Fredag 1 december
Centralafrikanska republikens nationaldag. En jordnötssoppa kan passa att uppmärksamma dagen med.
Rumäniens nationaldag – firar dagen när nationen förenades 1918. Här förmedlar vi recept på nationalrätterna Sarmale, surkålsdolmar, och Clatitie, rumänska pannkakor
– Rosa Parks dag (USA) – En dag år 1955 vägrade den svarta sömmerskan Rosa Parks att lämna sin plats i bussen åt en vit man. Hon dömdes till 10 dollar i böter, överklagade och vann. Efter ett år förbjöds all rasåtskillnad på bussar och tåg i USA. Rosa Parks protest ses som startskottet för den amerikanska medborgarrättsrörelsen.
– Glöggens dag* – Sedan 1800-talet har vi som tradition i Sverige att dricka glögg, framförallt är glöggen förknippad med julen. Totalt dricks det cirka 5 miljoner liter varje år i Sverige. Den kombineras ofta ett antal olika tillbehör, både i och vid sidan av den ädla drycken. För att hedra denna dryck firas sedan 2016 Glöggens dag den 1 december varje år. Passa på att bjuda dina vänner eller kollegor på glögg och pepparkakor för att uppmärksamma dagen, uppmanar temadagar.se.
– Mawlid-al-nabi – Profetens födelsedag (muslimer). Vid denna muslimska högtid firas profeten Muhammeds födelsedag. Dagen firas på olika sätt i olika länder. Det är vanligt att man läser om Muhammeds liv, sjunger och läser dikter till hans ära. Firas fem dagar senare av shiamuslimer. Mawlid är även en beteckningen av firandet av andra, i islam, viktiga personers födelse. Det är även benämningen på de hyllningsdikter som skrivits om detta. Mawlid är numera i de flesta muslimska länder en nationell helgdag där bön förrättas i huvudstädernas centrala moské i närvaro av ländernas ledare och regeringar. Firandet börjar vid solnedgången kvällen innan.
Lördag 2 december
Förenade Arabemiratens nationaldag. Landet firar att sju emirat bildade ett land 1971. Umm Ali är en vanlig, och tröstande, efterrätt.
Laos firar republikens dag – Laos nationalrätt är salladen Larb som även kallas Laap, Larp, Lahp eller Lahb. Larb är en av de internationellt mest kända salladerna.
– Internationella dagen för avskaffande av slaveri (FN)
Söndag 3 december
– Internationella dagen för funktionsnedsatta (FN)
– Första advent (katoliker, protestanter). Advent betyder ankomst och den man väntar på är frälsaren och räddaren Jesus Kristus, som föds 25 december. Det är en tid av förberedelse och förhoppningar. Första advent inleder kyrkoåret. Läs mer om att Advent betyder ankomst – vi går i väntans tider. Läs mer om adventsstjärnan och varför inte göra en Adventskaka med saffran till fikastunden på första advent.
Måndag 4 december
– Guds moders tempelgång (ortodoxa katoliker). Firas till minne av när Maria som barn fördes till Jerusalems tempel där hon mottogs av översteprästen Sackarias och bars in i templets allra heligaste del. Hon stannade i templet till sitt tolfte levnadsår. (se även 21 november), berättar Multireligiös almanacka.
Tisdag 5 december
Thailands nationaldag. Här tipsar vi om den thailändska nationalrätten Penang – en fantastiskt god kycklingrätt.
– Nationell manifestation mot främlingsfientlighet och rasism. 5 i 12-rörelsen. Läs mer om rörelsen och manifestationen här.
– Mawlid-al-nabi – Profetens födelsedag (muslimer). Firas denna dag av shiamuslimer. Se även 1 december.
Onsdag 6 december
Finlands nationaldag – firar självständighet från Ryssland 1917. År 2017 firar Finland 100 år av självständighet. Den finländska specialiteten kalakukko var en gång i tiden fattigmansmat och sägs ibland vara ”världens äldsta konserv”. Kaffeost med hjortronsylt är en annan specialitet. Pröva gärna även Rosolli är en färgrik finsk mycket smakrik form av sillsallad som finns på alla finska julbord.
– St Nikolaus – helgonet som blev jultomten har namnsdag i dag. I Tyskland ställer barnen ut sina stövlar utanför dörren eller på fönsterblecket på kvällen den 5 december – kanske kommer jultomten på natten… Lebkuchen, tyska pepparkakor och tillika våra pepparkakors föregångare, är populära runt jul. Här förmedlar vi ett klassiskt recept på mjuka lebkuchen från den tyska sajten Lebkuchen.
Torsdag 7 december
Fredag 8 december
– Jungfru Marias utkorelse och fullkomliga renhet (katoliker). Arvssynden är enligt kristendomen en konsekvens av att Adam och Eva bröt mot Guds vilja genom att äta av kunskapens frukt. Katoliker firar under denna dag att Jungfru Maria föddes utan att vara befläckad av arvssynd.
– Bhodidagen (buddhister) – högtiden firas till minne av att prinsen Siddharta Gautama nådde upplysning och blev den förste Buddah Rispudding och Bodhikakor hör till firandet.
– Mors dag i Panama.
Lördag 9 december
– Pepparkakans dag – här förmedlar vi receptet på pepparkakor har jag fått av min gudmor Margareta Conradi. I sin tur hade hon fått det av sin farmor i Umeå. Receptet är minst från slutet av 1800-talet. Fira pepparkakans dag med dessa godingar, eller kanske med föregångarna Lebkuchen som du kan läsa mer om här.
– Annadagen – i dag, när Jesus mormor har namnsdag är det 15 dagar kvar till jul och dags att lägga lutfisken i blöt och prova julölet – eller börja brygga det.
Söndag 10 december
– Mänskliga rättigheternas dag – Mänskliga rättigheternas dag instiftades av FN två år efter att FN:s generalförsamling den 10 december 1948 godkände en deklaration som handlade om de mänskliga rättigheterna. Dagen instiftades för att hylla deklarationen och dess syfte. Läs om Sveriges första doktor i mänskliga rättigheter.
– Nobeldagen*. Läs gärna mer om Nobelbankettens historia här. Glöm för all del inte att äta tillsammans, för – utan gemensamma måltider inga Nobelpris.
– Terra Madre day – dagen är instiftad av Slow Food. Gör gärna Slow food-festmenyn med vitlökskotletter med örter och nejlika.
– Internationella djurrättsdagen
– Andra advent (katoliker, protestanter)
Måndag 11 december
Burkina Fasos nationaldag – firar republikens dag
Tisdag 12 december
Kenyas nationaldag – firar självständighet från Storbritannien 1963. Maten i Kenya har starka influenser från indisk mat. Kenyas inofficiella nationalrätt är nyama choma – grillat kött.
Onsdag 13 december
– Luciadagen* (Sverige). Lucia inleder julfirandet. Lucia var ett kristet helgon som dog martyrdöden på Sicilien. Hon var kristen trots att det var förbjudet och stack ut sina ögon i protest mot samhällets orättvisor. I Sverige brukar Luciadagen firas med saffransbullar, glögg och luciatåg som sjunger speciella luciasånger. Här är ett favoritrecept som ger saftiga goda saffransbullar. Här kan du läsa mer om att Lucia firas även i augusti på Sicilien med en procession genom staden.
– Chanuka (judar) börjar vid solnedgången 12 december och pågår till kvällningen 20 december. Det är en historisk fest, som firas till minnet av att den judiska armén lyckades besegra syrierna för mer än 2000 år sedan (165 f. vt.) och återerövra Jerusalem och templet. Enligt en legend sökte soldaterna efter helig olja när de kom in i templet. De fann bara tillräckligt mycket olja för en dag. Man använde oljan i en ljusstake, men som ett mirakel räckte oljan i åtta dagar. Det är därför som Chanuka pågår i just åtta dagar.
Under Chanuka tänder man ett ljus i Chanukastaken varje kväll. Chanukastaken är en åttaarmad ljusstake som har plats för ett nionde ljus, som kallas tjänaren. Med detta tänder man de övriga ljusen. Chanuka är ljusets fest. Man spelar spel, sjunger och ger varandra små gåvor. Här berättar Judit Lukacs mer om Chanuka och hur hon firar 2013 . Vi tipsar även om hur man gör latkes – judiska rårakor
Torsdag 14 december
Fredag 15 december
Lördag 16 december
Bahrains nationaldag – till detta lilla örike i Persiska viken importeras mycket av livsmedlen eftersom det till stora delar består av öken. Machboos är en kryddstark kyckling från Bahrain.
Kazakstans nationaldag.
Söndag 17 december
Bhutans nationaldag – i kungadömet Bhutan baseras landets kultur och ekonomi på buddhismens centrala andliga värden och nationen är vida känd för sitt sätt att mäta ”bruttonationallycka”. Här förmedlar vi ett recept på Morgh shati korma – bhutansk kycklinggryta plus ett recept på Ema datshi – Buthans kryddstarka nationalrätt.
– Tredje advent (katoliker, protestanter). Tredje söndagen i advent är en av söndagarna i adventsfastan, särskilt ägnad Johannes döparen. Den kristna fastan innebär rent allmänt att minska födointaget, men också att avstå från kött. Här förmedlar vi några recept om du vill ta fasta på fastan.
Måndag 18 december
Nigers nationaldag, firar republikens dag
– Internationella migrationsdagen (FN). Över 250 miljoner människor i världen är internationella migranter! Vi tipsar om en crossover-rätt i form av en gryta med rödbetor, quionoa och fetaost.
– Kakans dag – Till kakans dag har vi samlat en hel del av de kakrecept vi publicerat genom åren.
Tisdag 19 december
Onsdag 20 december
Torsdag 21 december
– Tomasdagen – Tomas var en av Jesus tolv lärjungar. Tomasdagen har traditionellt ansetts inleda ”julfriden”. Det var också på Tomasdagen som man fick börja dricka av julbrännvinet och julölet – som provsmakades knappt två veckor tidigare, på Annadagen den 9 december.
– Pancha Ganapati är en modern hinduisk festival som firas 21-25 december. Den skapades år 1985 som ett hinduiskt alternativ till jul och andra vinterfester. En barnvänlig helg! Varje dag offras en bricka med godis och rökelse till Ganesha, som också kläs och dekoreras i olika färger varje dag. Vadai, kryddstarka friterade snacks som liknar munkar, äts gärna. Till varmrätt kan vi rekommendera en indisk lammgryta med tomat. Sötsaken Modak – guden Ganeshas favorit passar säkert också.
– Shab-e Yaldã – Födelsens dag (Iran)
– Şeva Zistanê (kurder) – Enligt kurdisk mytologi är detta natten då solen föds på nytt: mitt i mörkret börjat livet om.
– Vintersolståndet. – Detta är den punkt då årshjulet vänder och vi går mot ljusare tider igen – ända till midsommar då det vänder igen. Vintersolståndet firas i många kulturer.
Fredag 22 december
– Mors dag i Indonesien. Med fler än 300 etniska grupper har det Indonesiska köket en unik variation. Huvudingrediensen i Indonesisk matlagning är precis som i andra asiatiska länder ris. Kokosmjölk och chili är de vanligaste smaksättarna. Kanske vill du pröva att göra kycklingcurry med ris. Här är receptet.
Lördag 23 december
Söndag 24 december
– Julafton* – den av julhelgens dagar då de flesta i Sverige firar jul med särskild mat, pynt och julklappar. Kanske kommer även tomten. I den lilla turkiska staden Demre levde på 200-talet en biskop som i det tysta hjälpte de fattiga. Han blev senare sjömännens skyddshelgon och känd över världen som Sankt Nicolaus, en av förebilderna till dagens jultomte. Läs mer om Sankt Nicolaus här. Läs mer om hur Natalia Aramburu och hennes släkt firar svenskperuansk jul.
– Fjärde advent (katoliker, protestanter).
Måndag 25 december
– Juldagen*, Kristi födelse (katoliker, protestanter). Under juldagen firas att Gud steg ned till jorden genom sin son Jesus födelse för att ge människorna en väg till frälsning. Jesus föddes i ett stall och en stjärna tändes på himlen för att visa vägen dit. Många kristna går i kyrkan denna dag, till exempel på julottan tidigt på morgonen.
Tisdag 26 december
– Annandag jul*
– Kwanzaa* – (afroamerikaner). Veckan mellan jul och nyår firar många miljoner människor runt om i världen Kwanzaa, den kanske yngsta högtiden av alla. En sju dagar lång social högtid för att ge svarta ett alternativ till de existerande jul- och nyårshögtiderna. Läs mer om Kwanzaa här. Laga gärna Marcus Samuelssons recept på Hoppin´ John. Läs mer om Marcus Samuelsson på hans hemsida.
Onsdag 27 december
Torsdag 28 december
– Värnlösa barns dag (katoliker, protestanter)
– Di de los Santos Inocentes (spansktalande länder) – Dagen har samma bakgrund som Värnlösa barns dag men är som 1 april där man skämtar med och lurar varandra.
Fredag 29 december
Lördag 30 december
Söndag 31 december
– Nyårsafton* – enligt den gregorianska tideräkningen, det vill säga den tideräkning som de flesta av jordens länder använder. I Sverige, liksom i många länder, firas kvällen med familj eller vänner, med god mat och fyrverkerier vid tolvslaget. Fira med Glassuflé nobis – desserten Tore Wretman gav min man när han pryade på Operakällaren på 1960-talet. Men det finns många fler nyår i världen – nästan varje månad infaller ett nyår. Eftersom människor runt om i världen följer olika kalendrar firar inte alla nyår samtidigt. Kultursmakarna har gjort en översikt – med över 45 möjligheter att fira nyår under året.