Nio länders nationaldagar och fem matrelaterade temadagar finns att uppmärksamma de närmsta tio dagarna. Från söndag kväll firas – Shavuot – Veckofesten (judar). *Veckofesten är en skördefest för årets första frukter och man dekorerar synagogan med löv och blad. Högtiden firas också till minne av den dagen då Torah, den judiska lagen och heliga skrift, mottogs av Moses vid Sinai berg. Bland de rätter som brukar ätas vid shavout intar ostkakan en hedersplats. Här förmedlar vi två recept – ett lättare och ett svårare. På onsdag börjar muslimers vallfärd Hajj eller hadj. Det är den vallfärd till islams heliga stad Mekka i Saudiarabien som varje frisk vuxen muslim, som har råd, är förpliktigad att göra. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras av ännu fler högtider att uppmärksamma.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:
Fredag 30 maj Anguillas nationaldag, Anguilla Day* – början på revolutionen i den västindiska ön Anguilla 1967.
– Mors dag i Nicaragua* – Gallo Pinto är Nicaraguas nationalrätt – här är receptet.
– Guru Arjans martyrdag (sikher). Guru Arjan, den femte gurun, torterades till döds för sin tros skull. För att minnas hans lidande och hans budskap om tolerans bjuds alla människor, oberoende av tro eller hudfärg, på svalkande dryck. Många sikhiska läkare utför gratis hälsoundersökningar den dagen berättar Multireligiösa almanackan. Kachi Lassi är en härligt uppfriskande dryck med bara tre ingredienser som sikherna gärna bjuder medmänniskor på denna dag.
– Arafatdagen (muslimer) – vallfärden hajjs höjdpunkt. Dagen firas till minne av när profeten Muhammed tog emot Koranens sista verser vid berget Arafat, barmhärtighetens berg. Den är också höjdpunkten under vallfärden, hajj, till Mecka i Saudiarabien (inleds i solnedgången dagen före).
– Hammarkullekarnevalen (tre dagar) Göteborg. Läs mer här.
Lördag 31 maj
– Internationella dagen mot tobak (FN)*
– Drakbåtsfesten (Kina) – Den firas med starka färger, ljus och ljud. Festivalen infaller ofta i juni och pågår i tre dagar. Draken är en viktig symbol – för visdom och styrka – i Kina. Kineser samlas vid stora sjöar och tävlar i kappsegling i drakprydda båtar. Zongzi (粽子)– ett slags klibbigt ångkokt ris som är invirat i bambublad – äts under denna högtid.
Söndag 1 juni Samoas nationaldag. Hette Västra Samoa fram till 1997. En vegetarisk corned beef kanske kan smaka denna dag.
– Mjölkens dag* – Smarrig smoothie – eller mjölkdrink – är bra till mellis, när man vill ha något gott och nyttigt eller vill fira mjölkens dag 1 juni. Det finns säkert hur många smoothierecept som helst. Här är ett vi tycker om.
– Mors dag i Mongoliet (mors och barns dag)*
– Internationella barndagen* (Kina och många slaviska länder, till exempel Polen och Ryssland)
– Fête des voisins – grannfesten i Quebec Kanada, läs mer här. Även om det är långt till Frankrike där grannfesten har sitt ursprung kan väl en Quiche Lorraine , en fransk ost- och skinkpaj, passa även i Kanada.
– Fars dag i Litauen (firas första söndagen i juni)
Måndag 2 juni Italiens nationaldag* – firar att landet blev republik 2 juni 1946. Italiens nationaldag är värd att fira med en äkta italiensk Pasta al Pomodore – pasta med tomatsås. Eller kanske med en pizza från Ligurien. Eller varför inte med Gnudi di Maremma som gärna tillreds i den toscanska regionen Maremma.
– Internationella dagen mot ätstörningar*.
– Shavuot – Veckofesten (judar). *Veckofesten är en skördefest för årets första frukter och man dekorerar synagogan med löv och blad. Högtiden firas också till minne av den dagen då Torah, den judiska lagen och heliga skrift, mottogs av Moses vid Sinai berg. Bland de rätter som brukar ätas vid shavout intar ostkakan en hedersplats. Här förmedlar vi två recept – ett lättare och ett svårare.
Tisdag 3 juni
Onsdag 4 juni Tongas nationaldag* – Ota ika, rå marinerad fisk, är Tongas nationalrätt.
– Internationella dagen för barn som blivit offer för aggression (FN).
– Maria Elisabeth Hesselblads helgondag (katoliker). Maria Elisabeth Hesselblad helgonförklarades 2016. Hon föddes i Fåglavik i Västergötland den 4 juni 1870 och dog i Rom den 24 april 1957. Hasselblad var en Birgittinsyster och är mest känd för att ha återupplivat den gamla Birgittinorden som grundades 1370 av heliga Birgitta, Sveriges senaste helgon som kanoniserades 1391. Elisabeth Hesselblad avled 24 april 1957, 87 år gammal.
– Hajj – Vallfärden, börjar (muslimer) Hajj eller hadj är den vallfärd till islams heliga stad Mekka i Saudiarabien som varje frisk vuxen muslim, som har råd, är förpliktigad att göra. Vallfärden är en av islams fem pelare och den ska göras mellan den 8:e och 12:e dagen i dhu-l-hijjah, den tolfte månaden i den muslimska kalendern. Under dessa dagar vallfärdar miljontals muslimer till Mekka från hela världen. Eftersom den muslimska kalendern är en månkalender och därför inte följer det tropiska året, infaller hajj från år till år på olika datum i den västerländska tideräkningen.
Torsdag 5 juni Danmark – Grundlagsdagen, firar att landet skrev sin första grundlag 5 juni 1849. Egentligen har inte Danmark någon officiell nationaldag, men den 5 juni är det Danmarks grundlagsdag som också brukar benämnas dansk nationaldag. Visst tänker man på danska smörrebröd när man vill hitta något smaskigt som kan representera denna dag? 2014 lät danska Fødevaremininsteriet danska användare utse landets nationalrätt på sociala medier. Många väntade sig att valet skulle bli smörrebröd – men efter att fler än 60.000 personer röstat visade sig vinnaren i stället vara en annan dansk klassiker: stekt fläsk med potatis och persiljesås.
– Världsmiljödagen (FN) Detta är en av de viktigaste FN-dagarna. Med tanke på den globala uppvärmningen måste alla ta sitt ansvar. Det finns mycket vi kan göra. Att själva leva miljövänligt är förstås bra, men minst lika viktigt är att ställa hårdare krav på världens makthavare skriver Mångkulturella almanackan.
– Alla vänners dag*
Fredag 6 juni Sveriges nationaldag, även svenska flaggans dag. Firar att Gustav Vasa valdes till kung 1523. Sverige har ingen officiell nationalrätt, men vid sidan av till exempel smörgåsbord, smörgåstårta, surströmming, ärtsoppa och kroppkakor ligger väl ändå köttbullarna bra till.
– Dagen D – Den 6 juni 1944 landsteg de allierade med 160 000 soldater i Normandie och britter, amerikaner och kanadensare startade sitt anfall mot Tyskland.
– Fruktens dag* – fira dagen med en Kokospannacotta med fräsch fruktsallad eller kanske grapefruktsallad med avocado eller helt enkelt en frukt.
– Färskpotatisens dag*
– Sillens dag* Här är Emelies recept på inlagd sill.
– Internationella donutdagen – infaller den första fredagen i juni. ”International donut day” uppfanns 1938 av Frälsningsarmén som ett sätt att fira de kvinnor som serverade färska, varma munkar till de amerikanska soldaterna i Frankrike under första världskriget. Dessa kvinnor kallades ”donut lassies” och det sägs att det var de som gjorde så att munkarna ökade i populäritet i USA när de kom hem efter att kriget var över. I över 85 år har internationella donut-dagen firats den första fredagen i juni för att hedra de soldater som kämpade för USA i första världskriget och för de kvinnor som mättade soldaternas magar. Här tipsar vi om Arlas recept: Donuts – Recept | Arla.
Lördag 7 juni
– Jesu heliga hjärtas dag (katoliker). Denna högtid firas tredje fredagen efter pingst. Hjärtat symboliserar Jesus kärlek till människan och är därmed även en påminnelse om Guds barmhärtighet, eftersom Jesus är både Gud och människa, berättar Multireligiösa almanackan. Sankta Helena (firar andra lördagen i juni)
Pitcairnöarna (firar andra lördagen i juni)
– Eid El-Adha – offerhelgen (muslimer). Denna högtid avslutar vallfartstiden hajj och är tillsammans med Eid al Fitr årets största högtid för muslimer. Ett lamm eller annat djur offras till minne av när Gud befallde profeten Ibrahim (Abraham) att offra sin son Ismael. I Sverige offras i stället ofta pengar som används till mat för behövande, skriver Multureligiös almanacka. Läs mer här på vår sajt och gör en klassisk köttsoppa dagen till ära.
– Pingstafton (katoliker och protestanter).
Söndag 8 juni
– Världshavens dag (FN)* – Denna dag kanske det passar att bjuda på en fiskrätt. Klicka på denna länk och du hamnar på vår samlingssida för fiskrecept.
– Pingstdagen (katoliker och protestanter). Pingst är en kristen högtid som firar att den helige Ande gav sig tillkänna för apostlarna i Jerusalem. Pingst är 50 dagar efter påsk och tio dagar efter Kristi himmelsfärd. Enligt Bibeln var detta första gången tungotal förekom (ett tecken på uppfyllelse av Helig Ande) och den dagen döptes nästan 3 000 människor i Jesu namn till syndernas förlåtelse. Den kristna kyrkan anses ha fått sin begynnelse i och med pingstdagen.
– Fars dag i Belgien, Österrike (firas andra söndagen i juni).
– Mors dag i Luxemburg (firar andra söndagen i juni).
Måndag 9 juni Åland – firar att öriket blev autonom region till Finland 1921*. Denna dag kommer Ålandspannkakan med sviskonkompott och grädde säkerligen att serveras på många håll på Åland.
– Annandag Pingst (katoliker och protestanter).