Kheer – indisk rispudding med kardemumma och saffran

Kheer är en mycket populär, traditionell söt rätt från Sydostasien, god som efterrätt. Den gula färgen passar bra om man vill fira Vasant Panchami eller Basant Panchami, som är en populär indisk festival där man ber till Saraswati, kunskapens, konstens och musikens gudinna. Firandet markerar början av våren. Folk klär sig i gult och ger gula blommor till vänner och till gudarna och gudinnorna. Under Vasant Panchami-festivalen, är Indiens odlingar fylld med färgen gul, eftersom de gula senapsblommorna blommar vid den här tiden på året. Receptet hittade vi på flera ställen, bland annat tidningen Buffé.

Detta behöver du för 4 portioner:

Kheer. Bild från Wikipedia

Kheer.
Bild från Wikipedia

1 1/2 dl rundkornigt ris
3 dl vatten
7 dl mjölk
1 dl sötad kondenserad mjölk
1/2 kanelstång
1/2 tsk grovstött kardemumma
1/2 dl gröna eller blonda russin
1 paket saffran (à 1/2 g)

Till garnering:
nymald kanel, skållade mandlar, pistaschnötter och pinjenötter

Gör så här:
1. Blanda ris och vatten i en tjockbottnad kastrull, gärna av teflon. Koka upp och sjud i 10 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om.
2. Sjud på svag värme under lock tills det blivit en krämig gröt, ca 40 minuter. Rör om då och då i början och allt oftare mot slutet.

Servera desserten varm eller ljummen i små skålar. Garnera med kanel, mandlar och pistaschnötter och pinjenötter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *