Högtider att uppmärksamma från 1 till 11 mars

Gott nytt år – i Antikens Rom firades nyår den 1 mars*. Namnen på våra månader kommer också från den tiden. Och i Bulgarien välkomnas våren med Baba MartaYoghurtsoppan Tarator är väldigt populär i landet. Det är Vasaloppstider och på söndag är det första söndagen i mars och Vasaloppet går de nio milen från Berga By i Sälen till Mora. Blåbärssoppa och Vasaloppet hör ihop sedan 1958. Här är ett recept för soppa på dessa nyttiga bär. På måndag infaller två av fem matrelaterade dagar som finns att uppmärksamma de närmsta tio dagarna; dels Bananens dag*. Vår populäraste frukt är mycket nyttig – men egentligen är bananen ett bär. Gör Linda Bakkmans stärkande bananpannkakor. Dels Ostbågens dag* – för att göra egna ostbågar behöver du en högtrycksmaskin, men vi kan tipsa om recept på förrätt hos matklubben.se. Fyra länder har nationaldag de närmsta tio dagarna. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras av ännu fler högtider att uppmärksamma.

På torsdag är det punschrullens dag. Foto Caroline Maino

I  Vår kalender uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 1 mars
Baba Marta,*, välkommen våren! firas i Bulgarien. Yoghurtsoppan Tarator är väldigt populär i landet.
Bosnien Herzegovina firar självständighetsdag* till minne av då landet blev självständigt från Jugoslavien 1992.
Antikens Rom firade nyår den 1 mars*. Namnen på våra månader kommer också från den tiden.
– Internationella dagen mot diskriminering (FN)*.
– Världsböndagen för fred och kristen enhet. Dagen infaller den första fredagen i mars.


Lördag 2 mars
– Texas nationaldag*, vid sidan om USA:s 4 juli.


Söndag 3 mars
Bulgariens nationaldag* – firar självständighet från Osmanska riket 1878. Yoghurtsoppan Tarator är väldigt populär i landet.
Mors dag i Georgien*.
– World wildlife day* (FN)
– Världsnaturdagen (WWF)* – På Världsnaturdagen går WWF samman med företag och organisationer världen över för att ta bort naturkopplingarna i deras varumärken. Syftet är att belysa den dramatiska förlusten av biologisk mångfald globalt och de sociala och ekonomiska risker det innebär. Enligt Världsekonomiskt Forum är mer än hälften av världens BNP beroende av natur och fungerande ekosystem. Samtidigt visar WWFs senaste Living Planet Report att populationerna av vilda djur som däggdjur, fåglar och fiskar i genomsnitt minskat med 68 procent sedan 1970.
– Hinamatsuri (japansk tradition)* – Dockfestivalen, firar flickor och man ber för deras fortsatta hälsa och lycka.
– Mandelkubbens dag*
– Vasaloppet – körs den första söndagen i mars. Loppet går de nio milen från Berga By i Sälen till Mora. Blåbärssoppa och Vasaloppet hör ihop sedan 1958. Här är ett recept för soppa på dessa nyttiga bär. Läs Lars Nicanders artikel från 2014, när Vasaloppet fyllde 90 år.


Måndag 4 mars
Bananens dag*. Vår populäraste frukt är mycket nyttig – men egentligen är bananen ett bär. Gör Linda Bakkmans stärkande bananpannkakor.
– Ostbågens dag* – för att göra egna ostbågar behöver du en högtrycksmaskin, men vi kan tipsa om recept på förrätt hos matklubben.se.
Guam – firar självständighetsdagen den 1:a måndagen i mars. Guam är ett amerikanskt autonomt territorium i ögruppen Marianerna i västra Stilla havet. Det är det självstyret som uppmärksammas. FN anser området vara ett icke-självstyrande område. Passa gärna på att test en populär kycklingrätt med ananas och kokos denna dag.


Tisdag 5 mars


Onsdag 6 mars
Ghanas nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1957. Fufu – gröten som blir sked – är landets nationalrätt.


Torsdag 7 mars
Punchrullens dag* – kakornas pytt-i-panna gör du själv med detta recept.
– ”Fössta tossdan i mass” – Smålands inofficiella nationaldag – firas av alla som gillar Småland. Och på denna dag äts förstås massipantååta (marsipantårta)– baka en själv.

 


Fredag 8 mars
Internationella kvinnodagen* – firas sedan många år på många håll i världen. Läs mer om vad Kurdo Baksi och Bönor för bönor gör denna dag.
Mors dag i Afghanistan, Albanien, Kosovo, Armenien, Azerbaijan, Bosnien Herzegovina, Bulgarien, Kroatien, Kazakhstan, Laos, Makedonien, Modlavien, Montenegro, Rumänien, Slovenien, Serbien, Tajikistan, Vietnam*.
– Maha Shivaratri – Shivas stora natt (hinduer). Denna dag firas guden Shiva med en högtid som varar ända fram till följande morgon. Den hängivne håller sig vaken hela natten, mediterar och sjunger heliga mantran. Ritualen utförs var tredje timme. Det är också brukligt att fasta. Denna hinduiska festival firas före vårens ankomst och är en stor helgdag, framför allt i Indien och Nepal, och en högtidlig påminnelse om att övervinna mörker och okunnighet. För att fira denna dag förmedlar vi tre recept; Dal Bhat, Thukpa och Momos.


Lördag 9 mars
Tomatsåsens dag* – Tomater är nyttiga och här är ett smarrigt recept på Färsk tomatsås, ett annat tips är pasta al pomodoro, ett tredje är Maries lammköttbullar i mustig tomatsås, ett fjärde är pasta med tomatsås, fetaost och valnötter.


Söndag 10 mars
– Harriet Tubman-dagen (USA) – Harriet Tubman, föddes som Araminta Harriet Ross omkring 1822 i Maryland och avled 10 mars 1913 i Auburn, New York. Hon var en afro-amerikansk frihetskämpe och slaverimotståndare och var även känd som Black Moses eller Moses of her People. 2016 bestämdes det att hon skulle bli den första svarta kvinnan på en amerikansk dollarsedel. Harriet Tubman skulle ersätta presidenten Andrew Jackson på 20-dollarsedlarna. Från början var det tänkt att sedeln med hennes bild skulle introduceras 2020, när USA firade 100-årsjubileum med kvinnlig rösträtt. Men 2019 sköts lanseringen av sedeln upp till 2028. När den dagen kommer blir Harriet Tubman den första kvinnan på över ett århundrade som får pryda en amerikansk sedel.
Mors dag Irland, Storbritannien, Nigeria (firas fjärde söndagen i lent, perioden motsvarande fastan).


Måndag 11 mars
– Fastemånaden Ramadan inleds (muslimer). Att fasta är en av islams fem grundpelare och det görs under hela månaden ramadan. Från solens uppgång till dess nedgång får man vare sig äta eller dricka. Fastan bryts på kvällen genom att man äter dadlar och dricker mjölk tillsammans. En praktiserande muslim ska leva så enkelt som möjligt och försöka ägna all sin vakna tid åt tillbedjan och andlig utveckling. Ramadan är också en tid för givmildhet och förlåtelse, berättar Multireligiösa almanackanVi förmedlar ett recept på Sambossa som Tasteline tipsar om.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *