Torsdag 16 november

Torsdag 16 november
– Internationella dagen för tolerans* (Unesco). Dagen stiftades 1995 av FN-organet Unesco för att uppmärksamma att tolerans inte handlar om överseende eller om likgiltighet, utan om att respektera och uppskatta mångfald och människors individuella och kulturella olikheter. 

”Krig, terrorism, brott mot mänskligheten, etnisk utrensning, diskriminering av minoriteter och invandrare samt andra missförhållanden präglar vår värld idag. Globaliseringen binder samman oss men kan också leda till ökade rädslor och att till vi vänder oss från varandra. Vår planet står inför flera oroväckande hot och det kan göra att spänningar mellan människor ökar, och därmed även fördomsfullheten.

Vi vet hur vi kan bekämpa dessa hot. Våra bästa redskap är kulturell mångfald, arbete för en hållbar utveckling samt utbildning för tolerans och fred. Vi vet att vårt bästa skydd är ett aktivt civilt samhälle som följer med att de mänskliga rättigheterna respekteras och fria och ansvarstagande medier.” har FN:s tidigare generalsekreterare Ban Ki-moon bland annat sagt. Läs mer om dagen på FN:s sida: https://unric.org/sv/internationella-dagen-for-tolerans-uppmarksammas-idag-2/ 
– Den Mångkulturella matdagen*, instiftad av Kultursmakarna 2014. Kultursmakarna uppmanar alla att bygga extra många broar mellan grytorna just den dagen. Först ut att uppmärksamma dagen var Lemshaga akademi på Ingarö som ägnade skoldagen 2015 åt mångkultur. Skolköket lagade kenyansk kokoskyckling dagen till ära. ”Maten var jättegod” hördes hela tiden av såväl barn som vuxna. Vi på Kultursmakarna som instiftat dagen är stolta och glada. Läs mer om svensk mat med mångkulturella rötter.
– Världsfilosofidagen (Unesco) – dagen infaller den tredje torsdagen i november.

Kenyansk kokoskyckling ett tips på den Mångkulturella matdagen 16 november Foto: Caroline Maino

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *