Feijoada – en mustig brasiliansk böngryta

Feijoada Foto: Andre Rebeiro

Feijoada
Foto: Andre Rebeiro

Det brasilianska köket, liksom Brasilien självt, varierar mycket från region till region. Detta är den största staten i Sydamerika, både när det gäller yta och antal invånare som är nästan 200 miljoner. Brasilien är den femte största staten i världen. Grytan Feijoada sägs vara Brasiliens nationalrätt. Den kan passa för den som vill uppmärksamma nationaldagen den 7 september, en dag som i allmänhet inte firas i landet.

Mångfalden i det brasilianska köket återspeglar landets blandning av infödda indianer, portugiser, afrikaner, italienare, spanjorer, tyskar, polacker, syrier, libaneser och japaner, som bland annat har skapat en nationell matlagningsstil som kännetecknas av bevarandet av regionala skillnader. Mycket av matkulturen kommer från Afrika med slavarna som förde med sig många traditioner. Basmaten består av ris och bönor som oftast äts med kyckling, fisk eller kött.

Feijoada – en köttstuvning med soltorkat kött, kryddad korv och svarta bönor – till exempel, är besläktad med den franska cassouleten och andra sydeuropeiska rätter.Denna mustiga och mättande gryta kan med fördel tillagas i förväg. Servera ris till böngrytan.

Lyxig slavrätt
Förr i världen lär den ha varit en lyxig rätt bland afrikanska slavar på farmer i Brasilien. Grytan var billig eftersom den innehöll främst bönor och rester från saltat fläsk- och nötköttsproduktion. Genom åren har den gått från att vara en rätt för de lägre klasserna till att vara en maträtt som traditionellt serveras på lördagar och även erbjuds på de allra finaste restaurangerna och ses till och med som sagt som en nationalrätt.

 

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2005.

Ingredienser för 8 personer

 • 1 kg svarta bönor
 • 
salt
 • 500 g rimmad oxbringa
 • 250 g kassler
 • 250 – 300 g chorizokorv
 • 
ev 1 liten oxtunga
 • ev 1 knorr, öra och fot från gris
 • 2 apelsiner
 • 2 lagerblad
 • 1 tsk finmalen
 • svartpeppar
 • 2 gula lökar
 • 
2 vitlöksklyftor
 • 1 tsk smör
 • 1 dl olja

Gör så här:

 1. Lägg bönorna i blöt, helst 1 dygn, i lättsaltat vatten (1 tsk/liter). Häll av vattnet.
 2. Lägg oxbringan och ev grisdelar i kallt vatten över natten. Häll av vattnet.
 3. Lägg bönor, kött, korvar etc i en stor gryta. Täck med vatten.
 4. Pressa apelsinjuicen, tillsätt den samt lagerblad och svartpeppar. Skala och dela den ena löken. Lägg den i grytan. Koka på svag värme i minst 2 timmar. Plocka upp köttbitarna efter hand de känns lagom möra. Skär dem i skivor eller tärningar.
 5. Skala och finhacka den andra löken och pressa vitlöken. Fräs detta glansigt i smör. Tillsätt rikligt med soja. Koka ihop en kort stund. Tillsätt detta i grytan, rör om väl.
 6. Ta upp några skopor bönor. Mosa dem och red grytan med bönmoset.
 7. Lägg ner korvar och köttet 15-20 minuter före servering så att det blir genomvarmt. Grytan kan med fördel göras en till två dagar i förväg. Servera med ris, grönsallad och gärna några apelsinskivor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *