Quingming kombinerar sorg och glädje

Quingmingfestivalen i Kina, som också kallas gravsopardagen eller förfädersdagen, kombinerar sorg och glädje. Vemodet och sorgen över de döda blandas med lycka och skratt inför den kommande våren.

Smyckade gravar

Smyckade gravar

Quingming är en av de viktigaste dagarna för alla kineser, då många ger offergåvor till sina förfäder och sopar de avlidnas gravar. Denna dag lagas inte varm mat, endast kalla rätter serveras.

Traditionen att fira Quingming går 2 500 år bakåt i tiden och är en traditionell kinesisk högtid. I den kinesiska kalendern infaller festivalen under våren på qingming, 104 dagar efter vintersolståndet. I den västerländska Gregorianska kalendern blir det vanligen runt 4 eller 5 april. Högtiden varar till runt 20 april. Det sägs att förfädernas andar har 15 dagar på sig att vistas utanför gravarna. Sedan 2008 har Qingming status av helgdag i Folkrepubliken Kina.

Qingmingfestivalen firas både av hankineser, den etniska majoriteten, och etniska minoriteter. Under högtiden går familjer till sina förfäders gravar för att minnas dem och umgås med dem. Att sopa gravarna är en av de viktigaste aktiviteterna under Qingming. Man hedrar sina döda genom att städa upp och pynta gravarna. Fjolårsgräset plockas bort och ny jord läggs dit innan man visar sin respekt med blommor och sina förfäders favoriträtter och drycker. Man bränner även papperspengar för att de döda ska ha det gott ställt i efterlivet. Under festen dansar kineser även i sina traditionella kläder för att hedra de döda och för att locka ut dem från underjorden.

I de stora städerna har begravningsplatser ersatts av kolumbarium, där det finns nischer  med plats för gravurnor med de avlidnas kremerade aska. Familjerna söker reda på nischerna, håller en familjeceremoni och återställer dem sedan. På landsbygden träffas familjerna vid familjegravarna på fältet, där de äter en måltid efter att ha rensat de jordhögar som markerar gravarna.

qingmingjiefood-113x147

Mat vid Qingming

Vid Qingming firas även vårens återkomst. Under mars börjar naturen vakna till liv igen, den härliga grönskan spirar åter, solen skiner och blommorna slår ut. Under Qingmingfestivalen passar många på att gå ut och njuta av naturens under medan man hedrar hälsan, kroppen och själen. Traditionellt har det varit populärt att uppvakta en kanske blivande käresta denna dag, samt att plantera träd eller aktivera sig utomhus.

En annan vanlig syn under festivalen är tusentals drakar som syns i luften både under dagen och på kvällen. På kvällen sätts små lysande lanternor fast på drakarna så att det ser ut som blinkande stjärnor i skyn. Det speciella med drakflygningen under Qingmingfestivalen är att man skär av snöret så att draken får flyga fritt. Detta sägs bringa tur och hålla sjukdomar borta.

I Hongkong brukar varje år tusentals människor samlas för att minnas de som fick sätta livet till 1989 vid Himmelska Fridens Torg.

Jie Zitui-legenden

Jie Zitui-legenden

 

Hur uppstod Qingmingfestivalen?
Ursprunget till festivalen sägs vara att hedra minnet efter en mycket lojal tjänare vid namn Jie Zitui (770-476 fvt – före vår tideräkning). Hans härskare hade blivit satt i exil och kampen om kronan var på väg att förloras. Jie skar av bitar av sitt eget ben för att den hungrige, nedslagne härskaren skulle få lite näring.

Härskaren fick 19 år senare tillbaka makten över kungariket, men då hade han glömt Jies storslagna insats. När han senare kom på detta fylldes han av ånger och beslutade sig för att belöna honom. Man letade länge innan man fick höra att Jie hade gömt sig i en grotta tillsammans med sin mor.

Kungen gav order om att ”röka” ut dem och man satte hela berget i brand. Senare hittades både Jie och hans mor döda. Kungen beslutade att för att hedra hans död så skulle man från och med nu bara äta kall mat den här dagen (Hanshifestivalen). När kungen nästa år besökte berget för att offra till Jie så fann han, på den platsen Jie dog, att en stor lund av pilar växt fram. Då beslutade han att kalla dagen efter Hanshifestivalen för Qingmingfestivalen. Idag är de två festivalerna hopslagna till en.

Under Qingming kan man erbjuda sina förfäder färsk frukt eller saftiga apelsiner, populära läskedrycker eller deras favoritvin. Många familjer äter på kyrkogården eller har picknick i någon park efter att graven har sopats. Matvanorna skiljer sig från trakt till trakt, några exempel är gröna risbollar, sniglar eller ett speciellt femfärgat ris. Zongzi (粽子) är ett slags klibbigt ångkokt ris invirat i bambublad. Det äts gärna i Zheijangprovinsen när det är Quingmingfestivalen. Här förmedlar vi ett recept till denna spännande rätt.

Källor:
http://kinalotsen.se/qing-ming-festivalen/ http://sv.wikipedia.org/wiki/Qingming http://sv.wikipedia.org/wiki/Qingmingfestivalen http://www.theworldofchinese.com/2013/04/qingmingjie/ http://en.wikipedia.org/wiki/Qingming_Festival

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *