Ingen måltid utan majs i Mexiko

Majs Foto: Vearthy

Majs
Foto: Vearthy

Det mexikanska köket innehåller starka kryddor, inte sällan chilipeppar. Influenserna kommer från aztekisk mat, mayakök, europeisk mat, främst spansk och fransk samt från Asien genom handelsrutten mellan Manila och Acapulco.

Azteker (mexica) var ett indianfolk i centrala Mexikos högland som från 1300-talet och framåt byggde ett rike som bestod tills det erövrades av spanjorer och fientliga indianfolk år 1519.

Grunden för aztekisk mat var majs, en gröda som var så viktig i det aztekiska samhället att den spelade en central roll inom mytologin. Precis som med vete i Europa eller ris i Östasien ansågs ingen måltid vara komplett utan majs. Stapelfödan i Mexico består oftast av majs, men också och bönor.

Kakao, vanilj, jordnötter och avokado kommer från Mexiko. Andra råvaror som blivit kända via Mexiko är papaya, ananas, tomat, kalkon, squash och sötpotatis.

Chiles en nogada – nationell symbol
Chiles en nogada är en mexikansk specialitet. Rätten består av köttfärsfyllda chilifrukter av typen poblano täckta med valnötsgrädde och granatäpplekorn. Rätten tillkom 1821 vid ett nunnekloster i staden Puebla och serveras allmänt i centrala Mexiko från augusti till oktober. Chiles en nogada är en viktig nationell symbol.

Chiles en nogada Foto: Yavidaxiu

Chiles en nogada
Foto: Yavidaxiu

Färgerna grön (chilin), vit (valnötsgrädden) och röd (granatäpplekärnorna) är desamma som i den mexikanska flaggan och rätten ätes också under perioden för nationaldagsfirandet. Mexikos nationaldag är den 16 september.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *