Tteok eller dduk – koreanska riskakor till Chuseok

Koreanska riskakorTteok eller dduk är riskaka i Korea. Riskakor serveras på många olika sätt och kan vara både söta efterrätter, nyårssoppor eller het gatumat. De riskakor som serveras som mat än något fastare i konsistensen än de söta som serveras som kaka eller dessert och det är alltså inte alls likt de riskakor vi är vana vid. De passar bra när Chuseok, tacksägelsefesten, firas i Korea.

Riskakor äts i hela Asien. I Japan kallas riskakorna Mochi. Riskakorna tillverkas av sött rismjöl som på engelska kallas glutinous rice.

Riskakor har en mycket speciell konsistens som man som västerlänning kan behöva vänja sig in på. Riskakor som äts som mat är fasta med tydligt tuggmotstånd och är mycket mättande. De riskakor som är sötade är mjukare och klibbigare i konsistensen.

Det söta/glutinösa rismjölet kan köpas i den koreanska affären på Luntmakargatan i Stockholm.

Koreanska riskakor1Ingredienser för 2-4 portioner:
Buljong: 6 dl vatten
ca 0.5 dl torkade alger
4-5 torkade anjovisar
(eller färdig buljong på anjovis eller grönsaker)

500 g tteokbokki tteok
1-2 morötter
1 dl purjolök eller salladslök

3 msk gochujang
1 msk gochugaru (för extra krydda)
2 msk flytande honung (eller sirap)
½ msk socker
1 msk japansk eller koreansk soja
½ msk hackad vitlök

1 tsk sesamolja

Gör så här:

  1. Börja med att förbereda grönsakerna. Morötterna ska skivas eller strimlas och löken hackas eller strimlas.
  2. För att göra buljongen kokar du upp vattnet och lägger i alger och anjovis. Sänk till medelvärme och låt sjuda i 10-15 min tills det luktar hav. Men du kan också använda buljongtärning eller pulver och koka upp den mängd som finns angiven på förpackningen till 6 dl vatten.
  3. Fiska upp ansjovisen och algerna så att du bara har det smaksatta vattnet, buljongen, kvar.
  4. Häll över buljongeni en stek- eller wokpanna för att få en bra fördelning av värmen.
  5. Tillsätt grönsakerna, i detta fall morötter och purjolök, i buljongen. Använder du salladslök bör du vänta med det till slutet så den inte blir överkokt.
  6. Lägg i din tteok och höj temperaturen.
  7. När det börjar koka måste du se till att röra om ofta. Om du inte gör det klibbar riskakorna ihop och bränner lätt fast i botten.
  8. Nästa steg är att få smak på det hela. Blanda ner smaksättarna gochujang, honung, socker, soja och vitlök i pannan. Rör om väl tills allt blir en härlig röd sås.
  9. Använd gochugarun efter smak om du vill ha ett hetare resultat.
  10. Nu ska allt koka lätt i ca 10 minuter. Glöm absolut inte bort att röra om!
  11. Såsen ska bli glansig och lite tjockare så att den täcker riskakorna.
  12. Du vet att riskakorna är klara när du känner att de är mjuka och spänstiga när du trycker på dem.
  13. Tänk på att riskakorna stelnar snabbt när maten svalnar. Servera därför riskakorna rykande het.
  14. Vill du värma upp rätten igen så behöver du tillsätta lite extra vatten innan. Annars blir riskakorna hårda.

Receptet har vi hittat på Hallyu.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *