Den Mångkulturella matdagen

Den Mångkulturella matdagen vill inspirera ännu mer till att bygga broar mellan grytorna och öka intresset för alla möjliga kulturer. Kultursmakarna vill även uppmana skolor, förskolor och institutioner att servera rätter från det mångkulturella köket denna dag.

Foto: Caroline Maino

 

I november 2013 startade vi nättidningen Kultursmakarna.se på Internationella dagen för tolerans den 16 november. Sedan dess har vi publicerat hundratals artiklar, notiser och recept som vi hoppas inspirerat till att lära känna andra kulturer deras historia och matvanor. På dagen när Kultursmakarna fyllde 1 år – den 16 november 2014 – instiftade vi den Mångkulturella matdagen.

Vi är stolta över att kunna säga att vi stadigt får fler och fler som läser vår tidning. Även på vår Facebook-sida ökar antalet som gillar oss hela tiden.

Vi tar avstamp i Vår kalender där vi kombinerar information bland annat från den gregorianska kalender, den de flesta av jordens länder använder, samt många andra som den julianska, den Mångkulturella almanackan och den Multireligösa almanackan, plus FN-dagar. I kalendern finns också många temadagar som har med mångkultur och mat att göra.

Sedan våren 2014 ger vi ut ett nyhetsbrev varje vecka där vi berättar i förväg om helger som kan firas och publicerar recept som kan vara bra att ha när inköpen ska göras för kommande högtid.

 

En gryta att samlas kring Foto: Lena Ahlström

När vi fyllde ett år instiftade vi den Mångkulturella matdagen, den 16 november. Vi vill ge vidgade vyer om världens mat och kulturer. Kultursmakarna vill inspirera till att prova en rätt från en annan kultur än den egna. Kultursmakarna uppmanar skolor, förskolor och institutioner att servera rätter från det mångkulturella köket denna dag. Botanisera gärna bland recepten på vår nättidnings avdelning för recept.  

Här är några exempel på recept som vi här kategoriserat lite efter världsdel väl medvetna om att kultur och mat flyttar runt på vår jord. Mat och kultur har inspirerat oss människor i alla tider – till exempel har vindolmar i Turkiet  inspirerat till kåldolmar i Sverige.

Europa:
• Köttbullar skulle kunna vara Sveriges nationalrätt
• Gefillte fisch – en berömd judisk maträtt
• Rosolli – finsk sillsallad
Afrika:
• Tilapia med bitekuteku och matbanan
• Bobotie – Sydafrikas nationalrätt
Asien:
• Indonesisk morotssoppa
• Kheer – indisk rispudding med kardemumma och saffran
• Tteok eller dduk – Koreanska riskakor
Mellanöstern
• Kibbeh bel saynieh 
• Saltah – Jemens nationalrätt kan vara 1000 år
Sydamerika:
• Inti Raymi – med Quinotto
• Xinxim den legendariska fotbollsspelaren Pelés favoriträtt
Australien och Nya Zeeland
• Lammstek – Australiens nationalrätt
• Pavlovarulle med bär och grädde

Plus även Några recept för fasta

 

Under hösten 2014 bildade vi en ideell förening för att vi lättare ska kunna hitta samarbetspartner som vi kan utveckla oss tillsammans med. Till våra nuvarande själsfränder räknar vi bland andra:
Internationella bekantskaper
Invitationsdepartementet
Kompisbyrån
Mångkulturellt centrum
Kompis Sverige

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *