Tisdag 1 mars

Baba Marta,*, välkommen våren! firas i Bulgarien. Yoghurtsoppan Tarator är väldigt populär i landet.
Bosnien Herzegovina firar självständighetsdag* till minne av då landet blev självständigt från Jugoslavien 1992.
Antikens Rom firade nyår den 1 mars*. Namnen på våra månader kommer också från den tiden.
– Internationella dagen mot diskriminering (FN).
Guam – firar självständighetsdagen den 1:a måndagen i mars. Passa gärna på att test en populär kycklingrätt med ananas och kokos denna dag.
Karneval, (katoliker) – firas i flera dagar i stora delar av den katolska världen. Har startat tidigare i veckan eller i månaden i en del länder. Firandet avslutas med Mardi gras, den feta tisdagen – Fettisdagen, i år den 1 mars. Här förmedlar vi ett recept på Sauerkraut, potatisstomp och Bratwurst – perfekt karnevalsmat. Friterade krabbeln är söta och feta och är traditionella karnevalsbakverk.
Fettisdagen – Semlor äter vi i Sverige traditionellt på Fettisdagen, dagen som inleder fastan sex veckor före påsk. Här är ett recept på 26 semlor.
– Internationella pannkaksdagen med pannkaksloppet, och fettisdagen firas samma dag. Gör till exempel Clatitie – rumänska pannkakor, Polska pannkakor med kvark och russin, Ålandspannkakan med sviskonkompott och grädde,
– Mardi gras, (katoliker, protestanter)
– Laylat al Miraj – profetens himmelsfärd (sunnimuslimer). Natten firas till minne av att profeten Muhammed av ängeln Gabriel fördes från Mecka till Jerusalem och sedan genom himlen tillbaka till Mecka. Under himmelsfärden mötte han och bad tillsammans med alla tidigare profeter. Himmelsfärden firas med särskilda böner natten före leylat al-isra wa al-miraj. (Observera att judiska och muslimska högtider alltid inleds kvällen före utsatt datum).
Maha Shivaratri – Shivas stora natt (hinduer). Denna dag firas guden Shiva med en högtid som varar ända fram till följande morgon. Den hängivne håller sig vaken hela natten, mediterar och sjunger heliga mantran. Ritualen utförs var tredje timme. Det är också brukligt att fasta. Denna hinduiska festival firas före vårens ankomst och är en stor helgdag, framför allt i Indien och Nepal, och en högtidlig påminnelse om att övervinna mörker och okunnighet. För att fira denna dag förmedlar vi tre recept; Dal Bhat, Thukpa och Momos.
– Khãne-takãni – vårstädning inför Nouruz. 


Semmelmums Foto: Lena Ahlström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *