I dag är det fredag den 13 september. På många håll i världen anses just fredag och siffran 13 vara en otursdrabbad kombination – och därmed en oturlig veckodag. Att anse att kombinationen fredag och siffran 13 skulle betyda otur är en modern tradition. Men var för sig har veckodagen och datumet i fråga länge varit förknippade med otur och olycka, så långt bakåt som till antiken. Anledningen till att siffran blivit huvudsakligen ett olyckstal i västvärlden kopplas ofta till bibelns berättelse om att det var tretton personer runt bordet vid Jesus sista måltid med lärjungarna (där Judas Iskariot räknas som den trettonde). Och fredag är den veckodag då Jesus dog. I Institutet språk och fokminnens arkiv finns många berättelser om vardagsnära föreställningar som rör tur och otur, lycka och olycka. Talet tretton och fredagar är vanligt förekommande.
De närmsta tio dagarna finns mycket annat att uppmärksamma också, som 14 nationaldagar, matrelaterade temadagar, liksom Chuseok, tacksägelsefest i Korea och Månfesten eller Månfestivalen i Kina. Kika gärna i ”Vår kalender” och låta dig inspireras.
I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:
Fredag 13 september
– Chuseok, tacksägelsefest i Korea. Chuseok är en viktig familjehögtid i Korea och precis som vid alla familjehelger i världen är maten viktig. Ett måste är den halvmåneformade och tallbarrsdoftande riskakan songpyeon. Den har oftast söt fyllning och görs i massor av färger som rosa, grönt eller gult, berättar den Mångkulturella almanackan. Här förmedlar vi recept på Tteok eller dduk – Koreanska riskakor.
– Månfesten eller Månfestivalen i Kina, eller som den vanligen kallas på kinesiska, midhöstfestivalen räknas ofta som Kinas näst viktigaste traditionella högtid efter vårfestivalen, det kinesiska nyåret.
Lördag 14 september – Heliga korsets upphöjelse* (ortodox, katolsk). En dag tillägnad korset som var själva instrumentet för frälsningen. Enligt legenden grävdes korset fram på Golgata av Sankta Helena år 326. (Se även 27 september).
– Kyrkligt nyår, det vill säga att kyrkoåret börjar* (ortodoxa). Firas vid tiden då Moses tog emot budtavlorna av Gud på berget Sinai. En dag då ortodoxa kyrkan särskilt betonar människans ansvar gentemot skapelsen (se även 1 september).
Söndag 15 september Denna dag firar följande fem länder i Latinamerika att de blev självständiga från Spanien 1821. Fira dagen med en fiskrätt med latinamerikanska smaker som är enkel att tillaga: ceviche på kolja med tostones.
Costa Ricas nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
El Salvadors nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
Guatemalas nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
Honduras nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
Nicaraguas nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821. Gallo Pinto är Nicaraguas nationalrätt – här är receptet.
– Internationella dagen för demokrati. Dåvarande statsminister Olof Palme hjälper Hedvig förklara ordet demokrati 1974 i barnprogrammet Från A till Ö. Se klippet på Öppet arkiv här.
– Brunchens dag, infaller den tredje söndagen i september. Dagen instiftades för att få fler att mötas genom att äta god och inspirerande mat tillsammans. Brunch är ett trendigt sätt att mötas mellan de ordinarie måltiderna och vedertaget inom restaurangvärlden. Dagen uppmärksammas för att få fler att även bjuda på brunch hemma tillsammans med familj, släkt och vänner, det är ett trevligt sätt att umgås och att äta, gott och länge. Brunchens dag är instiftad av Orkla Foods. Varför inte bjuda på en klassisk söndagsrätt i modern tappning – dillkött med grönsaker.
Måndag 16 september
Mexikos nationaldag*, firas till minne av att självständighetskampen mot Spanien början 1810. Ett förslag att tillreda denna dag är Kyckling enchilada med molesås.
Papua Nya Guineas nationaldag*, firar självständighet från Australien 1975.
– Internationella dagen för bevarande av ozonskiktet* (FN).
Tisdag 17 september
Onsdag 18 september
Chiles nationaldag*, firar självständighet från Spanien 1810.
– Surkålens dag. Denna dag kan bratwurst med sauerkraut, surkålsgryta med korv och fläsk, eller den polska nationalrätten bigos passa bra – här förmedlar vi två recept av bigos: ett snabbare och ett omsorgsfullt .
Torsdag 19 september
Saint Kitts och Nevis nationaldag*, firar självständighet från Storbritannien 1983.
– Messmörets dag* – då kan Renskavsgryta med messmör och kantareller passa bra.
Fredag 20 september
– Bålets dag* – bål är en lättare, spritsig, ofta frukt- och alkoholbaserad dryckesblandning. Här finns bålrecept på Icas sida och här tipsar Allt om mat om recept. Här berättar DN hur du gör din egen bål.
Lördag 21 september
Armeniens nationaldag*, firar självständighet från Sovjetunionen 1991. Varför inte tillaga en meny på Armeniens självständighetsdag: Fattet hummus – en vegetarisk hummusrätt, Taboule – persiljesallad samt Harisa – en syrisk kokoskaka
Belizes nationaldag*, firar självständighet från Storbritannien 1981.
Maltas nationaldag*, firar självständighet från Storbritannien 1964. – Internationella fredsdagen * (FN)
– Internationella Alzheimerdagen* – Läs om professor Miia Kivipeltos råd för att minska risken för demens. Rätt mat kan förlänga livet. Här förmedlar vi Leif Mannerströms recept på Pannbiff med lök ur Mannerströms stora kokbok.
Söndag 22 september
Malis nationaldag*, firar självständighet från Frankrike 1960.
Måndag 23 september
Saudiarabiens nationaldag*, firar att kungariket enandes 1932.
– Höstdagjämning – vid dagjämningarna är dag och natt ungefär lika långa på hela jorden. Efter höstdagjämningen blir dagen kortare på norra halvklotet än på södra halvklotet, och tvärtom vid vårdagjämningen. På grund av skottårscykeln varierar tidpunkten för höstdagjämningen, varför den på norra halvklotet kan inträffa antingen den 22 eller 23 september. Nästa skottår infaller 2020. Renskav och potatismos med rårörda lingon kan vi rekommendera denna dag.
– D-vitaminens dag – infaller på samma dag som höstdagjämningen. D-vitamin är bra för skelettbildningen, kalkbalansen i skelett och tänder, för immunförsvaret, hud och hår. D-vitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott. D-vitamin bildas i huden när vi är ute i solen. D-vitamin i mat får vi främst i oss från fisk. Till exempel innehåller lax, sill, makrill och tilapia mycket D-vitamin. Mjölkprodukter, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.
– Internationella dövveckan (7 dagar)
– Hummerpremiären i Sverige – gör Leif Mannerströms hummersoppa för att fira dagen. Dagen infaller alltid den första måndagen efter den 20 september.