Facebook Twitter Linkedin
Kultursmakarna

Kultursmakarna

Main menu

Skip to content
  • Hem
  • Om oss
    • Pressbilder
      • Mångkulturella matdagen
    • Kontakta oss
  • Vår kalender
    • Januari 2025
    • Februari 2025
    • Mars 2025
    • April 2025
    • Maj 2025
    • Vår kalender 2024
      • Januari 2024
      • Februari 2024
      • Mars 2024
      • April 2024
      • Maj 2024
      • Juni 2024
      • Juli 2024
      • Augusti 2024
      • September 2024
      • Oktober 2024
      • November 2024
      • December 2024
    • Vår kalender 2023
      • Januari 2023
      • Februari 2023
      • Mars 2023
      • April 2023
      • Maj 2023
      • Juni 2023
      • Juli 2023
      • Augusti 2023
      • September 2023
      • Oktober 2023
      • November 2023
      • December 2023
    • Vår kalender 2022
      • Januari 2022
      • Februari 2022
      • Mars 2022
      • April 2022
      • Maj 2022
      • Juni 2022
      • Juli 2022
      • Augusti 2022
      • September 2022
      • Oktober 2022
      • November 2022
      • December 2022
    • Vår kalender 2021
      • Januari 2021
      • Februari 2021
      • Mars 2021
      • April 2021
      • Maj 2021
      • Juni 2021
      • Juli 2021
      • Augusti 2021
      • September 2021
      • Oktober 2021
      • November 2021
      • December 2021
    • Vår kalender 2020
      • Januari 2020
      • Februari 2020
      • Mars 2020
      • April 2020
      • Maj 2020
      • Juni 2020
      • Juli 2020
      • Augusti 2020
      • September 2020
      • Oktober 2020
      • November 2020
      • December 2020
    • – Vår kalender 2019
      • Januari 2019
      • Februari 2019
      • Mars 2019
      • April 2019
      • Maj 2019
      • Juni 2019
      • Juli 2019
      • Augusti 2019
      • September 2019
      • Oktober 2019
      • November 2019
      • December 2019
    • Vår kalender 2018
      • Januari 2018
      • Februari 2018
      • Mars 2018
      • April 2018
      • Maj 2018
      • Juni 2018
      • Juli 2018
      • Augusti 2018
      • September 2018
      • Oktober 2018
      • November 2018
      • December 2018
    • Vår kalender 2017
      • Januari 2017
      • Februari 2017
      • Mars 2017
      • April 2017
      • Maj 2017
      • Juni 2017
      • Juli 2017
      • Augusti 2017
      • September 2017
      • Oktober 2017
      • November 2017
      • December 2017
    • Vår kalender 2016
      • Januari 2016
      • Februari 2016
      • Mars 2016
      • April 2016
      • Maj 2016
      • Juni 2016
      • Juli 2016
      • Augusti 2016
      • September 2016
      • Oktober 2016
      • November 2016
      • December 2016
    • Vår kalender 2015
      • Januari 2015
      • Februari 2015
      • Mars 2015
      • April 2015
      • Maj 2015
      • Juni 2015
      • Juli 2015
      • Augusti 2015
      • September 2015
      • Oktober 2015
      • November 2015
      • December 2015
    • Vår kalender 2014
      • Januari 2014
      • Februari 2014
      • Mars 2014
      • April 2014
      • Mars 2024
      • Maj 2014
      • Juni 2014
      • Juli 2014
      • Augusti 2014
      • September 2014
      • Oktober 2014
      • November 2014
      • December 2014
  • Högtider
  • Böcker att smaka på
  • Artiklar & notiser
    • Matminnen
    • Uppdukat
    • Noterat
  • Recept
    • Förrätt
    • Huvudrätt
    • Dessert
    • Bakverk
    • Smått & gott
  • Fråga varför!
  • Stöd oss

Sub menu

Högtider, Kultur, mat & historia

Quingming kombinerar sorg och glädje

by Caroline Maino • 3 april, 2021 • 0 Comments

Quingmingfestivalen i Kina, som också kallas gravsopardagen eller förfädersdagen, kombinerar sorg och glädje. Vemodet och sorgen över de döda blandas med lycka och skratt inför den kommande våren. Quingming är en av de viktigaste dagarna för alla kineser, då många…

Läs mer →

Dessert, Europa, Recept

PASHA – dessert från Ryssland som äts i Lettland under påsken

by Lena Ahlström • 2 april, 2021 • 4 Comments

Varje påsk har Andris Zvejnieks mamma lagat den traditionella ryska desserten Pasha. Här delar Andris med sig av sin mammas recept. – Min mamma gjorde den alltid till påsken i mitt lettiska barndomshem i Ångermanland, säger Andris. Vi barn såg mycket…

Läs mer →

Europa, Recept, Smått & gott

Ägghalvor med wasabirom

by Lena Ahlström • 2 april, 2021 • 0 Comments

Ägghalvor med något gott ovanpå är förmodligen en självklarhet på många påskbord. Men kanske ni inte har provat på att ha wasabirom som en ingrediens på några av äggets halvor. Det har vi gjort. Förutom räkor, majonäs och dill har…

Läs mer →

Huvudrätt, Recept

Inkokt lax med dillmajonäs och inlagd gurka

by Caroline Maino • 2 april, 2021 • 0 Comments

Inkokt lax är en av mina barndomsfavoriter och passar bra när som helst, men kanske särskilt bra på Långfredagen för den som vill hålla på gamla traditioner att inte äta kött just den dagen. Det här receptet fanns i Coops tidning…

Läs mer →

Bakverk, Recept

Kärleksmums på kärlekens dag

by Caroline Maino • 2 april, 2021 • 0 Comments

Kärleksmums – en perfekt kaka till kärlekens dag den 3 april. Kärlekens dag firas den 3 april varje år och dagen ska inte blandas ihop med Alla hjärtans dag. Kärlekens dag firas dock på samma vis som Alla hjärtans dag,…

Läs mer →

Noterat

Högtider att uppmärksamma från 2 till 12 april

by Caroline Maino • 1 april, 2021 • 0 Comments

Vi är just nu inne i kristendomens största högtid – Påsken. Påsken handlar om att fira att livet, att Jesus återuppstod efter att ha dött på långfredagen. Från början är påsken en judisk tradition som firas till minne av israeliternas…

Läs mer →

Högtider, Kultur, mat & historia

Den kristna påsken firar livet

by Caroline Maino • 1 april, 2021 • 0 Comments

Påsken är den största kristna högtiden och firar att Jesus återuppstod från de döda efter att ha dött på korset på långfredagen. Från början är det en judisk tradition som firas till minne av israeliternas uttåg ur Egypten, Pesach. De…

Läs mer →

Afrika, Huvudrätt, Recept

Thiéboudiène – Senegals nationalrätt

by Caroline Maino • 31 mars, 2021 • 0 Comments

Tiep bou dièn eller thiéboudiène är Senegals nationalrätt. Det är en gryta gjord på ris och fisk samt grönsaker som morötter, kål, kassava plus ofta lök, peppar, lime och jordnötsolja. Namnet kommer från wolof och betyder ”ris och fisk”. Det…

Läs mer →

Högtider, Huvudrätt, Kultur, mat & historia, Recept, Uppdukat

Auberginegryta med lamm till assyriska nyåret

by Lena Ahlström • 31 mars, 2021 • 0 Comments

Denna rätt kan passa bra för den som vill fira det assyriska/syriska nyåret den 1 april. Så firar assyrier/syrier världen över nyåret (Akitu). Ingredienser för 4 personer: 500 g benfritt lammkött 1 st gul lök 2 msk smör 1 tsk salt 1…

Läs mer →

Page 159 of 339
« 1 … 157 158 159 160 161 … 339 »

Vår kalender

  • Maj 2025
  • Högtider att uppmärksamma från 16 till 26 maj 2025

Vår mission

Vi är övertygade om att ett lyckat och ekonomiskt framgångsrikt samhälle bygger på mångfald och att folk kommer överens. I ett sådant samhälle blir mångfalden en styrka och inte en svaghet. Detta vill vi bidra till. Vi bygger broar mellan människor från olika kulturer med hjälp av grytorna. Vår kalender är basen när vi dukar upp det mångkulturella matåret.

Prenumerera

Anslut dig till vårt nyhetsbrev och få en summering av högtider du kan fira den närmsta tiden och länkar till recept kopplade till några av dem - bekvämt direkt till din mejlbox.

Vi tipsar

  • Per Wästberg i en krönika i SvD "När nazister marscherar i svenska städer måste vi minnas totalitarismens brott mot mänskligheten. Vi får inte glömma alla de oskyldiga som mördats av Hitler, Stalin, Mao och Pol Pot."
  • Margit Richert i en krönika i SvD "Mångkultur är mat, vårt ursprungliga lingua franca."
  • 67 fördomsfulla främlingar tog ett DNA-test – resultatet får dem att börja gråta...
  • En flykting korsar vårt spår - och förändrar oss, skriver Susanna Alakoski i DN Kultur

  • Vi gillar-sidan

Senaste kommentarer

  • Barnens dag | Kulturminnet om Högtider att uppmärksamma från 10 till 20 maj
  • Julens skjulte symboler: Hva betyr egentlig julestjernen og nissen? – Giossjulatilbake.no om Från proletärsstjärna till global symbol
  • Caroline Maino om Hackkorvslåda med Duchessemos
  • Håkan Nilsson om Hackkorvslåda med Duchessemos
  • Göran Bryntse om Runebergstårta

Senaste inläggen

  • Smart mat för både klimatet och hälsan – tjejer behöver mer järn
  • Tisdag 20 maj
  • Måndag 19 maj
  • Söndag 18 maj
  • Lördag 17maj

Copyright © 2025 Kultursmakarna. All Rights Reserved. Sajten är producerad av Webbräddarna.