Ricardo äter middag med varandra

Gustav och Ricardo äter middag med varandra

Pratar med alla middagsvärdar
– Projektet bygger på förtroende. Fram till före sommaren har det bara varit mina egna vänner som har bjudit hem SFI-elever, men nu när det kommer förfrågningar från andra människor så använder jag mig av Google och Facebook för att försäkra mig om att de som vill bjuda på middag gett mig rätt uppgifter om namn och adress. Jag är medveten om att vi tar en risk, men den risken ska inte få sätta stopp för det här projektet.

Fler middagsambassadörer behövs
Målet är att middagsbjudningar ska anordnas i hela Sverige. Ebba uppmanar därför människor som har eller känner någon som har stort förtroende hos Invitationsdepartementets målgrupper och vill vara middagsambassadörer på sin hemort att höra av sig till middagsminister Ebba Åkerman, ebba@invitationsdepartementet.eu, för att nätverket ska växa.

Ebba hoppas att intresset för att bli middagsambassadör ska sprida sig runt om i landet och att nya initiativ till middagsarrangemang tas i olika nätverk utan SFIs medverkan. Hennes vision är att Invitationsdepartementet inte ska behövas i framtiden och att det ska falla sig naturligt att börja umgås över språkgränserna.

Invitationsdepartementets intresseanmälan till middag

Invitationsdepartementets intresseanmälan till middag

Det är ju så lätt
– Le, börja småprata med någon som du tror behöver öva på svenska språket och bjud hem personen på middag. Svårare än så är det inte, säger Ebba.

Invitationsdepartementet tror inte att alla människor har tid att bli fadder eller mentor åt någon, däremot tror vi att alla äter middag. Ett långsiktigt engagemang uppskattas hos flera andra organisationer.

Vill du engagera dig i en från början mer långsiktig relation rekommenderar Ebba att du kontaktar Kompisbyrån eller Stockholmsfadder.

I Stockholm finns även Internationella Bekantskaper, med olika aktiviteter och umgängesformer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *