Tusentals brinnande ljus på en kyrkogård en mörk höstkväll är en mäktig syn. Att tända ljus till de dödas minne på just helgonens dag är en ganska ny sed i Sverige. Ljus på gravar vid allhelgonahelgen började man med i Stockholm på 1920-talet. Sedan spreds bruket över Sverige och någon gång på 1960-talet blev alla helgons dag den dag då de flesta tände ljus på gravar, berättar Svenska kyrkan. Tanken att de döda behöver vägledas hem med ljus eller eldar är urgammal och finns i många kulturer, berättar Mångkulturella almanackan. Tre länders nationaldag och dubbelt så många matrelaterade dagar kan vi uppmärksamma de närmsta tio dagarna. Kika gärna i ”Vår kalender” och låta dig inspireras av ännu fler högtider att uppmärksamma.
I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:
Fredag 4 november
– No hate day*
Lördag 5 november
– Guy Fawkes Day* (England, Nya Zeeland). Vid ett misslyckat attentat i London år 1605 försökte den katolske soldaten Fawkes spränga kungen och parlamentet i luften eftersom de gjorde livet svårt för katolikerna. Denna kväll lyser fyrverkerier upp himlen och överallt tänds brasor med Guy Fawkes-dockor. Sedan 2010 har det blivit vanligt med Guy Fawkes-masker i demonstrationer världen över, berättar Mångkulturell almanacka. Engelsk kola är en klassiker i både när Halloween och Guy Fawkes firas i England. Vi förmedlar recept på Treacle Toffee för att påminna om denna dag.
– Kaninköttets dag* – fira dagen med Källängens enkla, snabba & supergoda kaninfilé i folieknyte med hasselbackspotatis.
– Allhelgonahelgen (Svenska kyrkan) – Alla helgons dag ligger den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november, och följs av Alla själars dag (Söndagen efter Alla helgons dag), Sverige. Tusentals brinnande ljus på en kyrkogård en mörk höstkväll är en mäktig syn. Att tända ljus till de dödas minne på just helgonens dag är en ganska ny sed i Sverige. Ljus på gravar vid allhelgonahelgen började man med i Stockholm på 1920-talet. Sedan spreds bruket över Sverige och någon gång på 1960-talet blev alla helgons dag den dag då de flesta tände ljus på gravar, berättar Svenska kyrkan. Tanken att de döda behöver vägledas hem med ljus eller eldar är urgammal och finns i många kulturer, berättar Mångkulturella almanackan. En måltid med hjortstek och gräddig pannacotta att samlas kring denna dag kan vi rekommendera.
– Världsdagen för romska språk. Dagen instiftades av FN-organet Unesco år 2016.
Söndag 6 november
– Gustav Adolfsdagen* – fira med Gustav Adolfbakelse
– Svenska dagen (Finland)* – fira med Gustav Adolfbakelse
– Internationella dagen för att förhindra exploatering av miljön i krig och väpnade konflikter* (FN).
– Abdul-Qadir Gilanis dödsdag – Helgondag (sunnimuslimer)
– Transföräldrars dag (HBTQIA+)
Måndag 7 november
– Kladdkakans dag*
– Frysrättens dag – Frysrättens dag infaller första måndagen i november.
Tisdag 8 november
– Guru Nanaks födelsedag. (sikher) Guru Nanak var sikhernas grundare och första guru. Hans födelsedag är en glad fest som traditionellt firas med processioner på gatorna. Högtiden föregås av att man turas om att läsa ur den heliga boken Guru Granth Sahib från början till slut, berättar Multireligiös almanacka.
– Total månförmörkelse.
Onsdag 9 november
Kambodjas nationaldag – (firar självständighet från Frankrike 1953). Vi rekommenderar ”Amok” som är Kambodjas nationalrätt. I landet odlas även den speciella kampotpepparn – läs mer om den.
– Årsdagen av Kristallnatten / Novemberpogromen år 1938. Natten mellan den 9 och 10 november 1938 brändes och förstördes över 1 400 synagogor och bönehus i Tyskland. Judiska butiker och bostäder vandaliserades. Judar misshandlades, mördades och många begick självmord i desperation. Enligt senare forskning mördades omkring 400 judar under natten den 9–10 november. Tillsammans med självmorden och dödsfallen i koncentrationslägren den närmaste tiden efteråt beräknas det totala antalet dödsoffer för hela pogromen vara runt 1 500. Läs mer om Novemberpogromen på Forum för levande historia.
– Loi Krathong (buddhister i Thailand) – Vattenandarnas fest, en thailändsk festival som firas vid fullmåne i den tolfte månaden i den thailändska månkalendern. Den firas genom att vackert dekorerade ”kronor” av palmblad sätts ut i åar och floder. Kronorna eller krathongerna är tända ljus i sig som lyser upp i natten. Under Loi Krathong är det också populärt med skönhetstävlingar till minne av den mytologiska drottningen Nopphamat, berättar Multireligiös almanacka.
Torsdag 10 november
– Mårtensafton* (Skåne, Tyskland). Att fira Mårten Gås i Sverige har mycket gemensamt med de stora skördefesterna i Europa och amerikanernas tacksägelsedag där kalkon är huvudnummer. Förr i tiden var den sista chansen för folk att smörja kråset innan fastan som varade fram till jul. Högtiden har firats i hela Sverige, men idag lever traditionen kvar främst i Skåne där man firat Mårten Gås sedan 1500-talet. En klassisk gåsmiddag består av svartsoppa, stekt gås och skånsk äppelkaka.
– Världsdagen för vetenskap för fred och utveckling* (UNESCO).
Fredag 11 november
Angolas nationaldag (firar självständighet från Portugal 1975). Självständighetsdagen firas ofta med Caldeirada de Cabrito, en traditionell angolansk getstuvning som serveras med ris.
Polens nationaldag – den andra vid sidan av 3 maj. Den 11 november firas att Polen återuppstår som stat 1918. Det var den dagen landet på nytt blev fritt – efter 123 år. 1795 styckade de tre stormakterna Ryssland, Preussen och Österrike upp Polen och tog var sin del. Polen återfick sitt oberoende den 11 november 1918 sedan de tre ockupationsmakterna förlorat första världskriget. Under hela 123 år var Polen bortsuddat från Europas karta. Fira dagen med Polens nationalrätt som sägs vara Bigos – här förmedlar vi två recept: ett snabbare och ett omsorgsfullt, nästan poetiskt, som tar tre dagar, eller polska pannkakor med kvark och russin. Prova gärna även polsk surbladssoppa från boken ”Från donsökaka till maklobe i Bergsjön”.
– Chokladens dag* – Choklad kommer ursprungligen från Sydamerika och odlas numera i flera länder kring ekvatorn. Bönorna var valuta hos aztekerna och användes till att göra en exklusiv dryck. Redan då ansågs choklad vara nyttigt, något som ofta hävdas även i våra dagar – allra nyttigast är den mörka. Den som vill göra något smaskigt på chokladens dag kan med fördel testa till exempel: Chokladmuffins med chokladbitar, Kladdkaka, Fairtrade-brownie, Kärleksmums, Leilas silky vegan chocolate mousse pie, Sachertårta, Chokladbollar, Raw-food chokladdröm, Hassel- och chokladslungade nötter med jordgubbssorbet eller kanske Chokladkaka – chocolate salami roll.
Lördag 12 november
Söndag 13 november
Smörgåstårtans dag* – här förmedlar vi ett recept på denna svenska klassiker.
– Världens Vänlighetsdag, World Kindness Day* – denna dag försöker man att göra världen till en bättre plats genom att främja och fira goda gärningar, antingen som individer eller som organisationer.
– Fars dag (Estland, Finland, Island, Norge, Sverige). Är det många pappor som får en slips månne? Här ett recept på en specialtårta till far på hans dag. Dagen firas andra söndagen i november.
Måndag 14 november
– Ostkakans dag. Ostkakan är den kanske svenskaste av efterrätter och har rötter i medeltiden.
– Internationella diabetesdagen (WHO och IDF). Dietisterna Hannah Helgegren och Carina Trägårdh Tornhill har en liten handbok med namnet ”Bra mat vid typ 2 diabetes”. Carina Trägård Tornhill har valt ut ett favoritrecept Medelhavspätta som vi förmedlar här.