Victor känner sig hemma med Bitekuteku!

Sedan två år odlar Victor Mukeng växten Bitekuteku. Det är en växt som vanligen odlas i Afrika och som påminner om spenat. Att kunna odla Bitekuteku här i Sverige gör att Victor känner sig mer hemma. Nästa år planerar han att börja sälja för att dela med sig till andra. 

Ute på en kolonilott i Fisksätra, lite utanför Stockholm, pågår ett experiment i liten skala. Här odlar Victor Mukeng Bitekuteku på försök och hittills har det gått väldigt bra. Bitekuteku växer i vissa delar av Afrika, den kräver tropiskt klimat, det vill säga mycket sol och fukt. Det är en snabbväxande amarant och smaken liknar spenat. Han började odlingen med att sätta några frö på sin balkong, frön som han fått från Kongo. Victor kommer ursprungligen därifrån. När plantorna hade börjat ta sig satte han ut dem på sin odlingslott. Först ville det inte ta sig och han förde en viss kamp mot sniglarna.

bild 3bild 1

– Förra året tog det fart med en gång, men i år gick det långsamt. Antagligen började jag lite försent, säger han.

Sedan kom värmen och då växte det så det knakade. Efter någon vecka kunde han skörda tillsammans med sina barn.  Nu bjuder han alla sina vänner och släktingar på Bitekuteku. Alla blir så glada över att få smaka.

– Alla blir så förvånade. Inte kan man få Bitekuteku till middag i Sverige, menar de, säger han.

bild 2bild 1 (2)

Att just kunna äta Bitekuteku här tillsammans med sin familj gör att Victor känner sig mer hemma här. Hans förhoppning är att han ska kunna sälja växten Bitekuteku i framtiden. Både till dem som är vana och saknar smaken. Men också till andra. Han vill ge andra möjlighet att pröva. Den är ganska lättodlad om man börjar i tid, menar han. Det går att köpa Bitekuteku i affärer, men då är den dyr och smakar inte lika gott som den som odlats på plats.

Victor använder Bitekuteku i sina grytor. Han hackar Bitekuteku, lök, vitlök och steker i olja. Han blandar också i andra grönsaker och kanske lite torkad kött eller fisk.
– Min gryta blir god, men min syster lagar den bästa. Hennes smakar som originalet, säger han.

Här förmedlar vi ett recept på Tilapia med bitekuteku och matbanan.

bildbild 4

3 comments for “Victor känner sig hemma med Bitekuteku!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *