Tävling och annat festligt i höstens första nyhetsbrev

Välkommen till höstens första nyhetsbrev från Kultursmakarna. Efter ett långt härligt sommarlov med mycket insamlande av D-vitaminer är sommarmånaderna slut och den första höstmånaden har just börjat. Den närmsta tiden kan vi fira inte mindre än tio nationaldagar, ett par fars dag och ett par nyår, flera temadagar om mat och mycket mer.

Nyskördat Foto: Lena Ahlström

Nyskördat
Foto: Lena Ahlström

Under sommaren har vi berättar om nationaldagar och temadagar, högtider och forskningsrön. Vi har berättat att Hård fysisk träning kan ge järnbrist,  Sockerchock varje dag för barn,  Peppa immunsystemet med en ko, Carl Jan + Saxå bruk = kultur & smak, Ramadan den lilla högtiden som är den stora och Eid al Fitr som avslutar Ramadan, Dags för kräftor för små och stora, Dagen då vi kan hurra för bina och Karnevalsyra i Notting Hill. Bland recepten vi publicerade under sommaren är   Quinotto från Peru, Kulhi Boakibaa – tonfiskplättar från Maldiverna, Vegetarisk lasagneFeta och vattenmelontorn från Grekland,  Okonomiyaki – omelett från Japan, Indonesisk morotssoppa, Steak frites från Frankrike,  Kyckling från Karibien,  Hallon- och melonsoppa,  Käsknöpfle från Liechtenstein, Guden Ganeshas favoritknyten och Sandkakan som smälter i munnen. Allt finns sparat på sajten – så det är bara att botanisera.

Nu i veckan har vi bjudit in alla att tävla om bästa berättelsen om hur du och din partner möttes. Den kokbok vi har valt ut som pris denna gång är författad av Nilla Märak. Boken, Min älsklings Mat, innehåller recept och menyer, alla för två personer. Om personerna är 14, 40 eller 80 år kvittar. Alla vill vi väl skämma bort någon ibland? Tävlingsbidragen behöver vi ha senast den 17 september. Här förmedlar vi recept på dessert lämplig att förföra med ur boken.

I dag fredag berättar vi om mat som förlänger livet mot bakgrunden att vi blir allt äldre och att därmed fler drabbas av demenssjukdomar och vi förmedlar ambassadören för Alzheimerfonden Leif Mannerströms recept på pannbiff med lök.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 5 September


Lördag 6 September
Swazilands nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1968.
– Ostronets dag


Söndag 7 September
 Brasiliens nationaldag, firar självständighet från Portugal 1822.
– Svampens dag – Svampentusiasten Ann-Mari Samils har givit oss sitt recept på Pasta med kantareller och Serrano-skinka.
– Salamins dag
– Fars dag i Australien och Nya Zeeland


Måndag 8 September
 Andorras nationaldag
 Makedoniens nationaldag, självständighetsdag)
– Chuseok, tacksägelsefest i Korea. Chuseok är en viktig familjehögtid i Korea och precis som vid alla familjehelger i världen är maten viktig. Ett måste är den halvmåneformade och tallbarrsdoftande riskakan songpyeon. Den har oftast söt fyllning och görs i massor av färger som rosa, grönt eller gult, berättar den Mångkulturella almanackan. Här förmedlar vi recept på Tteok eller dduk – Koreanska riskakor.
– Internationella läskunnighetsdagen, (UNESCO). Läskunnighet är livsviktigt för världens framtid. Ju fler som kan läsa och skriva, desto fler kan utbilda sig till läkare, forskare, advokater eller lärare. Det behövs i kampen mot fattigdom, barnadödlighet och klimatförändringar, och för rättvisa fred och demokrati.
– Månfesten (Kina)


Tisdag 9 September


Onsdag 10 September
– Internationella suicidpreventiva dagen, (WHO)
– Världsteckenspråkdagen


Torsdag 11 September
– Kebabens dag
– Koptiska nyåret – Nayrouz. Koptisk-ortodoxa kyrkans kalender bygger på en uråldrig egyptisk kalender. Tideräkningen utgår från år 284, martyråret, då stora massakrer utfördes på kristna i det romerska riket, berättar Multireligiösa almanackan.
– Enkutatash, Etiopiska nyåret. Helgen infaller när den tre månader långa regnperioden är slut. Det etiopiska nyåret firas förutom av etiopier också av rastafarianer världen över eftersom de ser Etiopien som sitt hemland i andlig bemärkelse. I år blir det 2007, berättar Multireligiösa almanackan. Fira med Doro Wat – etiopisk kyckling och Injera – etiopiskt surdegsbröd.


Fredag 12 September
 Kap Verdes nationaldag, firar självständighet från Portugal 1975.


Lördag 13 September


Söndag 14 September
– Heliga korsets upphöjelse (ortodox, katolsk). En dag tillägnad korset som var själva instrumentet för frälsningen. Enligt legenden grävdes korset fram på Golgata av Sankta Helena år 326. (Se även 27 september).
– Kyrkligt nyår, det vill säga att kyrkoåret börjar (ortodoxa). Firas vid tiden då Moses tog emot budtavlorna av Gud på berget Sinai. En dag då ortodoxa kyrkan särskilt betonar människans ansvar gentemot skapelsen (se även 1 september). 


Måndag 15 September
Costa Ricas nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
 El Salvadors nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
 Guatemalas nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
Honduras nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
 Nicaraguas nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
– Internationella dagen för demokrati

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *