Thiéboudiène – Senegals nationalrätt

Tiep bou dièn eller thiéboudiène är Senegals nationalrätt. Det är en gryta gjord på ris och fisk samt grönsaker som morötter, kål, kassava plus ofta lök, peppar, lime och jordnötsolja. Namnet kommer från wolof och betyder ”ris och fisk”.

Det finns också i grannländer som Mauretanien eller Gambia (benechin), samt i resten av Västafrika under namnet ”fettris” eller ”senegalesiskt ris”. Senegaleserna säger att rättens ursprung är från staden Saint-Louis, på 1800-talet. I Saint-Louis lagas en variant som kallas thiéboudiène penda mbaye. Det tar några timmar att förbereda och tillaga thiéboudiène.

Här förmedlar vi ett recept från Zeinas Kitchen – Recept av Zeina Mourtada

Ingredienser till 6-8 portioner

Marinad till fisk:
Cirka 1,5 kg hel vit fisk (jag använde 2 st havsabborre, red snapper, gös, gädda eller torsk funkar också bra)
1 liten knippe persilja
6 st sivri (kan ersättas med 2 gröna paprikor)
6 vitlöksklyftor
4 salladslökar
1-2 st habanero (justera hetta efter smak eller uteslut)
1 fiskbuljongtärning
2 msk rapsolja till marinad
0,5 tsk salt
Rapsolja till fritering
Riset:
5 dl långkornigt ris eller basmatiris
3 st mogna röda tomater eller 1 burk krossad tomat
2 röda paprikor
3 st lökar
1-3 st habanero (justera hetta efter smak eller uteslut)
0,5 dl tomatpuré
0,5 msk torkad timjan
2 st buljongtärningar eller 2 msk fond (valfri sort, jag använder grönsaksbuljong)
Ca 6 dl vatten
Salt & peppar
Grönsaker (läs tips nedan)
1 auberigne
2 sötpotatisar
4 morötter
2 små klyftor vitkål
Ca 12 st okra
2 st sivri – en slags chilifrukt

TIPS! Du kan variera grönsaker efter smak, de flesta rotfrukter funkar perfekt att ha i grytan. Du kan använda färsk eller fryst okra.

Gör så här:
Börja med fisken. Fjälla och rensa fisken (be gärna personalen i fiskdisken att göra det åt dig). Lägg grovhackad persilja, vitlök, sivri/paprika, salladslök, habanero, smulad buljong, rapsolja, salt i en mixer och mixa till en finfördelad marinad. Dela fisken i portionsbitar. Gör 4-5 hack på fiskköttet (se bild). Peta in marinaden i hacken och täck sedan fiskbitarna med marinad. Marinad som blir över kan du spara och ha i tomatsåsen och lite som garnering vid servering. Täck fisken och låt marineras minst 30 min i kylen, gärna längre. Fritera sedan fisken i olja ca 4-5 min på varje sida. Låt rinna av på papper och ställ åt sidan. Ta tillvara på ca 1 dl av oljan som du friterade fiska med och sila av den. Spara oljan till riset.
Börja sedan med att förbereda sås till riset. Kärna ur paprika och hacka den, tomaterna och chili i grova bitar. Hacka två lökar i grova bitar (spara den ena till senare). Mixa grönsakerna till en slät tomatsås. Hacka den ena löken i små tärningar eller strimlor.

Hetta upp 1 dl av frityroljan i en gryta och stek löken tills den får färg. Tillsätt tomatpurén och stek den under omrörning i ca 3 min under omrörning. Hoppa inte över detta moment, se verkligen till att steka purén en bra stund för godast smak på såsen. Häll i den mixade tomatåsen, rör om och koka upp. Tillsätt timjan, buljongtärningar, vatten, salt, och peppar. Om du har marinad över från fisken kan du ha det i såsen. Sänk värmen och låt såsen puttra under lock i 20 min. Rör om med jämna mellanrum. Under tiden kan du förbereda alla grönsaker. Skala sötpotatis och morot. Hacka alla grönsaker förutom okra och sivri i grova bitar. Droppa ner grönsakerna och habanero i grytan och låt puttra i ca 35-40 min, tills grönsakerna mjuknar utan att de kokas sönder.

Under tiden grönsakerna puttrar förbereder du riset. Tvätta riset ordentligt i ljummet vatten och försök att tvätta bort så mycket som möjligt av stärkelsen utan att du bryter sönder riskornen. Låt riset stå i blöt i 30 min.

Ta varsamt upp grönsakerna från tomatsåsen med en hålslev, lägg på ett fat och täck med ett lock eller folie. Droppa ner fisken i tomatsåsen och låt den puttra i såsen i ca 10-12 min, ta varsamt upp fisken, lägg på ett fat och täck.

Smaka av tomatsåsen och tillsätt eventuellt mer salt eller kryddor. Häll riset över såsen och rör om. Lägg ett lock på grytan och låt riset ångas långsamt på medelvärme i ca 25-30 min, tills riskornen mjuknar. Lyft på locket och fluffa till riset med en gaffel, om det känns torrt kan du tillsätta lite mer vatten i grytan. Låt sedan tillagas lite till under lock tills riset är klart.

Värm upp fisken och grönsakerna. Lägg riset på ett fat, toppa med grönsaker och fisk. Njut av din magiska risrätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *