Högtider att uppmärksamma från 21 till 31 maj

Saknade du förra veckans nyhetsbrev? Att det inte kom beror på att även Kultursmakarna drabbats av Covid-19. Efter att ha blivit smittad av en elektriker blev alla i familjen sjuka – förutom den som vaccinerats tre veckor tidigare. Själv måste jag åka ambulans till sjukhus där jag lades in med syrgas och kortison i fem dagar. Blodförtunnande ska motverka blodproppar – en känd covid-komplikation.
Läkarna vågar inte ge någon prognos eller lova något. Sjukdomen är nyckfull och det kan tvärvända. Jag kan behöva mer syrgas eller ännu mer hjälp. Det är otäckt och skräcken griper då och då tag i mig. Jag tänker på den goda vännen och på släktingen som båda dött i covid.
Efter fem dagar på sjukhus får jag åka hem. Och jag förstår att jag ändå varit förskonad från mycket, har inte behövt mer än 2 l syrgas per minut, har varit långt från IVA….
Någon av de första dagarna på sjukhuset skrev jag en anteckning i en tidningsmarginal vid rapportering om demonstrationer mot att ”vår frihet är begränsad”:
”Utan frihet? Det är vad jag är i mitt covid-singelrum på sjukhuset. Jag får inte lämna det ens för att hasa runt i avdelningens gång. Dessutom sitter jag fast i en slang som ger mig livgivande syrgas i näsan. Andra – som pandemiförnekare och antivaxxare – krokar arm och skränar runt på stan i grupp att pandemin är lurendrejeri och en del i en världskonspiration. Jag kan intyga att covid är på riktigt! Det är den för alla miljoner som är sjuka och var högst verklig för de miljoner som dött, hittills… Den sätter skräck i kroppen kan jag lova.”
Håll er undan från denna genomelaka smitta – den är på riktigt! Och glöm inte att njuta av allt det goda som finns i livet!
De närmsta tio dagarna har tio länder nationaldag, det är hänryckningens tid och det finns både matrelaterade temadagar och mycket annat att uppmärksamma.
Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

På onsdag är det The National Sorry Day*, Australien. Australiens urbefolkning Aboriginerna uppmärksammas för de övergrepp de utsatts för sedan britterna började bosätta sig på ön på 1700-talet. En rätt att avnjuta tillsammans då denna viktiga dag uppmärksammas skulle kunna vara en Pavlova, en tårtliknande efterrätt av maräng. 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 21 maj
Internationella mångfaldsdagen för kulturell mångfald, dialog och utveckling (FN). Dagen utlystes första gången av FN år 2001.


Lördag 22 maj
Jemens nationaldag – firar att Sydjemen och Nordjemen slogs ihop till ett land 1990. Saltah anses vara Jemens nationalrätt. Det sägs att rätten är tusen år gammal.
– Internationella dagen för biologisk mångfald (FN) * – Syftet med dagen är att väcka medvetenhet hos så väl allmänheten som hos våra folkvalda politiker om den biologiska mångfalden och dess situation i världen idag, vilka utmaningar och hot som finns samt hur vi kan skydda den. Dagen har ett nytt tema varje år.
– Picknickens dag* – Frukt, vattenmelon skuren i kuber, ostar och gott bröd är käkigt på picknick – och krabbelurer och urgoda rullar med rökt lax och selleri, kanske även en hallon- och banansmothie och varför inte göra en Quiche Lorraine. Missar du denna dag kommer internationella pick-nickdagen den 18 juni.
– Pingstafton (katoliker och protestanter).


Söndag 23 maj
– Pingstdagen (katoliker och protestanter). Pingst är en kristen högtid som firar att den helige Ande gav sig tillkänna för apostlarna i Jerusalem. Pingst är 50 dagar efter påsk och tio dagar efter Kristi himmelsfärd. Enligt Bibeln var detta första gången tungotal förekom (ett tecken på uppfyllelse av Helig Ande) och den dagen döptes nästan 3 000 människor i Jesu namn till syndernas förlåtelse. Den kristna kyrkan anses ha fått sin begynnelse i och med pingstdagen.


Måndag 24 maj
Eritreas nationaldag* – firar självständighet från Etiopien 1993. här förmedlar vi recept på Doro Wat – både etiopisk och eritreansk kycklinggryta samt Injera – både etiopiskt och eritreanskt surdegsbröd.
Bermudas nationaldag*
– Nationalparkernas dag*
– Hammarkullekarnevalen (tre dagar) Göteborg – osäkert om den blir av på grund av pandemin. Läs mer här.
– Annandag Pingst (katoliker och protestanter).


Tisdag 25 maj
Jordaniens nationaldag – firar landets självständighet från Storbritannien 1946. Jordaniens nationalrätt är den välkryddade lammgrytan mansaf med rötter hos beduinerna. Baklava, ett bakverk gjort på nötter och honung äts gärna till efterrätt.
Argentinas nationaldag – firar revolutionsdagen.


Onsdag 26 maj
Georgiens nationaldag – firar självständighet från Ryssland 1918. Datumet härrör sig från Georgiens korta självständighet från det ryska imperiet som inleddes den 26 maj 1918 fram till 25 februari 1921, då landet åter införlivades av Ryssland som Sovjetrepublik. Georgien levde sedan under sovjetiskt styre fram till den 9 april 1991, då man formellt utträdde ur unionen och förklarade sig självständigt igen. Vi tipsar om Chinkali, som är en vanlig rätt i Georgien, speciellt i den östra delen.
Mors dag i Polen.
The National Sorry Day*, Australien. Australiens urbefolkning Aboriginerna uppmärksammas för de övergrepp de utsatts för sedan britterna började bosätta sig på ön på 1700-talet. En rätt att avnjuta tillsammans då denna viktiga dag uppmärksammas skulle kunna vara en Pavlova, en tårtliknande efterrätt av maräng. 


Torsdag 27 maj
Mors dag i Bolivia
– Muffinsens dag* Firas på många håll i världen, läs historien och baka muffins. Vi förmedlar även Yvonnes recept på saftiga muffins.
– Ostens dag*. Ost är ett av världens äldsta livsmedel med en historia som sträcker sig 9 000 år tillbaka. Figeholmare, olivgömmor med ost, är populära drinktilltugg. 


Fredag 28 maj
Azerbajdzjans nationaldag – firar självständighet från Ryssland 1918. En typisk maträtt i Azerbajdzjan är Dushbara. Här är receptet ifall du vill pröva.
Etiopiens nationaldag – här förmedlar vi recept på Doro Wat – både etiopisk och eritreansk kycklinggryta samt Injera – både etiopiskt och eritreanskt surdegsbröd.
Nepals nationaldag – firar republikens dag. Mat och fest detsamma i Nepal – här finns 5 recept du kan pröva om du vill.
– Internationella burgardagen *
– World Hunger Day – en dag då vi uppmärksammar de 815 miljoner människor som fortfarande kämpar för att slippa gå hungriga. World Hunger Day instiftades av The Hunger Project  år 2011. Målet är att uppmärksamma hållbara lösningar på svält och fattigdom.
– Kristi himmelsfärdsdag (ortodoxa).


Lördag 29 maj
– Bahá´u´lláhs bortgång* (bahá´íer)
La fête des voisins, grannfesten, Frankrike. ÄR I ÅR FLYTTAD TILL DEN 18 SEPTEMBER En dag då man gärna kan ställa till med fest med grannarna på gatan, i huset eller området. Alla tar med sig något och bidrar till en härlig buffé, varför inte en Quiche Lorraine en fransk ost- och skinkpaj.
– Shavuot – Veckofesten (judar). Veckofesten är en skördefest för årets första frukter och man dekorerar synagogan med löv och blad. Högtiden firas också till minne av den dagen då Torah, den judiska lagen och heliga skrift, mottogs av Moses vid Sinai berg. Bland de rätter som brukar ätas vid shavout intar ostkakan en hedersplats. Här förmedlar vi två recept – ett lättare och ett svårare.


Söndag 30 maj
Anguillas nationaldag, Anguilla Day* – början på revolutionen i den västindiska ön Anguilla 1967.
Mors dag i Nicaragua* – Gallo Pinto är Nicaraguas nationalrätt – här är receptet.
Mors dag i Sverige, Algeriet, Dominikanska republiken, Frankrike, Madagaskar, Marocko, Haiti, Mauritius, Senegal, Tunisien (firas oftast sista söndagen i maj). Rosorna till mor kan bli en härlig efterrätt Youghurtmousse med rosenbladsmarmelad.


Måndag 31 maj
– Internationella dagen mot tobak (FN)*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *